Balkan Bülteni/ 23-27 Haziran

Arnavutluk: Avrupa Birliği’nin Genişleme Politikası Stratejik ve Ortak Bir Çıkardır

Almanya, Portekiz ve Slovenya dışişleri bakanları, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile müzakerelerdeki mevcut ablukanın AB’nin güvenilirliğini baltaladığını ve Birliğin bu davranışının Batı Balkanlar’ın istikrarına yönelik stratejik çıkarlarına ters düştüğünü açıkladı. Yapılan açıklamada, Konseyin Mart 2020’de karar vermesine rağmen, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk ile katılım müzakerelerinin henüz başlatılmamasından endişe duyulduğu ifade edildi. Her iki ülkenin de AB üyeliği için yaptıkları reformlara dikkat çekilirken, AB’nin vaatlerini yerine getirmesinin tam zamanı olduğunun altı çizildi. İkili meseleler nedeniyle hem AB hem de Batı Balkanlar için böylesine önemli bir adımın engellenmemesi gerektiği belirtildi.

Kaynak: BalkanInsight
Tarih: 26.06.2021

Bosna – Hersek / Sırp Cumhuriyeti: Viskovic ve Cvijanovic Duga Njiva’da

Radovan Viskovic ile Zeljka Cvijanovic, Koridor Operasyonu’nun 29. yıldönümü için Modrica yakınlarındaki Duga Njiva’ya gittiler. Viskovic, yaptığı konuşmasında: “İnsani yardım yollarını tıkayan uluslararası toplum, nefes alma hakkımızı bile elimizden aldı. Banja Luka’da 12 bebeğin ölümüne sebep oldular.” dedi. Cvijanovic, Sırp Cumhuriyeti halkının gücünü birlik ve beraberlikten aldığını ve bu durumu geçmişten günümüze kadar başarılı bir şekilde gösterdiklerini konuşmasında vurguladı.

Kaynak: Rtrs
Tarih: 27.06.2021

Sırbistan: Sırbistan Savunma Bakanı – Kosova Arnavutlar için Bile Güvenli Değil

Kosova, bugün Sırplar ve diğer milletlerden temsilciler bir yana, Arnavutlar için bile normal bir yaşam için hiçbir koşulun olmadığı bir yer. Bu, 24 Haziran’da Moskova’da düzenlenen Dokuzuncu Moskova Uluslararası Güvenlik Konferansı sırasında Sırbistan Savunma Bakanı Nebojsa Stefanoviç tarafından duyuruldu. Stefanoviç’e göre; Kosova’nın sözde bağımsızlığının sponsoru olan ülkeler, güney Sırp bölgesinin bugün Avrupa’nın kalbinde “uyuşturucu kaçakçılığı üssü ve radikal aşırılık ihracatçısı” olduğu gerçeğini artık gizlemiyorlar. Sırp Bakan, Belgrad’ın uluslararası hukuka ve UNSCR 1244’e tutarlı uyumu savunmaya devam edeceğini de vurguladı. “Uluslararası toplum tarafından uluslararası hukukun ihlali ve egemenliğimizin ihlali, bizim durumumuzda güney bölgemizde yıllardır tehdit olan sahte bir varlığın yaratılmasına yol açan diyalog eksikliğinin bir örneğidir. Avrupa güvenliği ve istikrarsızlığın Balkanlar bölgesinde ana merkezlerinden biridir.” Bir hatırlatma olarak, Savunma Bakanı Stefanovic, Moskova Uluslararası Güvenlik Konferansı’nın oturum aralarında Rus mevkidaşı Sergey Şoygu ile bir araya geldi.

Kaynak: Regnum.ru
Tarih: 26.06.2021

Sırbistan: Belarus, Sırbistan’ın Yaptırımlara Katılımını Kınadı

Belarus tarafı, Sırbistan’ın Belarus havayollarının AB ve diğer ülkelerin hava sahası üzerindeki uçuşlarını yasaklama kararına katılma kararını yanlış anladı ve bu kararın revize edilmesini umuyor. 25 Haziran’da Belarus’un Sırbistan, Kuzey Makedonya ve Karadağ Büyükelçisi Valery Brylev tarafından belirtildi. “Belarus’ta Sırbistan’ın devletimize karşı kısıtlayıcı tedbirlere katılma kararını yanlış anladılar. Bu, ne yüksek düzeyde devletlerarası diyaloga ne de hava hizmetlerine ilişkin hükümetler arası anlaşmaya tekabül etmiyor. Belaruslu diplomat, bu kararın gözden geçirilmesini umuyoruz” dedi. Brylev, Haziran ayında Belgrad yakınlarındaki Batainitsa askeri havaalanında Belarus tarafının Belarus’taki işletmelerde onarılan ve modernize edilen dört MiG-29 uçağını Sırp hava kuvvetlerine teslim ettiğini hatırlattı. Ek olarak, 16-18 Haziran tarihleri arasında Krasnodar Bölgesi’nde, Rus ve Belarus ordusunun yanı sıra Sırbistan ordusunun da katıldığı “Slav Kardeşliği – 2021” askeri tatbikatları düzenlendi. Bu nedenle Brylev, bu alanda Sırp-Belarus iş birliği beklentilerinin oldukça geniş olduğuna inanıyor. Avrupa diplomasisi başkanı Josep Borrell daha önce yaptığı açıklamada, Sırbistan, Kuzey Makedonya, Karadağ, Arnavutluk ile İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç’in Belarus havayolları tarafından Avrupa ülkelerinin havaalanlarını ve hava sahasını kullanmasını yasaklama kararına katıldığını söyledi.

Kaynak: Regnum.ru
Tarih: 26.06.2021

Yunanistan: Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, Hindistan Dışişleri Bakanı Jaishankar ile Bir Araya Geldi ve İkili İlişkileri Görüştü

Görüşmede Yunanistan ve Hindistan arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve karşılıklı çıkar alanlarında stratejik iş birliği kurma umutları ele alındı. Yunanistan Başbakan Kyriakos Mitsotakis ile Hindistan Dışişleri Bakanı Dr. Subrahmanyam Jaishankar arasında Cumartesi günü yapılan görüşmede, Yunanistan ve Hindistan arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve karşılıklı çıkar alanlarında stratejik iş birliği kurma umutları ele alındı. Görüşmede hem Yunanistan’ın hem de Hindistan’ın uluslararası hukuka, deniz hukukuna ve Birleşmiş Milletler ilkelerine verdiği önemi vurguladılar. Yunanistan’ın Hindistan ile ilişkilerin büyük önem taşıdığını düşündüğünü ve ikili ilişkilerin mükemmel seviyesini teyit ettiklerini söyledi. Mitsotakis, Yunanistan’ın Hindistan ile ilişkilere büyük önem vermesine rağmen, geçmişte özellikle iyi gelişmediğini ve bunun da “gelecek için beklentileri artırdığını” kaydetti. “Hindistan kişisel olarak birçok kez ziyaret ettiğim bir ülke. Dünyanın en büyük demokrasisine en büyük hayranlığım var” dedi ve Yunanistan ve Hindistan’ın yüzyıllar öncesine uzanan medeniyetlere sahip ülkeler olduğuna dikkat çekti.

Kaynak: ToBHMA
Tarih: 27.06.2021

Dış Aktörler: Fransa Cumhurbaşkanı Macron’dan, Kosova ve Sırbistan’a Uzlaşı Çağrısı

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi. Başbakan Kurti ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron ikili görüşme öncesinde Elysee Sarayı’nda bir basın toplantısı düzenledi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, düzenlenen basın toplantısında, Kosova ve Sırbistan’a diyalog sürecinde bir uzlaşı yolu bulmaları konusunda çağrı yaptı. Macron, “Kosova, tüm Batı Balkan ülkeleri gibi, hem liderleri hem de halkıyla AB’ye ilgi duyuyor. Kosova ve Sırbistan’ı Avrupalılar olarak bir anlaşmaya varmaya ve bir uzlaşı yolu bulmaya davet ediyorum. Bu sürece ve Kosova’ya olan desteğimiz sürecek. AB’ye yakınlık, ilişkilerin normalleşmesi, sürdürülebilir kalkınma için uzlaşı sağlanması gerekli.’’

Kaynak: Time Balkan
Tarih: 24.06.2021

Dış Aktörler: Avrupa Parlamentosu Bosna-Hersek Kararını Kabul Etti

Avrupa Parlementosu, 483 lehte, 73 aleyhte ve 133 çekimser oyla, Dışişleri Komitesi tarafından hazırlanan Bosna Hersek hakkında bir raporu bir karar şeklinde kabul etti. Uzlaşma süreci, demokratik kurumların işleyişi, hukukun üstünlüğü, temel insan hakları, sosyo-ekonomik reformlar, bağlanabilirlik, enerji ve çevre, dış politika ve güvenlikle ilgili bölümlere ayrılan raporda Brüksel, siyasileri Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile uyumlu bir Anayasa kabul etmeye çağırdı. Kararda ayrıca “Srebrenitsa’daki soykırım da dahil olmak üzere savaş suçlarının milliyetçi ve kışkırtıcı söylemi, inkarı ve yüceltilmesi” de kınandı ve Avrupa Birliği’nin “Bosna-Hersek’in egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını güçlü bir şekilde desteklemektedir” görüşü yinelendi.

Kaynak: B92
Tarih: 24.06.2021

Dış Aktörler: AB’den Bosna Hersek’e Uyarı – Ayrılıkçı Söylemler Sona Ermeli

Avrupa Birliği’nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olivér Várhelyi, AB Parlamentosunda yaptığı konuşmada, 2018’den beri AB yolunda önemli adımlar atan Bosna Hersek’in birçok önemli meselesinin hala beklemede olduğunu ifade etti. Gerekli şartlar sağlandığı takdirde Bosna Hersek’e aday ülke statüsü vermeye hazır olduklarını dile getiren Várhelyi, “Geçtiğimiz sene söylediğim gibi, komisyondakiler olarak bizler, Bosna Hersek’in 14 kilit önceliği yerine getirmesi şartıyla adaylık durumunu aktifleştirmeye hazırız. Ben sözümü tutuyorum. Liderler bunu yaparsa biz de yapacağız.” dedi. Bosna Hersek’in diğer aday ülkeler gibi AB’nin isteklerini yerine getirebilmesi için mevcut anayasasını değiştirmesi gerektiğini belirten Várhelyi, “Bosna Hersek’in bir bütün olarak geleceği AB’dedir. Son aylardaki ayrılıkçı söylemler sona ermelidir. Siyasi temsilciler, değişimi sağlamak için gerekli reformlara odaklanmalıdır” sözlerini sarf etti.

Kaynak: Balkan News
Tarih: 24.06.2021

Dış Aktörler: 1 Temmuz’dan İtibaren 6 Batı Balkan Ülkesinin Vatandaşları için Roaming Tarifeleri Kaldırılacak

Kuzey Makedonya Enformasyon Toplumu ve Yönetim Bakanı Yeton Şakiri, 1 Temmuz’dan itibaren 6 Batı Balkan ülkesi vatandaşları roaming tarifelerinin kaldırılacağını açıkladı. Enformasyon Toplumu ve Yönetim Bakanı Yeton Şakiri, Karadağ’ın başkenti Podgoritsa’da, 6 Batı Balkan ülkesinin dijital dönüşümden ve bilgi ve iletişim teknolojisi politikalarından sorumlu bakanlarının katıldığı, Bölgesel İşbirliği Konseyi (RCC) tarafından düzenlenen “Balkanlarda Ücretsiz Dolaşıma Doğru” konulu toplantıya katıldı. Şakiri, “Avrupa Birliği’nden ilham alarak, 1 Temmuz’dan itibaren tüm Batı Balkan ülkelerinin tüm Batı Balkan ülkelerinde cep telefonlarını güvenli bir şekilde arama yapmak, mesaj göndermek veya internette gezinmek için güvenli bir şekilde kullanabilecekleri bir ortam oluşturduk.” ifadelerini kullandı. Bunun bir başlangıç olduğunu kaydeden Şakiri, “Bu anlaşmanın önemi son derece büyük ve Batı Balkanlar’ın 6 ülkesi ile Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki dolaşım maliyetlerini düşürme sürecinin başlatılması için bir ön şart.” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Time Balkan
Tarih: 25.06.2021

Dış Aktörler: Almanya’dan Kosova’ya 1,7 Milyon Avro Destek

Kosova Ekonomi Bakanı Artane Rizvanolli, Alman GIZ Kosova Direktörü David Oberhuber ve GIZ Enerji Projesi Başkanı Avni Sfishta, Teknik İş Birliği Projeleri’nin uygulanmasına yönelik anlaşmayı imzaladılar. Bu anlaşmadan, Kosova Hükümeti, Federal Almanya Cumhuriyeti Hükümeti tarafından 2 yıllık bir süre için teknik yardım olarak 1,7 milyon Euro bağışladı. Bu projenin temel amacı, Avrupa Enerji Topluluğu’nun, enerji ve iklim ile ilgili gerekliliklerinin uygulanması için yasal ve teknik çerçeveyi geliştirmektir. GIZ, Ekonomi Bakanlığı’na uluslararası ve yerel uzmanlar, destek personeli, idari maliyetlerin karşılanması ve proje uygulaması için uzmanların eğitimini sağlayacaktır.

Kaynak: Time Balkan
Tarih: 25.06.2021

Dış Aktörler: Jakub Kulhanek – Batı Balkanlar, Çek AB Başkanlığı’nın Önceliği

Çekya Dışişleri Bakanı Jakub Kulhanek, Batı Balkanlar’ın 2021’in ikinci yarısında Çek Avrupa Birliği Başkanlığı’nın önceliklerinden biri olacağını ve Sırbistan ve Karadağ’ın üyelik için tarih almasına odaklanacağını söyledi. Kulhanek, Çek ČTK haber ajansına verdiği demeçte, “Sırbistan ve Karadağ’ın AB’ye katılabileceği tarihleri açıklasaydık bunu bir başarı olarak görürdüm” diyerek, AB’nin Batı Balkanlar’a genişlemesindeki ilerlemenin, Çekya’nın AB Başkanlığı sırasında üç dış politika hedefinden ilki olduğunu ifade etti. Bakan, bu dönemde büyük bir dönüşe ulaşmanın mümkün olmadığını ancak ilerlemenin mümkün olduğunu ve Batı Balkanlar’ın Avrupa entegrasyonu söz konusu olduğunda ülkesinin bunu başaracağını vurguladı.

Kaynak: N1
Tarih: 27.06.2021

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

TikTok Kapandı ve Yeniden Açıldı: Dijital Rekabet VS İfade Özgürlüğü

Sosyal medya çağının en çarpıcı ve tartışmalı olaylarından biri...

Trump II: Yeni Dönemde ABD ve Dünya

Donald Trump, 20 Ocak 2025 itibarıyla ikinci kez ABD...

Uluslararası İlişkiler ve Türk Dış Politikası – Almanak 2024

Almanaklar, internetin yaygın olarak kullanılmaya başladığı yıllara kadar, geçmiş...

AB’nin Ucuz İş Gücü Talebi, Ukrayna’nın Yeniden İnşasını Tehlikeye Atıyor

Bu yazı, uluslararası ilişkiler analisti Andrew Korybko tarafından 9...