Barroso’dan AB’de Büyüme Vaadi

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Avrupa Birliğinin yeniden resesyona girmesini beklemediklerini ve Euro’nun “güçlü ve dayanıklı” olduğunu söyledi.

Barroso, gerek Komisyon’un gerekse ulusal hükümetlerin Euro bölgesinin borç sorunlarının üstesinden gelebilmek için ‘gereken her şeyi yaptıklarını belirtti.

Barroso’nun açıklaması, kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s tarafından geçen hafta yapılan uyarının ardından geldi. Standard and Poor’s Euro bölgesinin yeniden resesyona girmesi riskinin arttığını ve bunun meydana gelmesinin önlenmesi gerektiğini kaydetmişti.

Barroso’ya göre, Avrupa Komisyonu’nun son tahminleri makul seviyede büyüme olacağını gösteriyor. Avustralya’da Başbakan Julia Gillard ve bakanlarla yaptığı görüşmeden sonra gazetecilere konuşan Barroso, AB’nin ve Euro’nun güçlü ve esnek olduğunu, bölgenin büyümesini sürdüreceğini belirtti.

Barroso “rekabet gücümüzün artırılması için sıkı finansal düzenlemenin yanı sıra euro bölgesinin idaresinin güçlendirilmesi amacıyla, bütçe sorunlarının üstesinden gelebilmek için herşeyi yapıyoruz” dedi.

Barroso, Yunanistan hükümetinin borç sorununu çözme konusunda gösterdiği son çabalara ilişkin şu anda bir değerlendirme yapmak için erken olduğunu da sözlerine ekledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso, Yeni Zelanda’nın Auckland kentinde Güney Pasifik devletlerinin yıllık toplantısına katılacak.

Veriler Ümit Verici Değil

Geçtiğimiz hafta açıklanan bir araştırmaya göre, Euro kullanan ülkelerde Ağustos ayı imalat etkinliği tahminlerden daha düşük çıktı.

Markit imalat PMI endeksine ilişkin son veriler düşüşe işaret ediyor.

Temmuz ayında 50,4 olan endeks Ağustos’ta 49’a gerilemiş.

Ağustos ayı endeksinin 49,7 olması bekleniyordu.

Endeksin 50’nin altına düşmesi daralma işareti olarak kabul ediliyor.

Ağustos endeksi son iki yılın en düşük rakamı.

Markit, Euro kullanan 17 ülkede de yeni siparişlerin düştüğünü belirtiyor.

50.9 ile Almanya bölgenin en güçlü imalat sektörüne sahip, endeksi 43ç3 olan Yunanistan ise en zayıfına.

Fransa, İtalya ve İspanya’da imalat sektörü daralma yaşıyor. Euro bölgesi dışında kalan İngiltere de aynı durumda

 

(tuicakademi-BBC)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Bosna-Hersek’te Yeni Bir Kriz Mi Doğuyor?

Bosna-Hersek'te son dönemde yaşanan gelişmeler, ülkenin siyasi istikrarını ve...

Trump ve Yeni Milliyetçilik Çağı

Bu yazı ilk olarak Michael Brenes ve Van Jackson...

Davetlisiniz: Afet Sonrasında Yükseköğretime Erişim Hakkı İzlenmesi Raporu

📢 Davetlisiniz! 📢 Birlikte İyileşiyoruz programının bir parçası olan afet...

Suriye’de Mücadele: Türkiye ve İsrail

Bu makale, 14 Şubat 2025 tarihinde Shlomo Ben-Ami imzasıyla...