Başbakan Erdoğan’dan İsrail’e Mesaj

T.C. Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-İsrail münasebetinin iyileştirilmesi adına uğraşan arabulucuların gayretleri için sert konuşmalarda bulundu.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de, Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı’nın ardından basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan, İsrail konusunda arabuluculara seslendi; ”İsrail ile ilgili bizi bugüne kadar arayarak bizimle bu konuda görüşmek isteyenlere verdiğimiz cevap bellidir. Birincisi özürdür, ikincisi tazminattır, üçüncüsü Filistin’de ambargonun kaldırılmasıdır. Bunlardan herhangi birisi olmadığı sürece normalleşmenin olması mümkün değildir. Eğer bu üçünü garantiye, sağlama alacak varsa arabulucuya biz ‘evet’ deriz. Yoksa arabulucuların yorulmasına gerek yok” diyerek konuşmasına şöyle devam etti; ”Şartlarımız belli kabul edilmediği sürece normalleşme mümkün değildir. Şartlarımızı sağlama alacak arabuluculara evet deriz yoksa arabulucular yorulmasın.”

Libya’daki protestolarda hayatını kaybeden ABD’li diplomat ile ilgili olarak ”Bu olay Libya’daki demokratik dönüşüme yönelik atılan adımları engellemeyecektir. ABD büyükelçisi ve üç görevlisinin öldürülmesi konusu çok kaygı verici. Diplomatları hedef alan bu tür saldırıları en sert şekilde nefretle kınıyorum. Terörle mücadelenin her zaman yanında olduk. Zira şu anda terörle mücadele içerisinde olan bir ülkeyiz. Bunun ne demek olduğunu çok iyi biliriz” dedi.

İsrail Halkı “Özür” Diyor

23-26 Ağustos tarihleri arasında MITVIM (Bölgesel Dış Politika için İsrail Enstitüsü) tarafından yaptırılan kamuoyu anket sonucuna göre, İsrail halkının çoğunluğu Türkiye ile barışmayı, barışmak için de özür dilenmesi gerektiğini savunuyor. Konu hakkında fikri olan her yüz kişiye sorulduğunda 79’u İsrail’in Türkiye ile ilişkilerini geliştirmek için bir şeyler yapması gerektiğini söylüyor. Yüzde 59’u ise İsrail hükümetinin bu konuda yeterli çabayı göstermediğine inanıyor.Yine konu hakkında fikir ve bilgi sahibi olanların yüzde 54’ü İsrail’in Türkiye’den özür dilemesi gerektiğini düşünüyor. Yüzde 60’ı iseİran konusundaiki ülkenin barışmasının ve Türkiye ile iyi geçinmeninİsrail için yararlı olacağınıdile getiriyor. Yüzde 53’ü  ise ilişkiler düzeldiğinde Türkiye’ye gitmeye hazır.

 

(TUİÇ Akademi ,sabah, star, euronews)

Esra KAYA

Tuiç stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...