Başbakan Yıldırım ve Makedonya Başbakanı Zoran Zaev Ortak Basın Toplantısı Düzenledi

Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, Türkiye temasları kapsamında Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım ile görüştü. İki lider, gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Zaev’in Türkiye ziyaretinin iki ülke arasında geçmişten günümüze kadar var olmuş kuvvetli bağlar ve kardeşlik duyguları ile bağlantılı olduğunu söyleyen Yıldırım, Makedonya’da yaşayan Türk halkının da bu dostluk ilişkisinin var olmasında önemli bir etken olduğunu söyledi. Yıldırım, sözlerinin devamında FETÖ ile mücadelede verdiği destekten dolayı Makedonya’ya teşekkür ederken, bu hususta Zaev ile, Balkanlar’da işbirliğinin artmasının önemini görüştüklerini belirtti. Yıldırım, Türkiye’nin, Makedonya’nın Avrupa – Atlantik kurumlarıyla entegrasyon sürecine destek verdiğini söylerken, Makedonya’yı anayasal ismiyle tanıyan ilk ülkenin Türkiye olduğunun altını çizdi. Yıldırım, iki ülke arasında gerçekleştirilen toplantıların, Türkiye-Makedonya ilişkilerinin ileri bir seviyeye ilerlemesi açısından önemli bir başlangıç olmasını temenni ettiğini de sözlerine ekledi.

Görüşmede ikili ilişkiler tüm yönleriyle ele alınırken, liderlerin, ilişkilerin her alanda daha üst seviyeye gelmesi için fikir birliğine vardıklarını belirtildi. Görüşmede özellikle, ekonomik ve ticari alanda ki ilişkilerin daha da ilerlemesi gerektiği ve mevcut ticaret hacminin potansiyeli yansıtmadığı belirtildi. İki lider, ülkeleri arasındaki mevcut ticaret hacminin kısa sürede 1 milyar avronun üzerine çıkarılması için çaba göstermek hususunda anlaşmaya vardı.

Yıldırım’dan sonra söz alan Makedonya Başbakanı Zaev ise, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini vurgularken, Türkiye’ye, Makedonya’nın NATO üyeliği konusunda verdiği destekten ötürü teşekkür etti. Türk yatırımcıların Makedonya’da yatırım yapmaya son derece istekli olduğunu söyleyen Zaev, her iki ülkenin çıkarları doğrultusunda enerji, tarım, sanayi, inşaat, altyapı, savunma ve güvenlik alanlarında iş birliğini geliştirme arzusunda olduklarını belirtti. Zaev, Türk iş adamlarına çağrıda bulunarak, Makedonya’ya gelip yeni yatırım olanaklarını değerlendirmelerini istediklerini söyledi. Zaev, Diğer yandan kültürel ilişkilere de değinerek, Makedonya’da yaşayan Türk halkının kendi dillerini konuşma ve kültürlerini yerine getirme hususunda özgür olduklarını da sözlerine ekledi.

Sıkı bir dostluk ilişkisi içerisinde bulunan Makedonya ve Türkiye adına liderler daha öncede birçok kez birbirlerine ziyaretler gerçekleştirmişti. Zaev’in Türkiye ziyaretini değerlendirirken, Makedonya’nın uluslararası alandaki en yakın dostunun Türkiye olduğunu unutmamak gerekir. Haberin içeriğinde de belirttiğimiz üzere, Makedonya’yı resmi olarak ilk tanıyan ülke olan Türkiye, Makedonya’yı balkanların mihenk taşı olarak görmektedir. Bunun en önemli sebeplerinden biriside iki ülke arasında bulunan kültürel bağdır. Görüşmeyi iki ülke açısından değerlendirdiğimizde, ticaret hacminin artarak devam etmesinin ve tüm Balkanlar’a yayılmasının hedeflendiği söylenebilir. Ancak iki ülke arasındaki siyasi ilişkiyi de unutmamak gerekir. Türkiye, Makedonya’nın NATO üyeliği sürecini desteklerken, Makedonya’da FETÖ ile mücadele konusunda Türkiye’ye son derece destek olmaktadır. Tüm bunlarla birlikte kültürel ilişkileri de düşündüğümüzde, iki ülke arasındaki yakın ilişkilerin herhangi bir olumsuzluk olmaksızın devam edecek olması rahatlıkla öngörülebilmektedir.

Cihan DUMAN
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...