Balkan Bülteni / 28- 30 Haziran

Balkan Bülteni

Arnavutluk: Almanya ve İngiltere Üyelik Müzakerelerinin Başlatılmasını İstiyor

Berlin’deki görüşmeler sırasında İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab ve Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Batı Balkanlar’ın güvenliği, istikrarı, refahı ve tam egemenliğine olan bağlılıklarını yeniden teyit eden ortak bir bildiriye imza attılar. Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile uzun süredir başlatılması beklenen AB üyelik müzakerelerinin, Bulgaristan’ın vetosu nedeniyle tekrardan iptal edilmesi, İngiltere ve Almanya’nın tepkisine yol açtı. Slovenya, Portekiz ve Almanya Dışişleri Bakanlıkları tarafından yapılan ortak açıklamada ise üyelik müzakerelerinin başlamamasının AB’nin Batı Balkanlar’ın istikrarına yönelik stratejik çıkarlarıyla örtüşmediği ve Birliğin güvenilirliğinin zedelendiği belirtildi.

Bosna-Hersek / Sırp Cumhuriyeti: BM Güvenlik Konseyi’nin Onayı Olmadan Yüksek Temsilci Göreve Başlamamalı

Sırp Cumhuriyeti Bilim ve Sanat Akademisi Başkanı Rajko Kuzmanovic, Bosna-Hersek’teki yeni Yüksek Temsilci Christian Schmidt’in BM Güvenlik Konseyi’nin onayı olmadan göreve başlamasının, kurucu üç halktan ikisi ile sorun yaşamasına sebep olacağını belirtti. Kuzmanovic, ilk Yüksek Temsilci olarak Bildt’in Dayton Anlaşması’nda belirtildiği gibi davrandığını ve daha sonra her şeyin tamamen değiştiğini, Valentin Inzko’dan sonra Yüksek Temsilcilik Ofisi’nin kapatılmasını beklediklerini söyledi. Başkan, Sırp Cumhuriyeti’nin yasalara ve anayasaya saygı duyduğunu, fakat kendilerine karşı büyük oyunlar oynandığını ifade etti.

Kosova: Bangladeş Büyükelçisinden Güven Mektubu

Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Bangladeş Büyükelçisi Mosharraf Hossain Bhuiyan’dan güven mektubu aldı. Taraflar, yatırımlara özel önem vererek Kosova ve Bangladeş iş birliğinin yoğunlaştırılması olasılıklarını konuştular. Büyükelçi Bhuiyan, ülkesinin uluslararası örgütlere üyelik konusunda daimi destek vermeye devam edeceğini belirtti.

Kosova: NATO Genel Sekreteri Kosova’ya Geliyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bazı temaslarda bulunmak üzere Kosova’ya gelecek. Stoltenberg, KFOR Komutanı Franco Federic ve NATO Danışma ve İrtibat Ekibi Müdürü Frank Best ile görüşecek ve KFOR bünyesindeki askeri birliklere ziyarette bulunacak. Ayrıca, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Başbakan Albin Kurti ve Topluluklar ve Geri Dönüş Bakanı Goran Rakiç ile de görüşmeler gerçekleştirecek.

Sırbistan: Cumhurbaşkanı Merkel ile Kosova’daki Durumu Görüşecek

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Kosova’daki durumu, bölgesel iş birliğini ve Almanya’nın rolünü görüşeceğini belirtti. Vucic, Brüksel veya Berlin sürecinden ne beklenebileceği henüz bilinmediğini ifade ederek, Kosova’daki durumun da ele alınacağını söyledi. Vucic, Almanya Şansölyesi ile yapılacak görüşmenin Sırbistan için büyük önem taşıdığını vurguladı.

Sırbistan: Cumhurbaşkanı, Belgrad’ın Kosova’yı Tanımadığını Söyledi

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Sırbistan’ın Kosova’nın bağımsızlığını asla tanımayacağını ve BM’ye katılmasına izin vermeyeceğini belirtti. Vucic, Brüksel’de Albin Kurti ile yaptığı görüşmede, Sırbistan’ın Kosova’yı tanımayacağını tekrar etti. Cumhurbaşkanı, Kosova’nın BM’ye katılımının sadece Belgrad’a bağlı olmadığını, ancak Sırbistan’ın Priştine’nin BM üyeliğine asla izin vermemeye çalışacağını ifade etti.

Yunanistan: Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’tan Açıklamalar

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Yunanistan ve Arnavutluk ikili ilişkilerinde yeni bir sayfa açtıklarını belirtti. Dendias, iki ülkenin Münhasır Ekonomik Bölge’nin sınırlandırılmasını Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’na havale etme kararı aldığını söyledi. Bakan, Yunanistan’ın Arnavutluk’un Avrupa perspektifini desteklediğini ve Covid-19’a karşı 20 bin aşı bağışında bulunduğunu ekledi.

Dış Aktörler: Lajčák Karadağ’a Reformlar Konusunda Israr Çağrısında Bulundu

AB’nin Sırbistan-Kosova Diyaloğu Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak, Karadağ Meclis Başkanı Aleksa Bečić ile görüşerek Karadağ’ın AB ile tam uyumlu dış politikasını takdir ettiğini belirtti. Lajcak, Karadağ’ı medya özgürlüğü, yolsuzluk ve organize suçla mücadele ve yargı reformları konusunda daha fazla sonuç elde etmeye teşvik etti.

Simatović ve Stanišić, Savaş Suçlarından 12 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemeleri Mekanizması (IRMCT), Jovica Stanisiç ve Franko Simatoviç’i 1991-1995 yılları arasında Bosna Hersek ve Hırvatistan’da işledikleri suçlar nedeniyle 12 yıl hapis cezasına çarptırdı. Savcıların etnik temizlik, cinayet ve zorla yer değiştirme suçlamalarıyla yargıladığı iki sanık, daha önce delil yetersizliğinden beraat etmişti.

TUİÇ Balkan Stajyerleri: Elifnur Ayhan, Melisa Agoviç, Dilek Keçeci, Ece Sumru Güvemli, Hilal Yel, İleyna Savuk, Rümeysa Güner, Şamil Orhan, Didem Şimşek, Aybüke Koçak ve Hatice Deniz Hızal 

Balkan Bülteni – Balkan Bülteni – Balkan Bülteni

Kaynakça

  • Atina Makedon Haber Ajansı. (29.06.2021).
  • Balkan Insight. (30.06.2021).
  • Independent Balkan News Agency. (30.06.2021).
  • Kosova Haber. (30.06.2021).
  • Regnum.ru. (28.06.2021).
  • Rtrs. (30.06.2021).

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

TikTok Kapandı ve Yeniden Açıldı: Dijital Rekabet VS İfade Özgürlüğü

Sosyal medya çağının en çarpıcı ve tartışmalı olaylarından biri...

Trump II: Yeni Dönemde ABD ve Dünya

Donald Trump, 20 Ocak 2025 itibarıyla ikinci kez ABD...

Uluslararası İlişkiler ve Türk Dış Politikası – Almanak 2024

Almanaklar, internetin yaygın olarak kullanılmaya başladığı yıllara kadar, geçmiş...

AB’nin Ucuz İş Gücü Talebi, Ukrayna’nın Yeniden İnşasını Tehlikeye Atıyor

Bu yazı, uluslararası ilişkiler analisti Andrew Korybko tarafından 9...