Myanmar’ın, Arakan eyaletinde bulunan çok sayıdaki Rohinyalı Müslüman; Rohinya Kurtuluş Ordusu ve Myanmar Hükümeti’nin arasındaki çatışmalardan dolayı komşu ülkelere göç etmek zorunda kalmıştı. Myanmar’daki “Rohinyalı Müslümanlar ile Budistler arasındaki sorunlar devam ederken, komşu ülke Bangladeş’ten bu konuda kritik bir açıklama geldi.
Myanmar ve Bangladeş arasındaki anlaşma gereği; 8032 Müslüman mültecinin Myanmar’a dönmesi konusunda karar verildi. Bangladeş Aile Bakanı, bu listede ismi geçenlerin Myanmarlı mevkidaşına bildirildiğini açıkladı. Aile Bakanı Asuduzzaman Khan mülteciler konusundaki listenin 16.02.2018 Cuma günü açıklandığını ve bu listede 1673 Rohinyalı ailenin bulunduğunu belirtirken, bu isimlerin nasıl seçildiği sorusunu yanıtlamadı.
2017 Ağustos ayında Myanmar’daki olayların şiddetlenmesiyle beraber yaklaşık 700.000 Rohinyalı Müslüman Arakan’dan komşu ülkelere göç etmek zorunda kalmış ve Bangladeş de bu ülkelerden birisiydi. Göç olayının başlangıcında Myanmar ve Bangladeş arasında mültecilerin tekrar ülkelerine gönderilmeleri konusunda anlaşma sağlandıysa da devam eden olaylardan ve Myanmar Hükümeti’nin Müslüman azınlığın can güvenliğini sağlayacak intibayı verememesinden dolayı bu durum askıya alınmıştı.
Khan, bu listeyi Myanmarlı mevkidaşı Aile Bakanı Kyaw Swe’ye Dakka’yı ziyaret ettiği gün sunduğunu açıkladı. Bangladeş’i bu kararı almaya iten en önemli sebep; ekonomik sorunlardır. Ülkenin içinde bulunduğu kötü ekonomik şartlara bir de Myanmar’dan gelen mültecilerin durumu eklenince, iki ülke arasındaki bu anlaşma kaçınılmaz bir hale geldi.
Enver Alper Demirci
o-Staj 2018 APAM Stajyeri
Kaynakça:
- Alam, Julhas, (2018), Bangladesh gives names to begin Rohingya repatriation., <https://www.washingtontimes.com/news/2018/feb/16/bangladesh-myanmar-says-its-ready-to-take-back-roh/?utm_source=RSS_Feed&utm_medium=RSS>, 16 Şubat 2018, erişim tarihi: 17 Şubat 2018.
- Anonim, (2018), Bangladesh gives names to begin Rohingya repatriation., <http://indianexpress.com/article/world/bangladesh-gives-names-to-begin-rohingya-repatriation-5067266/>, 17 Şubat 2018, erişim tarihi: 17 Şubat 2018.