Başbakan Erdoğan’dan NATO şartları

Başbakan Erdoğan’a ziyaret ettiği Mekke Ümmül Kura Üniversitesi tarafından fahri doktor ünvanı verildi. Burada konuşma yapan Erdoğan’ın gündeminde Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki olaylar ve özellikle Libya vardı.

“En başından itibaren, Türkiye olarak, Mısır ve Tunus’a yaptığımız uyarı ve tavsiyeleri Libya’ya da yaptık” diyen Başbakan, “Yoğun bir diplomasi trafiği yürüttük. Libya Lideri Kaddafi’ye ben en son 1 Mart’ta, göreviyle alakalı mademki resmi lider değil, böyle bir sıfatı taşımadığınızı söylüyorsunuz o zaman halkın üzerinde ittifak edecek isme Libya’yı terk etmekte çok büyük faydalar olduğunu söyledim. 3 kez kendisiyle görüştüm, bir kez oğluyla, iki kez mevcut başbakan ile görüştüm ve bu uyarılarımızı, bu düşüncelerimizi kendilerine ilettim. Bu arada muhalif kesimlerle görüşmelerimiz devam etti. Ne yazık ki uyarılarımız dinlenmedi, bize verilen sözler tutulmadı ve önce kardeş katliamı, ardından da uluslararası operasyon geldi” ifadesini kullandı.

Başbakan, “Şu anda en büyük arzumuz, bu operasyonun mümkün olduğu en kısa sürede sonuçlandırılması ve şu mevcut can kaybının en kısa sürede neticelendirilmesidir. Libya halkının kendi geleceğini belirlemesi bizim en büyük arzumuzdur” dedi.

“Şu anda NATO’nun devreye girmesi söz konusudur. NATO devreye girecekse bizim bazı şartlarımız var” diyen Başbakan, şartlarını şu sözlerle açıkladı:

“Biz, NATO Libya’nın Libya’lılara ait olduğunu tespit ve tescil için oraya girmelidir… Yeraltı kaynaklarının, zenginliklerinin birilerine dağıtımı için değil… Libyalı kardeşlerimiz, güçlü, istikrarlı, huzurlu bir geleceği inşa etmek için her türlü imkâna sahipler. Libya halkına bu fırsat tanınmalı, operasyon işgale dönüşmeden, Libyalıların kendi kararlarını vermeleri için fırsat tesis edilmelidir.”

(tuicakademi-CNN

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Davetlisiniz: Afet Sonrasında Yükseköğretime Erişim Hakkı İzlenmesi Raporu

📢 Davetlisiniz! 📢 Birlikte İyileşiyoruz programının bir parçası olan afet...

Suriye’de Mücadele: Türkiye ve İsrail

Bu makale, 14 Şubat 2025 tarihinde Shlomo Ben-Ami imzasıyla...

Türkiye’nin Toplumsal Haritası: TGSS 2024

Türkiye’nin Toplumsal Haritası Türkiye Genel Sosyal Saha Araştırması (TGSS), Türkiye’nin...

Almanya Yol Ayrımında

Bu makale, 14 Şubat 2025 tarihinde Ulrike Malmendier, Thilo...