Balkan Bülteni /15-18 Temmuz 

 

Arnavutluk

Arnavutluk Başkanı Edi Rama AB’ni eleştirdi

  • Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Avrupa Birliği’nin kendi ülkesi ve komşu Kuzey Makedonya’nın Birliğe entegrasyon sürecini ele alma şeklini eleştirdi ve sürecin bazı AB üyelerinin milliyetçilikleri tarafından rehin alındığını söyledi.
  • Eski Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu tarafından düzenlenen Atina’daki Symi Simpozium’da konuşan Arnavut lider, Birliğin iki yeni aday için üyelik müzakerelerinin başlatılmasına rıza göstermesini beklediğini dile getirdi.
  • 2019’dan bu yana son iki müzakere girişim başarısız oldu ve Rama, çok beklenen yeşil ışığa geldiğinde olası bir yorgunluğun baş gösterebileceğini ifade etti.

Kaynak: BalkanInsight

Tarih: 15.07.2021

 

Bosna – Hersek / Sırp Cumhuriyeti

Milorad Dodik ve İsrail Cumhurbaşkanı Görüşme Gerçekleştirdi

  • Milorad Dodik, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile telefon üzerinden bir görüşme gerçekleştirdi.
  • Yapılan görüşmede, Sırp Cumhuriyeti ile İsrail arasındaki işbirliğinin iyi ve uzun ömürlü olduğu ve bu dostluğun da katlanarak artacağı konuşuldu.
  • Sırp kurumlarında İsrail bayrağının sergilendiğini belirten Dodik, İsrail halkına Hamas ile olan mücadelelerinde destek verdiğini de vurguladı.
  • Herzog ise dost canlısı Sırp halkına ve Dodik’e teşekkürlerini iletti.

Kaynak: Rtrs

Tarih: 18.07.2021

 

Sırbistan

Sırbistan Cumhurbaşkanı Suçla Mücadelede İlerleme Kaydettiğini Duyurdu

  • Sırp liderliği, daha önce yok edilen Velko Belivuk grubu gibi büyük ve güçlü suç örgütlerinin ülkede yeniden oluşturulmasına izin vermeyecek. Bu, 14 Temmuz’da ülkenin Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic tarafından açıklandı.
  • Ona göre, Sırp devlet organları, Sırbistan’ın sonunda “yatırımcılar için en güvenli ve çekici ülkelerden biri” haline gelmesi için suç ve yolsuzlukla mücadeleyi sürdürme niyetinde.
  • “Bu alanda büyük bir atılım yapacağımıza ve Avrupa Birliği’nin bunu tanıyacağına ve Sırbistan’ı AB’ye katılım konusunda yeni müzakere fasıllarının açılmasıyla ödüllendireceğine inanıyorum.”
  • Brüksel’in daha önce Sırbistan’dan AB’ye kabul kriterlerini yerine getirmek için ülkedeki suç ve yolsuzlukla mücadeleyi sertleştirmesini talep ettiğini hatırlatalım.

Kaynak: Regnum.ru

Tarih: 15.07.2021

 

Vucic, Kosova ile Yabancı Yatırım için Bir “Uzlaşma” İstiyor

  • Sırp heyeti, müzakerelerdeki ilerlemenin yabancı sermayenin Sırbistan’a gelişini kolaylaştıracağına inandığı için “Priştine ile İlişkilerin Normalleştirilmesi” konulu diyaloğu sürdürmek için 19 Temmuz’da Brüksel’e gidecek. Bu, 15 Temmuz’da ülkenin Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic tarafından gazetecilere duyuruldu.
  • Ona göre, yeni toplantının gündeminde kayıp kişiler konusunun yanı sıra diğer “spesifik sorunlar” olacak.
  • Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic ve Kosova Başbakanı Albin Kurti’nin haziran ortasındaki Brüksel müzakerelerinin bir sonraki turunda ilk kez bir araya geldiklerini hatırlayın. Ardından Kurti, Kosova sorununun tek çözümünün ‘karşılıklı tanıma’ olabileceğini söyledi. Buna karşılık Başkan Vucic, çözümün bir ‘uzlaşma’ olması gerektiğini defalarca belirtti ve Kosova ve Metohija’da bir Sırp Belediyeler Topluluğu’nun oluşturulmasında ısrar etti.

Kaynak: Regnum.ru

Tarih: 15.07.2021

 

Dış Aktörler

Frontex Direktörü Leggeri’nin Yunanistan’ın Mültecileri Geri İttiğine Dair Delilleri Sildirdiği İddia Edildi

  • Alman Der Spiegel dergisi, Avrupa Birliği (AB) Sınır Güvenliği Ajansı Frontex’in Direktörü Fabrice Leggeri’nin, Yunanistan’ın Ege Denizi’nde mültecileri geri ittiğine ilişkin olayda delilleri sildirdiğini ileri sürdü.
  • Alman Der Spiegel dergisinin haberine göre Frontex, geçen yıl 18-19 Nisan gecesi Yunan sahil güvenlik görevlilerinin, mültecileri motoru olmayan bir bota bindirip uzaklaştığını havadan görüntüleyip kaydetti.
  • Avrupa Parlamentosu’nun Frontex hakkında hazırladığı rapordaki en önemli suçlamanın da bu olayla ilgili olduğu belirten haberde, Leggeri’nin Frontex’in temel haklar sorumlusundan bu olayla ilgili toplanan tüm bilgileri silmesi talimatını verdiği aktarıldı.
  • Haberde, bunun Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin de gördüğü elektronik posta yazışmalarından ortaya çıktığı kaydedildi.

Kaynak: Time Balkan

Tarih: 15.07.2021

 

Bilcik: “Partiler arası diyalog, Sırbistan’ın AB ilerlemesinin ayrılmaz bir parçası”

  • Avrupa Parlamentosu Raportörü Vladimir Bilcik verdiği bir röportajda pandeminin kimsenin beklemediği büyük bir oyun değiştirici olduğunu, hem Avrupa’da hem de Sırbistan’da siyasi manzarayı çok değiştirdiğini ifade etti.
  • Bilcik, “2019’un sonunda genişleme sürecinin dinamiği için önemli beklentilerimiz vardı fakat gerçekleşmediler. Halen Kuzey Makedonya ve Arnavutluk ile katılım müzakerelerinin açılmasını tartışıyoruz. Bundan sonra ilişkilerin önümüzdeki haftalarda ve aylarda çok daha iyi olabileceğini düşünüyorum ve umarım burada, Belgrad’daki bağlantılarımızla da buna katkıda bulunabiliriz” ifadelerini kullandı.
  • Belgrad ile Avrupa Parlamentosu arasındaki gerilimler hakkında sorulan bir soruya Bilcik, “Sırbistan ile AB arasındaki ilişkiler tek bir basit ayrıcalığa dayanıyor ve bu, Sırbistan’ın mevcut Sırp hükümetinin güçlü bir şekilde bağlı kalmaya devam ettiği stratejik bir seçim yaptığı gerçeğidir. Bu seçim Sırbistan için AB üyeliğidir. İlişkimiz, bu reformlarda Sırbistan’a nasıl yardımcı olabileceğimize dayanıyor, ancak ilişkinin gelişiminin büyük kısmı Sırp politikacıların elinde” diyerek sözlerini “Sırbistan’ın yapması gereken daha çok iş var. Sırp makamlarının bunu çok net olarak kabul ettiğini düşünüyorum” ifadeleriyle noktaladı.

Kaynak: N1

Tarih: 15.07.2021

 

Stano: “Sırbistan AB’nin Suriye konusundaki tavrına karşı çıkıyor”

  • Avrupa Birliği sözcüsü Peter Stano perşembe günü yaptığı açıklamada, resmi Belgrad’ın Suriye’ye büyükelçi atama kararının AB’nin tutumuna aykırı olduğunu ifade etti.
  • Stano, Radio Free Europe’a yaptığı yazılı açıklamada; AB’nin Suriye rejimi ile ilişkileri normalleştirme konusundaki tutumunun açık ve değişmez olduğunu söyledi. Sırbistan’ın Şam’daki diplomatik misyonunun başına bir büyükelçi göndermenin, AB’nin Suriye konusundaki tavrına karşı bir duruş olduğunu belirtti. Stano, tüm AB üye devletlerinin Şam’da büyükelçileri yerine maslahatgüzarları bulunduğunu söyledi.
  • Sırbistan Büyükelçisi Jovan Vujasinoviç’in görev süresi 2013’te sona ermişti ve o zamandan beri büyükelçiliğe maslahatgüzar başkanlık etmekteydi. Öte yandan, Sırp makamları yeni büyükelçinin adını henüz açıklamadı.

Kaynak: N1

Tarih: 15.07.2021

 

Várhelyi: “AB genişlemeyi hızlandırmak istiyor; Sırbistan bölgede kilit role sahip”

  • Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olivér Várhelyi yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği’nin genişleme sürecini hızlandırmak istediğini belirterek, Sırbistan’ın bölgede ve Avrupa’da kilit bir rol oynadığını ve Batı Balkanlar’ın AB’nin en yüksek önceliklerinden biri olduğunu da sözlerine ekledi.
  • Várhelyi, “Sırbistan ve AB: Kalkınma ve Üyelik Müzakerelerine Destek” konferansına yaptığı yazılı açıklamada, “Genişleme politikası faaliyetlerimizin merkezinde yer almaya devam ediyor ve bunu hızlandırmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
  • Pandemi sırasında AB’nin Batı Balkanlar’daki ortaklarına müstakbel üyeler gibi davrandığını ifade eden Várhelyi, AB’nin Batı Balkanlar için kabul ettiği Ekonomik Yatırım Planının bölgenin dönüşümüne ve krizden daha güçlü çıkmasına yardımcı olması gerektiğini söyledi.

Kaynak: N1

Tarih: 15.07.2021

 

Türkiye, Yunanistan’ı BM’ye Şikayet Etti

  • Türkiye, Yunanistan’ın Doğu Ege adalarının silahsızlandırılmış statüsünü ihlal eden eylemleri hakkında Birleşmiş Milletler’e mektup göndererek şikayette bulundu.
  • Türkiye’nin BM Nezdindeki Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu imzasıyla, Genel Sekreter Antonio Guterres’e hitaben yazılan mektupta, “Bir kez daha dikkatinize getirmek isteriz ki Yunanistan, Ege ve Akdeniz’deki adaların silahsızlandırılması konusunda ilgili anlaşmalardan doğan yükümlülüklerini yerine getirmemektedir.” ifadesi kullanıldı.
  • Mektupta, aralarında Meis’in de bulunduğu söz konusu adaların Türkiye ana karasına yakınlığına vurgu yapılarak, 1923 Lozan ve 1947 Paris Barış Antlaşmalarında açıkça belirtilmesine rağmen Yunanistan tarafından silahlandırılmasının Türkiye’nin güvenliğine ciddi tehdit oluşturduğunun altı çizildi. Ayrıca ihlaller yüzünden oluşabilecek tırmanmanın bölgede barış ve güvenliğe yansımalarının olacağına vurgu yapıldı.
  • Mektupta, Türkiye’nin iyi komşuluk ilişkisi ve iş birliği anlayışıyla Yunanistan’a ilgili anlaşmalar gereği söz konusu adaların silahsızlandırılmış statüsünü yeniden tesis etmesi çağrısında bulunduğu kaydedildi.

Kaynak: Time Balkan

Tarih: 17.07.2021

 

Türk Vatandaşları, Sırbistan’a Kimlik Kartlarıyla Giriş Yapabilecek

  • Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da Ticaret Turizm ve Telekomünikasyon Bakanı Tatjana Matic ile bir araya geldi.
  • Bakan Ersoy, Sırp makamlarla, Türk vatandaşlarının Sırbistan’a, Sırbistan vatandaşlarının ise Türkiye‘ye pasaportsuz seyahat edebilmesini sağlayacak önlemler alacaklarını duyurdu.
  • Turizm trafiğini artırmanın aynı zamanda iki ülke arasındaki engelleri kaldırmakla mümkün olduğunun altını çizen Bakan Ersoy, “Biz de Türkiye olarak kendilerine yeni öneriler getirdik. Onlar da sıcak baktıklarını söylediler. Ve inşallah burada da kimlikle seyahat, pasaportsuz seyahat dahil ve geçen ay imzalanmış olan aşı protokolleri dahil önümüzdeki süreçte seyahati kolaylaştırıcı bir dizi önlemi beraberce almaya çalışacağız.” açıklamasında bulundu.

Kaynak: Time Balkan

Tarih: 18.07.2021

 

TUİÇ Balkan Stajyerleri: Elifnur Ayhan, Dilek Keçeci, Şamil Orhan, Aybüke Koçak ve Hatice Deniz Hızal

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

TikTok Kapandı ve Yeniden Açıldı: Dijital Rekabet VS İfade Özgürlüğü

Sosyal medya çağının en çarpıcı ve tartışmalı olaylarından biri...

Trump II: Yeni Dönemde ABD ve Dünya

Donald Trump, 20 Ocak 2025 itibarıyla ikinci kez ABD...

Uluslararası İlişkiler ve Türk Dış Politikası – Almanak 2024

Almanaklar, internetin yaygın olarak kullanılmaya başladığı yıllara kadar, geçmiş...

AB’nin Ucuz İş Gücü Talebi, Ukrayna’nın Yeniden İnşasını Tehlikeye Atıyor

Bu yazı, uluslararası ilişkiler analisti Andrew Korybko tarafından 9...