Balkan Bülteni /13-16 Haziran

 

Arnavutluk

Arnavutluk Meclisi, Cumhurbaşkanı Ilir Meta Hakkında Hazırladığı Raporu Anayasa Mahkemesine Sundu
  • Arnavutluk Meclisi, geçtiğimiz salı günü, Cumhurbaşkanı Ilir Meta’nın görevden alınmasına ilişkin raporu Anayasa Mahkemesi’ne sundu. Mecliste Meta’nın görevden alınması için yapılan oylamadan beş gün sonra, vekiller şimdi nihai kurum olan Anayasa Mahkemesi’nin onayını istiyor.
  • Konuya ilişkin son kararı verecek olan Anayasa Mahkemesi’nin, Ilir Meta’yı görevden alması yönünde Sosyalist Parti içerisinde yoğun bir beklenti var.

Kaynak: Albanian Daily News

Tarih: 15.06.2021

 

Bosna – Hersek / Sırp Cumhuriyeti

Cvijanovic: Bölgesel İş Birliğini En Üst Seviyede Tutmamız Lazım
  • Sırp Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Zeljka Cvijanovic, bölgesel iş birliklerinin en üst seviyeye çıkarılmasının önemli olduğunu ve siyasi yüklerin vatandaşlar için herhangi bir engel teşkil etmediğini belirtti.
  • Cvijanovic, “Bosna Hersek’teki ortaklığa ek olarak, bölgesel iş birlikleri yapmamız, belirli sorunları çözmemiz ve yalnızca gelecek için önemli olan bu sorunları ele almamız gerek” dedi.
  • Cumhurbaşkanı, Sırbistan ile yapılan iş birliklerinin ve yapmakta oldukları projelerinin üst seviyede olduğunu, Karadağ ile ilişklerin iyileşmekte olduğundan memnun olduğunu belirtti.

Kaynak: Rtrs

Tarih: 15.06.2021

Kosova

Tarih Belli Oldu
  • Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Kosova’da yerel seçimlerin tarihin 17 Ekim 2021 olarak belirledi.
  • Osmani, Merkez Seçim Komisyonu’na bu karara ve yürürlükteki kanuna uygun olarak yerel seçimlerin düzenlenmesi ve yapılması için gerekli bütün tedbirlerin alınması talimatını verdi.
  • Seçim tarihi, Osmani’nin 2021 Haziran ayı başlarında siyasi partilerin temsilcileriyle yaptığı müzakerelerin ardından kararlaştırıldı.
  • Kosova Demokratik Birliği (LDK) ve Kosova Demokrat Partisi (PDK) ise kararın bağımsızlığı ve yerel seçimlerin yürütülmesini tehlikeye attığını vurgulayarak karara karşı çıktılar.

Kaynak: Panorama.al

Tarih: 15.06.2021

 

İlk Görüşme Pek İyi Sonuçlanmadı

  • Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Kosova Başbakanı Albin Kurti, AB’nin arabuluculuk yaptığı ilk görüşmelerini Brüksel’de yapmalarına rağmen, müzakerelerin gidişatında anlaşamadılar.
  • Kurti, altı Batı Balkan ülkesinin yeni bir Güneydoğu Avrupa Serbest Ticaret Anlaşması oluşturması, Kosova ve Sırbistan’ın birbirlerine saldırmayacaklarına söz vererek derhal ortak bir barış anlaşması imzalamaları, azınlık toplulukları meselesi de dâhil olmak üzere, karşılıklı tanımanın ardından iki devlet arasında ikili mütekabiliyet kurulması, Kosova’daki Sırpların, Sırbistan’daki Arnavutlar ve Boşnakların yaptığı gibi bir Ulusal Konseye sahip olması gerektiğini belirten 4 öneride bulundu.
  • Bu önerilere rağmen Sırbistan ve Kosovalı liderler, Başkan Trump’ın görev süresi boyunca Beyaz Saray’da esas olarak birbirleriyle ilgili ekonomik konularda ABD ile ayrı anlaşmalar imzaladılar.
  • AB’nin Belgrad ile Priştine arasındaki diyalog elçisi Miroslav Lajcak, “Her iki lider de diyalogda ne istedikleri konusunda çok açık ve dürüsttü, bu AB için önemli, ilişkilerin normalleşmesinden başka bir yol yok ve her ikisi de diyalog yoluyla normalleşme üzerinde çalışmaya kararlı” sözlerini söyledi.

Kaynak: Balkan Insight

Tarih: 15.06.2021

 

Sırbistan
Muhalefet Lideri, Kurti’nin Sırbistan ile Kosova Arasındaki Diyaloga Yaklaşımını Tehlikeli Buluyor
  • 15 Haziran’da muhalefetteki Kosova’nın Geleceği için İttifak başkanı Ramuş Haradinay, Kosova Başbakanı Albin Kurti’nin Sırbistan ile diyaloga yaklaşımını eleştirdi.
  • Kurti’nin diyalog yaklaşımı sonuç getirmeyecek ve Kosova için tehlikeli.
  • “Önceliğinin Kosova’nın tanınması olmaması şaşırtıcı. Görüyorsunuz, CEFTA’yı SEFTA’ya dönüştürmek onun ilk önceliğiydi. Komik. İkinci önceliğin yanı sıra, ülkeler arasındaki barış anlaşmasının yanı sıra kayıp sorununa yaklaşım. Kosova’nın bu diyalogda ihtiyaç duyduğu tek sonuç karşılıklı tanınmadır. Tanınma; hem barışı hem de gelişmiş ekonomik durumu ima eder ve kayıpların akıbetini ortaya çıkarmanın yollarını açar.” açıklamalarında bulundu.

Kaynak: Regnum.ru

Tarih: 15.06.2021

 

AB, Sırbistan’ı Güvenli Epidemiyolojik Duruma Sahip Ülkeler Listesine Dahil Etti
  • 16 Haziran’da Avrupa Birliği üye devletlerinin hükümetleri Sırbistan’ı güvenli epidemiyolojik duruma sahip ülkeler listesine geri döndürmeyi kabul etti.

Kaynak: Regnum.ru

Tarih: 16.06.2021

 

Yunanistan 

Yunanistan Başbakanı  Kyriakos  Miçotakis, NATO Zirvesi için Brüksel’de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Görüştü

  • Hükümet kaynakları, Başbakan Kyriakos Miçotakis ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında 14 Haziran Pazartesi günü Brüksel’de yapılacak NATO zirvesinin oturum aralarında yapılacak bire bir görüşmenin, Yunanistan-Türkiye ilişkilerinde bir adım daha yaklaşmak için bir fırsat olacağını söyledi.Bunun, daha önce gerçekleştirilen iki tur keşif görüşmesine ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun sırasıyla Ankara ve Atina’ya karşılıklı ziyaretlerine dayandığını kaydettiler.
  • Aynı kaynaklar, iki tarafın pek çok konuda farklı ve çoğu durumda taban tabana zıt tutumlarına rağmen Türkiye ile iletişim kanallarının açık kalmasının Yunan hükümetinin daimi bir tutumu olduğunu söylediler. İlişkilerde kademeli bir iyileşmeyi mümkün kılmak için Türk eylemlerinin ve söyleminin gerginliğini azaltmanın sürekli bir hedef olduğunu eklediler.

Kaynak : Atina Makedon Haber Ajansı

Tarih : 14.06.2021

 

Yunanistan  Dışişleri Bakanı  Dendias, Litvanyalı Mevkidaşı Landsbergis ile Vilnius’ta Bir Araya Geldi
  • Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Litvanyalı mevkidaşı Gabrielius Landsbergis ile salı günü Vilnius’ta yaptığı görüşmede; “Yunanistan ve Litvanya coğrafi olarak birbirinden uzak olabilir, ancak ikimiz de AB sınırları içinde olduğumuz için ortak bir kaderi paylaşıyoruz” dedi.
  • Dendias, göç krizinin her iki ülkenin de AB Bakanlar Konseyi’nde, “Avrupa’ya meydan okuyan bir sorun” olarak gündeme getirebileceği bir konu olduğunu sözlerine ekledi ve Yunanistan’ın Litvanya’ya göç akınlarına yardımcı olmak için teknik uzmanlık, bilgi birikimi ve insan kaynakları sağlayabileceğini söyledi.

Kaynak : Atina Makedon  Haber Ajansı

Tarih :15.06.2021

 

Dış Aktörler

Yunan Sahil Güvenlik Botu Ayvalık Açıklarında İhlal Ettiği Türk Kara Sularından Çıkarıldı
  • Balıkesir’in Ayvalık ilçesi açıklarında Türk kara sularını ihlal eden Yunan sahil güvenlik botu, Türk sahil güvenlik botu tarafından çıkarıldı.
  • Sahil Güvenlik Komutanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Ayvalık önlerinde görevli Türk sahil güvenlik botu, gece saatlerinde Yunan sahil güvenlik botunun Türk kara sularını ihlal ederek bir grup düzensiz göçmeni geri ittiğini belirledi.
  • Yunan sahil güvenlik botu, bölgeyi terk etmesi yönünde yapılan telsiz çağrılarına karşılık vermedi. Türk sahil güvenlik botu üzerine sürülerek, Yunan sahil güvenlik botu Türk kara sularından çıkarıldı.
  • Geri itilen 8 düzensiz göçmen ise Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurlarınca kurtarılarak Ayvalık’a getirildi.

Tarih: 14.06.2021

Kaynak: Time Balkan

 

NATO’dan Bosna Hersek için Ümit Verici Açıklama
  • Brüksel’deki NATO karargahında gerçekleştirilen NATO Liderler Zirvesi’nin ardından yayınlanan açıklamada Bosna Hersek’e de yer verildi.
  • NATO üyelerinin Bosna Hersek’in egemenliği ve toprak bütünlüğünü güçlü bir şekilde destekledikleri vurgulanan açıklamada Dayton Barış Anlaşması ve diğer uluslararası anlaşmalar çerçevesinde Bosna Hersek’in güven ve istikrarının önemine vurgu yapıldı.
  • Bosna Hersek’teki siyasi liderlerin “bölünme” retoriğinden kaçınmaları çağrısı yapılan açıklamada siyasetçilerden ortaya koyacakları yapıcı çalışmalar ile politika, seçim sistemi, iktisat ve savunma sahalarında reform için siyasi irade göstermeleri talep edildi.
  • Bosna Hersek’in NATO’ya üyelik arzusu vesilesiyle övüldüğü metinde Bosna Hersek’in üyeliğe ilişkin nihai kararı sorgulamadan NATO’nun operasyonlarına destek verdiğine dikkat çekildi.

 

Tarih: 15.06.2021

Kaynak: Time Balkan

 

AB: Belgrad-Priştine Diyaloğu’nun Yeni Turunda Liderler, Normalleşmeye Bağlılıklarını Teyit Etti

  • Avrupa Birliği’nin (AB) Belgrad-Priştine Diyaloğu Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak, görüşmelerinin yeni turunda liderlerin normalleşmeye bağlılıklarını onayladığını söyledi.
  • Lajcak, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Kosova Başbakanı Albin Kurti ile ayrı ayrı görüşmesinin ardından basına açıklama yaptı.
  • Yeni Başbakan Kurti’nin katıldığı ilk toplantı olması nedeniyle “kolay olmayan” bir görüşme gerçekleştirdiklerini dile getiren Lajcak, her iki liderin de diyalogdan beklentilerine ilişkin açık ve dürüst davrandığını ifade etti.
  • Lajcak, “AB için önemli olan, iki liderin de Sırbistan ve Kosova arasındaki ilişkileri normalleştirmekten başka yol olmadığını ve diyalog yoluyla kapsamlı normalleşme için çalışmaya bağlılıklarını teyit etmesidir.” dedi.

Tarih: 15.06.2021

Kaynak: Time Balkan

 

Borrell: “Diyaloğun Kolay Olmayacağını Biliyoruz”
  • Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kosova-Sırbistan diyaloğu kapsamında Brüskel’de bir araya gelen Kosova Başbakanı Albin Kurti ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç görüşmesi öncesinde açıklamalarda bulundu.
  • Kosova ve Sırbistan’ın AB yolunun diyalogdan geçtiğini söyleyen Borrell, “Her iki lideri de diyalog kapsamındaki toplantılara, gecikmeden ve mevcut tüm engellere rağmen sonuç üretmeye odaklanarak devam etmeye teşvik ediyoruz. Bu diyaloğun kolay olmayacağını biliyoruz, ancak bu süreç ve her iki tarafın da samimi taahhüdü Kosova ve Sırbistan halkının iyiliği için gereklidir. Açık olalım, diyalog ve sonucu, her iki ülke için de Avrupa geleceğine giden yoldur. Tüm bölgenin bu fırsatı görmesi önemlidir. Bu fırsat sadece Kosova ve Sırbistan için değil tüm bölge için önemli, çünkü aralarındaki ilişkiler tüm bölgenin istikrarı için çok önemli” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Kosovaport

Tarih: 15.06.2021

 

Lajčák: “Kurti – Vuçiç Görüşmesi Zorlu Geçti”
  • Avrupa Birliği’nin Kosova-Sırbistan Diyaloğu Özel Temsilcisi Miroslav Lajčák ve AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in aracılık ettiği Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Kosova Başbakanı Albin Kuri’nin 18 ay sonra Belgrad ve Priştine ilişkileri diyaloğunun ilk görüşmesinin sonunda Lajčák açıklamalarda bulundu. Lajčák, Başbakan Albin Kurti ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç arasındaki görüşmenin zorlu geçtiğini ifade etti.
  • Toplantıdan sonra gazetecilere verdiği demeçte Lajčák, “Her iki lider de diyalogdan ne istedikleri konusunda son derece açık ve dürüsttü. Bu AB için önemli çünkü ilişkilerin normalleşmesinden başka bir yol yok” ifadelerini kullandı.
  • “AB’nin ve Sırbistan ve Kosova’daki insanların, liderlerinden geçmişte yaşananları aşmak ve geleceğe bakmak, ilişkileri iyice normalleştirmek için yüksek beklentileri var” diyen Lajčák, bir sonraki toplantının Temmuz ayı sonunda yapılmasının planlandığını doğruladı.

Kaynak: N1

Tarih: 15.06.2021

 

Varhelyi ve Krivokapić Brüksel’de Bir Araya Geldi

  • Karadağ Başbakanı Zdravko Krivokapić Brüksel ziyareti sırasında Avrupa Komisyonu’nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi ile görüştü. Toplantıda Batı Balkanlar’ın geleceğinin Avrupa Birliği’nde olduğu ve Karadağ’ın entegrasyon yolunda ön planda olduğu sonucuna varıldı.
  • Oliver Varhelyi, Karadağ’ın Avrupa Birliği’ne entegrasyon yolunda liderliği sürdürmeye devam ettiğini ve Brüksel’in Hükümetin bu tür dinamikleri sürdürme çabalarını takdir ettiğini belirtti. Güçlü bir mesaj gönderecek ve AB yolunda Karadağ’ın ilk hükümetler arası siyasi konferansını bu ay düzenlemeyi dört gözle beklediğine dikkat çekti.
  • Başbakan Krivokapić ise AB’nin pandemi ile mücadelede Karadağ’a verdiği destek için Komisyon Üyesi Varhelyi’ye teşekkür etti ve Karadağ’daki kurumların, ülkenin güvenilir bir aday ülke, yani gelecekteki AB tam üyesi statüsünü haklı çıkardığına duyduğu güveni dile getirdi.

Kaynak: Independent Balkan News Agency

Tarih: 15.06.2021

 

TUİÇ Balkan Stajyerleri: Elifnur Ayhan, Melisa Agoviç, Dilek Keçeci, Ece Sumru Güvemli, Hilal Yel, İleyna Savuk, Rümeysa Güner, Şamil Orhan, Didem Şimşek, Aybüke Koçak ve Hatice Deniz Hızal

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...