Balkan Bülteni/8-11 Temmuz

 

Arnavutluk

Rusya ve Arnavutluk Arasındaki Gerilim Sürüyor

  • Tiran ve Moskova arasındaki diplomatik ilişkiler son zamanlarda oldukça soğuk. 2018’de Arnavutluk , iki Rus diplomatın faaliyetlerinin diplomatik statülere uygun olmadığını iddia ederek, ‘istenmeyen kişi’ (persona non grata) ilan etmişti. Rusya’da buna karşı misilleme yapmıştı. Son olarak 2021 Ocak ayı içerisinde ise Arnavutluk, COVID-19 kurallarına uymadığı için Rus diplomat Aleksei Krivosheev’i sınır dışı etmişti.
  • Geçtiğimiz Hhziran ayı sonlarında Arnavutluk medyası, iki Rus vatandaşının, nisan ve mayıs aylarında Arnavutluk’ta düzenlenen ABD liderliğindeki, ‘Defender Europe-21’ askeri tatbikatı sırasında casusluk iddiasıyla Tiran Savcılığı tarafından soruşturma altına alındığını bildirdi.
  • Rusya Dışişleri Bakanlığı Arnavut medyasını “casusluk yaptığından şüphelenilen iki Rus hakkında yerel savcılar tarafından açılan ceza davaları hakkında dedikoduları körüklemekle” suçladı ve yaşanan bu son olayı “NATO propagandası” olarak nitelendirdi.

Kaynak: BalkanInsight

Tarih: 09.07.2021

 

Bosna – Hersek / Sırp Cumhuriyeti

Rakovic: Podgorica Heyeti Sırpları Kışkırtmak İçin Srebrenitsa’ya Geliyor

  • Tarihçi Aleksandar Rakoviç, 11 Temmuz 2021’de soykırım kurbanlarının anılması için düzenlenecek törene katılacağını duyuran Karadağ hükümeti heyeti için bazı açıklamalarda bulundu.
  • Rakoviç, Karadağlı yetkililerin 11 Temmuz’daki Potocari’deki anma törenine kurbanların ailelerinin acılarına katılmak için değil, Srebrenitsa kararının kabul edilmesinin ardından Sırbistan ve Sırp Cumhuriyeti’ne karşı zafer kazanmayı kışkırtmak ve göstermek için geldiklerine inandığını söyledi.
  • Karadağlı yetkililerin yapmakta ısrar ettiği şeyin en çok da Karadağ’da yaşayan Sırp nüfusuna zarar vereceğini vurguladı.
  • Bunun yanı sıra, yetkililerin Sırp Cumhuriyeti’ne gelmesinin engellenmesi gerektiğini ve Srebrenitsa’nın Sırp Cumhuriyeti’nin bir parçası olduğunun farkına varılması gerektiği vurgusunda bulundu.

Kaynakça: Rtrs

Tarih: 09.07.2021

 Kosova

Prizren’de Türk Kültür Merkezi

  • Prizren’de uzun yıllardır bahsedilen Türk Kültür Merkezi’nin yapımı için ilk adım atıldı.
  • Prizren Belediye Başkanı Mytaher Haskuka ile Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka arasında, Prizren’de Türk Kültür Merkezi’nin inşası için iş birliği anlaşması imzalandı.
  • Kosova Türk toplumu için öneme sahip olan bu anlaşmanın imzalandığı törende KDTP Milletvekilleri Fidan Brina Jılta ve Enis Kervan’ın yanı sıra; KDTP’nin Prizren Belediyesi temsilcileri ve Prizren Şube Başkanı da vardı.
  • İnşaat alanının belirlenmesi ve gerekli bütçenin ayarlanmasının ardından, inşa edilecek olan Türk Kültür Merkezi’nin temellerinin en kısa zamanda atılması hedeflendi.
  • Projede emeği geçenlere teşekkürlerini ileten Damka, merkezin inşasını 2023 yılına kadar tamamlamayı hedeflediklerini de vurguladı.

Kaynak: Kosova Haber

Tarih: 08.07.2021

 

Bazı Üyeler Kosova’nın Bağımsızlığını Tanıdı

  • Sırbistan Meclisi’nin altı milletvekili Kosova’nın bağımsızlığını tanıdığını bildirdi.
  • Başbakan Albin Kurti ise Kosova’nın bağımsızlığını destekleyen Sırbistan Parlamentosu’nun üyeleri ile görüşme gerçekleştirdi.
  • Altı milletvekili; Sancak Demokratik Hareketi Başkanı Bay Sylejman Ugljanin, SDA Parlamento Grubu Başkanı Bay Shaip Kamberi, Milletvekilleri Bay Enis İmamoviç, Bayan Nadija Beqiri, Bay Mirsad Hodzic, Bay Selma Kucevic.

Kaynak: Panorama.al

Tarih: 08.07.2021

 

Sırbistan

AB, Srebrenitsa’daki soykırımı hatırlattı

  • AB, 10 Temmuz’da Srebrenitsa’daki soykırımın 26’ncı yıldönümünde “bu olayın anısını korumanın genel yükümlülüğünü” hatırlattı ve Avrupa’da “soykırımı inkar etmenin yeri olmadığına” dikkat çekti.
  • AB’nin Dışişleri Yüksek Komiseri Josep Borrell ve AB’nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Oliver Varcheli ortak bir açıklamada, trajedi kurbanlarını hatırlattı, ailelerine başsağlığı diledi, ancak aynı zamanda “Avrupa’nın Srebrenitsa’daki soykırımı önleyememesinden sorumlu olduğuna dikkat çekti, modern Avrupa tarihinin en kötü suçlarından biri…”
  • “Srebrenitsa, barış, insanlık onuru ve birliğimizin temelini oluşturan tüm değerler için sağlam ve kararlı bir şekilde mücadele edilmesi gerektiğini acı bir şekilde hatırlatıyor. Adalete hizmet etmek ve daha iyi bir toplum inşa etmek, sistematik ve kasten öldürülenleri hatırlamanın en iyi yoludur. Bu, tüm Avrupalılar için daha iyi bir ortak gelecek için çalışmak için gerekli bir adım” dedi.
  • Borrell ve Varheli, Bosna-Hersek ve komşu ülkelerdeki uluslararası ve yerel mahkemelerin “savaş suçlarının tüm mağdurları için adaleti sağlamak” için çalışmaya devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Regnum.ru

Tarih: 10.07.2021

 

Sırbistan Başbakanı Anna Branbiç’den Kosova ile İlgili Açıklama 

  • Sırbistan Başbakanı Anna Brnabiç 11 Temmuz’da düzenlediği basın toplantısında Belgrad ile Priştine arasındaki diyaloğun hiçbir zaman şimdiki kadar sorunlu olmadığını söyledi. Kosova Başbakanı Albin Kurti ile diyalog kurmanın imkansız olduğuna dikkat çekti.
  • Brnabiç, Belgrad ile Priştine arasındaki diyaloğun son derece zor olduğunu, çünkü Priştine tarafında müzakerelerin bölgesel projelerle ilgilenmeyen pragmatik olmayan kişiler tarafından yapıldığını açıkladı. Ona göre, sadece Sırbistan’a diz çöktürmekle ilgileniyorlar, onların görüşüne göre Sırbistan’ın Kosova’nın bağımsızlığını tanıması an meselesi.
  • “Başka bir şey hakkında konuşmak istemiyorlar. Bu son derece zor bir durum, ancak diyaloğu devam ettirmeliyiz, ”dedi Brnabic.

Kaynak: Regnum.ru

Tarih: 11.07.2021

 

Yunanistan

Yunanistan ve Kuzey Makedonya Doğalgaz Bağlantısı için Anlaşma İmzaladı

  • Yunanistan ve Kuzey Makedonya cuma günü, iki ülkenin doğal gaz şebekelerini birbirine bağlayacak bir boru hattının inşası için bir anlaşma imzaladı. Anlaşma, Çevre ve Enerji Bakanı Kostas Skrekas ile Kuzey Makedonya Ekonomi Bakanı Kreshnik Bekteshi tarafından, Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, ABD’nin Yunanistan Büyükelçisi ve Yunanistan Gaz İletim Sistemi İşletmecisi SA CEO’su Zoran Zaev’in huzurunda imzalandı.
  • Boru hattı 123 km uzunluğunda olacak ve Yunanistan’ın Nea Mesimvria’daki gaz şebekesine ve Negotino’daki Kuzey Makedonya’ya bağlanacak. Bunu ikiye katlama olasılığı ile yılda 1,5 milyar metreküp taşıma yapabilecekken, yatırımın büyüklüğünün 110 milyon avroya ulaşacağı tahmin ediliyor.

Kaynak : Keep Talking Greece

Tarih : 9.07.2021

 

Yunan-ABD Delegasyonları Enerji Sorunları ve İklim Krizine Müdahale Konularında Diyalog Kurdu

  • Enerji politikası sektöründeki son gelişmeler, iklim krizi ve Yunanistan’daki yatırım beklentileri, ‘ABD-Yunanistan Stratejik Diyalog Enerji’ grubunun çevrimiçi toplantısının odak noktasıydı. ABD heyetine ABD’nin Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt ve ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Enerji Kaynakları Bürosundan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Virginia E. Palmer başkanlık etti. Yunan tarafı, çevre ve enerji bakanlığından Enerji ve Maden Hammaddeleri Genel Sekreteri Alexandra Sdoukou ile daha geniş stratejik diyaloğu koordine eden dışişleri bakanlığından Uluslararası Ekonomik İlişkiler ve Açıklık Genel Sekreteri Yiannis Smyrlis tarafından temsil edildi.
  • Görüşmede Yunan hükümetinin enerji girişimleri, iklim krizine müdahale ile ilgili konular ve iki tarafın politikalarının birleştiğini kabul ettiği yeşil enerjiyi teşvik etme konuları üzerinde duruldu.

Kaynak : Atina Makedon Haber Ajansı

Tarih : 10.07.2021

 

Dış Aktörler

Orban: “AB’nin Sırbistan’a İhtiyacı Var”

  • Macaristan Başbakanı Viktor Orbán Belgrad ziyaretinde Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ile bir araya geldi. Orban, görüşme sonrası yaptığı açıklamada Avrupa Birliği’nin Sırbistan’a Sırbistan’ın AB’ye katılmak için ihtiyaç duyduğundan çok daha fazla ihtiyacı olduğunu ifade etti.
  • Orban, Sırbistan’ın AB üyeliğini açıkça desteklediğini çünkü bunun Batı Balkan bölgesinin entegrasyonunun anahtarı olduğunu vurguladı. “Sırbistan kilit bir ülke ve AB bunu anlamalı” dedi.
  • Macaristan Başbakanı, NATO birliklerinin geri çekilmesinin ardından Afganistan’dan yeni mültecilerin potansiyel gelişine değinerek, Sırbistan’ın kitlesel göç sorunu nedeniyle de önemli olduğunu ekledi. Orban, “Batı Balkanlar’ın entegrasyonu olmadan Avrupa’nın bir geleceği olmadığını anlayacaklar. Macaristan Sırbistan’a güveniyor” diyerek sözlerini noktaladı.

Kaynak: Balkan Insight

Tarih: 08.07.2021

 

Karadağ ve ABD İkili İlişkilerini Güçlendirecek

  • Karadağ Başbakanı Zdravko Krivokapić Avrupa ve Avrasya İşleri Bürosu Dışişleri Bakan Yardımcısı Matthew Palmer’i ağırladı. Karadağ’a yaptığı resmi ziyaret sırasında Palmer, Cumhurbaşkanı Milo Đukanović ve Meclis Başkanı Aleksa Bečić de dahil olmak üzere diğer üst düzey yetkililerle bir araya geldi.
  • Görüşme sonrası yapılan açıklamada Palmer, Karadağ’ın Avrupa’daki geleceğine açık bir şekilde destek verdi.
  • Palmer, iki ülke arasındaki ilişkilerin dostane ve istikrarlı olduğunu, özellikle ekonomi alanında güçlendirilmesine yer olduğunu vurgulayarak, gelecekte diplomatik temasların bu hedefe ulaşacağını da sözlerine ekledi. İki yetkili üst düzey işbirliğini yoğunlaştırma konusunda anlaştılar.

Kaynak: Independent Balkan News Agency

Tarih: 08.07.2021

 

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev, Yunan ve Sloven Mevkidaşlarıyla Bir Araya Geldi

  • Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, bugün Cumhurbaşkanlığı konutunda Yunan mevkidaşı Katerina Sakelaropoulou ile yaptığı görüşmede, Bulgaristan ve Yunanistan’ın ortak altyapı projelerinin Üç Deniz Girişimi’nin hedeflerine uygun olduğunu belirtti.
  • Yunanistan Cumhurbaşkanı, Sofya’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Üç Deniz Girişimi Altıncı Zirvesi ve İş Forumu’na katılmak için Bulgaristan’a geldi. Bu yıl Yunanistan, Orta ve Doğu Avrupa bölgesinden on iki ülkeyi birleştiren girişimin zirve toplantısının konuğu oluyor.
  • Radev, “Yunanistan’ın bu yılki zirveye katılımı, bölgede daha fazla bağlantı için ortak bir vizyon oluşturulmasına bir katkıdır. Yunanistan’ın Sofya Zirvesi’ne katılımı, hem stratejik ortaklığımız hem de ortak altyapı projelerimiz için önemli potansiyel nedeniyle Bulgaristan için çok önemlidir.” diye vurguladı.
  • Görüşmede ulaştırma altyapısının geliştirilmesi, enerji bağlantısının iyileştirilmesi ve iş dünyası ve turizm arasındaki bağlantıları teşvik etmek için yeni sınır kontrol noktalarının açılmasının, hem Bulgaristan hem de Yunanistan için öncelikler olduğu vurgulandı.

Tarih: 09.07.2021

Kaynak: Time Balkan

 

‘Avrupa, Srebrenitsa Soykırımını Önleyememedeki Sorumluluğunu Unutmamıştır’

  • Avrupa Birliği, Bosna Hersek’teki Srebrenitsa’da yaşanan soykırımın 26’ncı yıl dönümünde, Avrupa’nın soykırımı önleyememedeki sorumluluğunu unutmadığını, Batı Balkanlar’daki siyasi liderlerin olanları kabul etmesi gerektiğini bildirdi.
  • AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile AB Komisyonunun komşuluk ve genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi, Srebrenitsa soykırımının 26. yılı vesilesiyle ortak açıklama yayımladı.
  • “Srebrenitsa’daki soykırımı hiçbir zaman unutmamak ortak görevimizdir.” denilen açıklamada, katliamın kurbanlarının anıldığı ve kurbanların aileleriyle hayatta kalanların acısının paylaşıldığı belirtildi.
  • Açıklamada, “Avrupa, kıtanın modern tarihinin en kötü suçlarından olan Srebrenitsa soykırımını önleyememedeki sorumluluğunu unutmamıştır.” ifadesi yer aldı.

Tarih: 10.07.2021

Kaynak: Time Balkan

 

Stano: “Sırbistan, AB’ye katılmadan önce Avrasya Birliği ile yaptığı anlaşmaları iptal etmeli”

  • Avrupa Komisyonu sözcüsü Peter Stano yaptığı açıklamada, Belgrad’ın Avrupa Birliği’ne tam olarak katılmadan önce Avrasya Birliği ile Serbest Ticaret Anlaşmasını feshetmek zorunda kalacağını söyledi.
  • Stano, “AB’ye girmeden önce Sırbistan tüm ikili serbest ticaret anlaşmalarından çekilmeli” dedi. Bunun yeni bir koşul olmadığını, tüm AB aday ülkeleri için geçerli olan genel bir kural olduğunu da sözlerine ekledi.
  • Stano, Sırbistan’a Avrupa entegrasyonunu stratejik önceliği olarak tanıdığından, bunun bloğun dış ve güvenlik politikasında aşamalı bir uyum anlamına geldiğini ifade ederek Sırbistan’ın bu yükümlülük doğrultusunda hareket etmesini beklediklerini ifade etti.

Tarih: 10.07.2021

Kaynak: N1

 

14. Dubrovnik Forumu “Ayrı Dünyalarda Birlikte” Sloganıyla Düzenlendi

  • Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB’nin yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede, Batı Balkanlar’a 3,2 milyon doz aşı yardımında bulunduğunu söyledi.
  • Kovid-19’un yeni varyant ve dalgalarının gelmeye devam edeceğine işaret eden Borrell, “Bir buçuk yıl sonra tünelden çıktığımızı söyleyebilirim. Brezilya’da durum AB’den 15 kat daha kötü. Salgından sonra dünya tamamen değişecek ve her şey giderek daha da dijital hale gelecek.” dedi.
  • Borrell, salgınla mücadele etmenin tek yolunun aşı olduğunu vurgulayarak “AB, Batı Balkanlar’a 3,2 milyon doz aşı yardımında bulundu. Bu bölgeye Çin ve Rusya da aşı temini sağladı. Aşı giderek siyasi gücü etkileyen önemli bir jeopolitik araç haline geliyor.” diye konuştu.
  • Batı Balkanlar’ın AB üyelik sürecini desteklediğini söyleyen Borrell, Priştine- Belgrad Diyalog Süreci’ni de yakından takip ettiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Time Balkan

Tarih: 11.07.2021

 

TUİÇ Balkan Stajyerleri: Elifnur Ayhan, Dilek Keçici, Rümeysa Güner, Şamil Orhan, Didem Şimşek, Aybüke Koçak ve Hatice Deniz Hızal

 

 

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...