Son dönemde, “dışarıda yatırım, üretim” deyince akla gelen ilk bölge Balkanlar olmaya başladı. Yeni dönemde Türk şirketlerin; Romanya, Sırbistan, Bulgaristan, Makedonya gibi ülkelerde yatırımlarını sürdürmeyi hedeflediler.
Türk yatırımcıların Balkanlar’a ilgisi artıyor. 2016’da yurt dışında gerçekleşen satın almalar içinde 7 Balkan ülkesi yer aldı. Balkan ülkelerine önceki yıllarda da yatırımlar yapıldı ancak 2018’de belirgin bir artış oldu.
Yapılan araştırmalara göre, Türk şirketlerinin yurt dışında yaptıkları alımlarla ilgili raporuna göre Türk şirketler Balkan ülkelerinde 300 milyon doları bulan yatırımla 7 şirketi satın almıştı. Orta Doğu’daki savaşlar yüzünden yatırımlarını Balkanlar’a çeken Türk yatırımcıların sanayiden tekstile, marinadan gayrimenkule, otomotivden yan sanayiye kadar çok sayıda yatırım için sıraya girdiler.
Yatırımcıların ve uzman şirketlerin değerlendirmesine göre, Türk şirketlerinin ilgisinde ki artış hem bölgenin fırsatlarından hem de Türkiye’ye yönelik risk algısının artmasından kaynaklanıyor. Her sektörün kendine göre zorlukları olsa da bölgenin yatırımlar açısından değerlendirilmesinde 3 temel faktör var. Bunlar; Batı Avrupa pazarına yakınlık, ucuz iş gücü ve arsa imkanıyla beraber kurumsal yapısını güçlendirmek. Bununla birlikte Balkanlarda Bağımsız Ülke sayısı ve yeni ekonomilerin oluşması burayı yatırım için cazip hale getirmektedir. Burada Balkanların jeopolitik ve stratejik önemi de bulunuyor. Balkan ülkelerinde Türk ve Müslüman toplulukların varlığı bu coğrafyayı Türkiye açısından önemli bir hale getirmektedir.
Gerek ulaşım kolaylığı, gerekse de AB’ye açılan kapı olması sebebiyle özellikle Hırvatistan, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Kosova gibi ülkeler yatırımlar içerisinde yer aldı. Üretim tesisi kurma konusunda bölgedeki avantajlar, fiyatların düşmesi ve özelleştirme gibi hususların yatırımların artmasına sebep oldu.
Balkanlar içerisinde yer alan denizde ve karada olmak üzere birçok liman ve özel işletmeler satışa sunuldu. 10 şirketin ihaleye girerek ön yeterlilik şartlarını tamamladı. Koç Grubu ve Doğuş Grubu Türk yatırımcılar arasında ön plana çıkan iki şirket oldu. Satışa sunulan limanı alacak olan Türk şirketleri, Balkanların en büyük limanına sahip olacak.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun yaptığı araştırmaya göre, geçmiş yıllardan bu yana yapılan yatırımların sürdürülebilir çalışma olduğunu, yeni istihdamların ortaya çıktığı ve birçok Türk şirketinin yeni pazar arayışını Balkanlar’da bulduğu öğrenildi.
Kadir AKKURT
o-Staj 2018 BALKAM Stajyer
Kaynak:
- Anonim(2018), Türk şirketler Balkanları yatırımlarıyla fethetti, < http://timebalkan.com/turk-sirketler-balkanlari-yatirimlariyla-fethetti/ >, Erişim: 09.06.2018
- Anonim(2018), Türk şirketler için Balkanlar gözde yatırım bölgesi oldu, < http://www.trthaber.com/haber/ekonomi/turk-sirketler-icin-balkanlar-gozde-yatirim-bolgesi-oldu-369336.html >, Erişim: 09.06.2018