Bangladeş’te Muhalefet Liderine Hapis Cezası

Bangladeş mahkemesi, dün Muhalefet Lideri Halide Ziya hakkında, yolsuzluk suçlaması sebebiyle 5 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, eski başbakanı, bir yetimhaneye yapılan yardımları zimmete para geçirmekten suçlu buldu. Bangladeş Milliyetçisi Partisi’nin (BNP) genel sekreteri, Ziya’nın karara itiraz etmesi bekleniyor ancak aralık ayı için yapılacak olan genel seçime katılma olasılığı çok düşük olarak değerlendirildi. Ziya’nın avukatı Khandkar Mahbub Hossain, kararın “siyasi intikam” olduğunu ve bir üst mahkeme tarafından bozulacağını söyledi.

BNP taraftarları haber üzerine, Bangladeş’teki büyük şehirlerde toplanıp gösterilerde bulundular. Muhalifler, polisle çatışmalara girdiler. Polisin göstericilere göz yaşartıcı gaz ve kauçuk mermi ile karşılık verdiği bildirildi. Çatışmalarda en az dört göstericinin yaralandığı bildirildi. Ayrıca özel televizyon kanalı Somoy, en az beş polis memurunun yaralandığını ve iki motosikletin mahkemeyle birkaç mil meydana gelen çatışmalar sırasında patladığını söyledi. BNP Sözcüsü Rizvi Ahmed ‘e göre, yaklaşık 3,500 muhalefet eylemcisi ve yetkilisi, karar öncesinde güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınarak tutuklandı. Üst düzey bir yetkili, Dakka’da 5000’den fazla polisin görevlendirildiğini söyledi. İnsan Hakları İzleme Örgütü perşembe günü hükümeti “keyfi tutuklamalar ve gözaltı” denilen şeyleri durdurmaya çağırdı.

Çağatay KILIÇ
o-Staj 2018 APAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...