Balkan Bülteni / 6-9 Haziran

 

Arnavutluk

Arnavutluk Parlamentosu Tahkikat Komisyonunun Raporunu Onayladı

  • Arnavutluk Parlamentosu, Cumhurbaşkanı Ilir Meta’nın görevden alınmasını isteyen Tahkikat Komisyonunun son raporunu geçtiğimiz çarşamba günkü meclis toplantısında onayladı. Parlamentoda, 104 vekil Meta’nın görevden alınması yönünde oy kullanırken 7 vekil hayır oyu kullandı ve 2 vekil de çekimser kaldı.
  • Oylamadan önce Meclis Tahkikat Komisyonunun, Meta hakkında sunduğu raporda “Cumhurbaşkanı Meta’nın anayasayı ciddi şekilde ihlal ettiği” ifadelerine yer verildi.
  • Mecliste konuşan Başbakan Edi Rama, Meta’nın misyonuna “ihanet” ettiğini belirterek, “Meta, anayasayı küçük düşürdü. Arnavutluk artık Meta’yı destekleyemez.” dedi. Muhalefet Milletvekili Artur Roshi ise Meta’nın görevden alınma kararını onaylamazken Başbakan Rama’nın ifadelerini sert bulduğunu ve güç odaklı bir iktidar sürdüğünü ifade etti.
  • Arnavutluk Cumhurbaşkanı’nın kaderinin ne olacağı ise, hakkında son kararı verecek olan, Anayasa Mahkemesi’nin elinde. Ilir Meta, aynı zamanda Arnavutluk tarihinin meclis tarafından ihraç edilen ilk devlet başkanı oldu.

Kaynak: Albanian Daily News & Anadolu Agency

Tarih: 09.06.2021

 

Bosna – Hersek / Sırp Cumhuriyeti

Bosna Hersek’in Mısır Büyükelçiliği ile Sırp Cumhuriyeti Yetkilileri İş Birliği için Görüştü

  • Sırp Cumhuriyeti Enerji ve Madencilik Bakanı Petar Dokic, bugün Mısır’ın BH Büyükelçisi Yaser Abdelrahman Ali Sorour ile Banja Luka’da bir görüşme gerçekleştirdi.
  • Dokic ve Sorour, enerji ve madencilik alanlarında hakkında fikir alışverişinde bulundu.
  • Büyükelçi ve bakan, yenilenebilir enerji kaynakları, rüzgar ve güneş enerjisi alanında ortak projeler uygulamak konusunda şirketler bazında anlaşma yapmak için hazır olduklarını ifade ettiler.
  • Halkla İlişkiler Bürosu yaptığı açıklamada, Sırp Cumhuriyeti’nin zengin linyit yataklarına sahip olması ve Mısır’ın bu konuda bilgi birikimleri göz önüne alındığında iyi bir iş birliğinin ortaya çıkmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Kaynak: Rtrs

Tarih: 09.06.2021

 

Sırp Cumhuriyeti Ordusu: General Mladiç Dürüst, Adil ve İyi Bir Komutan

  • Sırp Cumhuriyeti Ordusu’nun (VRS) ileri gelenleri, Ratko Mladiç’in Sırplar için oldukça önemli olduğunu söyledi.
  • Yapılan açıklamada, Mladiç’in, Sırp halkının bu bölgedeki pogromlardan ve tamamen yok olmaktan korunmasına ölçülemez bir katkıda bulunduğunu ve Lahey Mahkemesi’nin Sırpları ve Sırp Cumhuriyeti’ni şeytanlaştırmak için kurulduğunu söylendi.
  • VRS Ordusu: “Lahey Mahkemesi’nin bu kararını Sırp halkının ve Sırp Cumhuriyeti’nin hiçbir zaman unutmamalıdır.”

Kaynak: Rtrs

Tarih: 09.06.2021

 

Kosova 

Glauk Konjufca Arnavutluk’ta

  • Kosova Meclis Başkanı Glauk Konjufca Arnavutluk başkenti Tiran’a resmi ziyarette bulundu. Arnavutluk mevkidaşı Gramoz Ruçi ile görüşme gerçekleştirdi. Her iki ülkeyi bekleyen zorluklar ve Kosova-Sırbistan diyalogu hakkında konuştular.
  • Konjufca daha sonra ülke Cumhurbaşkanı İlir Meta tarafından kabul edildi. Konuşma sırasında, Kosova Meclis Başkanının ilk yurt dışı ziyaretini Tiran’a gerçekleştirmesi geleneğine saygı duyduğunu belirtti.
  • Arnavutluk ziyaretinin son durağı Arnavutluk Demokratik Partisi (PD) Genel Başkanı Lulzim Basha ile görüşme oldu. Bölgedeki siyasi gelişmeler hakkında istişare ettiler.
  • Her zaman Kosova’nın yanında olacaklarını vurgulayan Basha: “Kosova’nın uluslararası düzeyde tanınması, Kosova-Sırbistan müzakerelerinin karşılıklı tanınmayla sonuçlanması, önceliklerimiz arasında yer alıyor.” dedi.

Kaynak: Kosova Haber

Tarih: 07.06.2021

 

Görüşme Tarihi Belli Oldu

  • Avrupa Birliği, Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine ilişkin müzakereler çerçevesinde bir sonraki görüşmenin 15 Haziran’da Brüksel’de yapılacağını söyledi.
  • 2020 Temmuz ayında yeniden başlayan müzakere süreci, Kosova’da yapılan seçimler sebebiyle askıya alınmıştı.
  • Bu görüşme ise Kosova Başbakanı Albin Kurti ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic arasında o zamandan beri yapılan ilk görüşme olacak.
  • Kurti, “Orada diyaloğun bir sonraki bölümünün ne olabileceğini görebileceğiz” dedi.

Kaynak: Panorama.al

Tarih: 09.06.2021

 

Sırbistan

Sırp Yetkili: Kosova’nın Statüsü Brüksel’de Tartışılmıyor

  • Belgrad ve Priştine’nin sözde karşılıklı tanınması, Kosova ve Metohija’nın statüsü konusuna değinmediği için Brüksel diyalogu çerçevesinde tartışılmıyor.
  • Bu nedenle, Kosova Cumhurbaşkanı Vyosa Osmani’nin Priştine’nin karşılıklı tanıma konusunda bir anlaşmaya varmak için Sırbistan ile diyaloga katıldığı yönündeki açıklaması hakkında yorum yaptı.
  • Devlet Kosova ve Metohija temsilciliği tarafından yapılan açıklamada, “Belgrad’ı diyaloğun tek sonucunun ancak sözde karşılıklı tanıma olabileceği yönünde tehdit eden Arnavut siyasetçiler, diyalog ve uzlaşmacı bir çözüm arayışıyla gerçekten ilgilenmediklerini doğrudan gösterdiler.”
  • Petkoviç’e göre, tek taraflı adımlar ve dayatılan kararlar, yalnızca Kosova’da yaşayan halklar ile Metohija arasındaki gerilimi artırıyor.

Kaynak: Regnum.ru

Tarih: 09.06.2021

 

Vucic ve Kurti 15 Haziran’da Brüksel’de Buluşacak

  • Belgrad ile Priştine arasındaki bir sonraki diyalog turu, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Kosova Başbakanı Albin Kurti’nin katılımıyla 15 Haziran’da Brüksel’de gerçekleşecek.
  • Stano’ya göre, AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB’nin Belgrad ile Priştine Diyalog Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak arabuluculuk yapacak.
  • Bu, Belgrad ve Priştine’nin Vucic ve ardından Kosova Başbakanı Abdullah Hoti’nin Brüksel’de bir araya geldiği Eylül 2020’den bu yana en yüksek siyasi düzeydeki ilk toplantısı olacak.

Kaynak: Regnum.ru

Tarih: 09.06.2021

 

Yunanistan

Yunanistan, Türkiye’yi Sığınmacılar İçin ‘Güvenli Ülke’ İlan Etti

  • Yunanistan, ortak bakanlık kararıyla Türkiye’yi Suriye, Afganistan, Pakistan, Bangladeş ve Somali gibi belirli ülkelerden gelen sığınmacılar için “güvenli ülke” ilan etti. Karar Göç Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı tarafından verildi.
  • Ortak Bakanlar Kararı’nın, İltica Dairesi’nin son tavsiyesini ve uluslararası koruma başvurusunda bulunan belirli kategorilerdeki kişilerin yaşam koşulları ve insan haklarına ilişkin Türkiye’deki mevcut duruma ilişkin tüm güncel bilgileri dikkate aldığı kaydedildi. Göç Bakanlığı yaptığı açıklamada ayrıca, kökenleri Suriye, Afganistan, Pakistan, Bangladeş ve Somali olan başvuru sahiplerinin, ırkları nedeniyle komşu ülkede herhangi bir tehlike altında olmadıkları düşünüldüğünden, Türkiye’nin uluslararası koruma başvurularını incelemek için tüm bu koşulları yerine getirdiği kabul edilmektedir.

Kaynak: Keep Talking Greece

Tarih: 7.06.2021

 

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ,  Yunanistan’ın Birleşik Arap Emirlikleri ile İlişkisi Stratejik Bir İlişkidir

  • Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, BAE ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, “Yunanistan’ın Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkisi, her iki ülke için de çok şey ifade eden stratejik bir ilişki, uzun vadeli bir ilişkidir.” dedi. Dışişleri Bakanı, bunun dördüncü ziyareti ve mevkidaşı ve arkadaşı Abdullah bin Zayed Al Nahyan ile görüşmesi olduğunu ve öncesinde Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis’in de bir ziyareti olduğunu söyledi.
  • Dendias, “Her şeyden önce Yunanistan ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki ilişkileri savunma, enerji, ekonomi, turizm olmak üzere tüm sektörlerde görüşme fırsatı bulduk” dedi.

Kaynak: Atina Makedon Haber Ajansı

Tarih: 9.06.2021

 

Dış Aktörler

Cramon: “ABD’nin Kosova-Sırbistan Diyaloğuna Katılımı Çok Önemli”

  • Avrupa Birliği’nin Kosova-Sırbistan Diyaloğu Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak ve ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Matthew Palmer’ın Kosova ve Sırbistan’ı ziyareti sonrasında Avrupa Parlamentosu Kosova Raportörü Von Cramon açıklamalarda bulundu. Cramon, “Özel Temsilci Palmer, Başkan Trump altında çalışmaya başladı, ancak şimdi çalışmalarına çok kültürlü iş birliğine gerçekten yardımcı olacak şekilde devam edebileceğini umuyor” ifadelerini kullandı.
  • Avrupalı aktörlerin ABD Başkanı Joe Biden’in bağlılığını takdir ettiğini ve bölgenin ABD desteğine ihtiyacı olduğunu belirten Cramon, “Sırp Belediyeler Birliği kesinlikle sorulardan biri, ancak Sırp toplumunun bu süreçte yapabileceği çok şey var. Diyalogda başka acil şeyler olduğuna inanıyorum, ancak Haziran’ın süreçte yeni bir başlangıç sunacağını umuyorum” dedi.

Kaynak: Kosovaport

Tarih: 07.06.2021

 

Sassoli: “AB’nin Genişlemesi Barış ve Refah İçin Olumlu Bir Adım Olur”

  • Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli, Batı Balkan ülkelerinin Avrupa Birliği’ne entegrasyonunu destekledi. Sassoli, AB genişlemesinin barış ve refah için olumlu bir adım olacağını söyledi.
  • Sassoli, “Genişleme hem bölgeye hem de bir bütün olarak Avrupa’ya büyük faydalar sağlayabilir ve istikrarlı, müreffeh ve barışçıl bir kıta sağlamaya yardımcı olabilir.” ifadelerini kullanırken, Batı Balkan ülkelerinin birliğe katılmasının şartların yerine getirilmesine bağlı olduğunu belirtti.
  • Ayrıca Sassoli, “Bu ülkelerin her birinde reformlar henüz tamamlanmadı” diyerek, Avrupa Birliği’nin de sözlerini tutması ve ilerlemeyi tanıması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: Independent Balkan News Agency

Tarih: 07.06.2021

 

BM Mahkemesi Ratko Mladiç’in Cezasını Onayladı

  • Hollanda’nın Lahey kentindeki Uluslararası Ceza Mahkemeleri Mekanizması’nın (IRMCT), 2017’de hakkında ömür boyu hapis cezası verdiği Bosnalı Sırpların eski lideri Mladic’in davasında nihai karar açıklandı.
  • Mahkeme, Ratko Mladiç’in mahkumiyetine itirazını reddetti ve onu soykırım ve insanlığa karşı suçlardan ömür boyu hapis cezasına çarptırdı.
  • Mahkemenin temyiz kurulu, eski Bosnalı Sırp askeri liderini 1995 yılında Srebrenica’da Boşnak soykırımı, ülke genelinde Boşnaklara ve Hırvatlara yönelik zulüm, BM barış güçlerini rehin almak, kuşatma sırasında Saraybosna halkını bombalama ve keskin nişancılıkla terörize etmek suçlarından mahkûm eden kararı onadı. 530 gün görülen davada, toplam 591 tanık ifadesine başvuruldu. 9 bin 914 kanıt mahkemece kabul edildiği belirtiliyor.
  • BM Mahkemesi’nin Mladiç kararı, başta Balkanlar olmak üzere, dünya basınında geniş yer buldu.

Kaynak: Balkan Insight

Tarih: 08.06.2021

 

AB ile Yunanistan Arasında Türkiye Sınırındaki ‘Ses Topu’ Anlaşmazlığı

  • Avrupa Birliği (AB), Yunanistan’ın göçmenleri engellemek için Türkiye sınırına yerleştirdiği sağır edici seviyede ses çıkaran ses topunu “tuhaf bir yöntem” değerlendirmesiyle eleştirdi, Yunanistan ise uygulamayı savundu.
  • Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun iç işlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson ile Yunanistan’ın Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarakis’in Brüksel’deki görüşmesinden sonra düzenlenen basın toplantısında, ikili arasında geçen haftalarda testleri yapılan “ses topu” hakkındaki anlaşmazlık gündeme geldi.
  • Görev alanında AB sınırlarının korunması da bulunan Johansson’a karşılık veren Yunan bakan ise ses topunu savundu.
  • Mitarakis, uluslararası hukuku ihlal etmeyen teknolojileri kullanabileceklerini belirterek “Bu, kimseyi tehlike altına sokmadan AB sınırlarını koruyabilir.” diye konuştu. Ayrıca, “Yunan polisi ve sahil güvenliğinin sınırlarda ve Ege’de özellikle son iki yılda insan hayatının korunmasında mükemmel bir geçmişi” bulunduğunu savundu.

Kaynak: Time Balkan

Tarih: 09.06.2021

 

NATO, ‘Bosna Kasabı’ Mladic Hakkındaki Mahkeme Kararını Memnuniyetle Karşıladı

  • NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “Bosna Kasabı” lakaplı Ratko Mladic’in müebbet hapis cezasının onanmasını memnuniyetle karşıladı.
  • Stoltenberg, yaptığı açıklamada, “Mladic’in 1995’te Srebrenitsa’da binlerce Bosnalı erkek ve gencin öldürülmesi dahil olmak üzere sivillere yönelik acımasız suçlardan sorumlu tutulması doğrudur.” ifadesini kullandı.
  • NATO’nun 1990’larda Balkanlar’da iki etnik savaşın sonlandırılmasında ve Avrupa tarihinde karanlık ve utanç dolu bir bölümün kapatılmasında rol oynadığını kaydeden Stoltenberg, “Bölge, ittifakımız için stratejik olarak önem taşımaya devam etmektedir. Barış ve uzlaşıyı destekleyerek Batı Balkanlar’da istikrar ve güvenliğe katkı sağlamayı sürdüreceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Time Balkan

Tarih: 09.06.2021

 

TUİÇ Balkan Stajyerleri: Elifnur Ayhan, Melisa Agoviç, Dilek Keçeci, Ece Sumru Güvemli, Hilal Yel, İleyna Savuk, Rümeysa Güner, Şamil Orhan, Didem Şimşek, Aybüke Koçak ve Hatice Deniz Hızal

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

TikTok Kapandı ve Yeniden Açıldı: Dijital Rekabet VS İfade Özgürlüğü

Sosyal medya çağının en çarpıcı ve tartışmalı olaylarından biri...

Trump II: Yeni Dönemde ABD ve Dünya

Donald Trump, 20 Ocak 2025 itibarıyla ikinci kez ABD...

Uluslararası İlişkiler ve Türk Dış Politikası – Almanak 2024

Almanaklar, internetin yaygın olarak kullanılmaya başladığı yıllara kadar, geçmiş...

AB’nin Ucuz İş Gücü Talebi, Ukrayna’nın Yeniden İnşasını Tehlikeye Atıyor

Bu yazı, uluslararası ilişkiler analisti Andrew Korybko tarafından 9...