Haftalık Balkan Bülteni / 12-19 Mart

 

ABD-Arnavutluk Doğalgaz Anlaşması Enerji Arzını ve Güvenliğini Artırıyor

Yuri Kim Twitter’daki bir gönderisinde , “ABD-Arnavutluk doğalgaz anlaşması enerji arzını ve güvenliğini artırıyor. dedi.

ABD’nin Arnavutluk Büyükelçisi, MEI ile Exxon Mobil & Excelerate Energy arasında Mutabakat Muhtırasının imzalanmasını destekledi.

Kim, bu anlaşmanın stratejik bir başarı olduğunu ve ABD ile Arnavutluk arasında daha fazla yatırım yapılmasının önünü açtığını ve böylece her iki ülke için daha fazla istihdam fırsatı yarattığını yazıyor.

Bu stratejik açıdan önemli bir anlaşma, yalnızca enerji kaynağını çeşitlendirmekle kalmayacak, aynı zamanda Arnavutluk ve Batı Balkanlar bölgesi için enerji arzını ve güvenliğini artıracak. Aynı zamanda daha fazla ABD yatırımının ve Arnavutluk’un önünü açarak her iki ülke için de daha fazla iş ve fırsata yol açıyor ” diye yazıyor Kim.

 

Kaynak: ABC News

Tarih: 13.03.2021

 

ABD: En Yüksek Standartları İstiyoruz

Diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesinin 30. yıldönümü münasebetiyle, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Matthew Palmer VOA’ya verdiği röportajda, ABD’nin Arnavutluk’ta 25 Nisan seçimlerinin en yüksek uluslararası standartlara göre yapılmasını beklediğini belirtti.

Palmer bir kez daha yeni Seçim Yasasının kabul edilmesini memnuniyetle karşıladı ve önümüzdeki seçimlerde sıkı bir şekilde uygulanmasını talep etti.

“Arnavutluk parlamentosunun ODIHR’nin seçim reformu tavsiyeleri doğrultusunda yasayı onaylamasından çok memnun kaldık. Yeni mevzuatın uygulandığını ve Nisan seçimlerinin en yüksek uluslararası standartlarda yapıldığını görmek istiyoruz. Amerika Birleşik Devletleri, tüm dünyada demokrasiyi, iyi yönetimi ve hukukun üstünlüğünü desteklemeye kararlıdır.”

Bu, özellikle bir Amerikalı ortak ve bir Amerikan müttefiki hakkında konuştuğumuzda geçerlidir. Yani burada bir ilgimiz var, sonuçla ilgileniyoruz. Palmer, “Arnavut demokrasisinin aynen Arnavut halkının istediği gibi yeşerdiğini ve geliştiğini görmek istiyoruz.” dedi.

 

Kaynak: ABC News

Tarih:15.03.2021

 

Adalet Reformu Sonuç Veriyor

ABD’nin Tiran Büyükelçisi Yuri Kim, SPAK başkanı Arben Kraja ile bir görüşme yaptı.

Haber, bizzat büyükelçi tarafından “Twitter” üzerinden duyurulurken, SPAK’ın organize suçla mücadelede sonuç verdiğini vurguladı.

“588 dava açıldı, el konulan varlıklarda 70 + milyon €. 748 kişi hakkında soruşturma açıldı, 288’i tutuklandı ve şu ana kadar 114 hükümlü var. Kim , “Adalet reformu sonuç veriyor ” diye yazdı.

 

Kaynak: ABC News

Tarih: 17.03.2021

 

Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi ve Sırbistan Dışişleri Bakanı ile görüştü

Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyeleri, Başkan Milorad Dodik, Zeljko Komsiç ve Sefik Dzaferovic geçtiğimiz Perşembe günü Saraybosna’da Sırbistan Dışişleri Bakanı Nikola Selakoviç ile bir araya geldi. Toplantıda, bölge ülkelerinin koronavirüs salgını nedeniyle karşılaştıkları zorluklara değinilere BH ve bölgedeki güncel siyasi ve ekonomik meseleler üzerinde duruldu.

Muhataplar, iki ülke arasında çeşitli alanlardaki iyi ve yapıcı ilişkilere ek olarak, iki ülke arasındaki siyasi, mülkiyet ve sınır hatları yönünden birtakım sorunlar üzerine de değerlendirmeler yaptı. Ayrıca bölgesel işbirliğinin BH ve Sırbistan için stratejik öneme sahip olduğunun ve her iki ülke için de vatandaşların yaşam standartlarının iyileştirilmesi için önemli alanlarda iyi komşuluk ilişkilerinin güçlendirilmesi ve işbirliğinin yoğunlaştırılmasının zorunlu olduğunun altı çizildi.

 

Kaynak: Sarajevo Times

Tarih: 18.03.2021

 

Hem EUFOR Hem de Sırp Cumhuriyeti, Ülkedeki Barışa Olan Bağlılığını Sürdürüyor

Dayton Anlaşması’nın askeri uygulamalarının yerine getirilip getirilmediğini denetleyen askeri oluşum olan EUFOR’un mevcut Tümgenerali Alexander Plazter, Sırp Cumhuriyeti’nde bir dizi görüşmeler yaptı.

İlk olarak, Sırp Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Dragan Lukac ile ardından da Sırp Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Zeljka Cvijanovic ile görüşmüştür. Son olarak ise Sırp Cumhuriyeti Başbakanı Radovan Viskovic ile biraraya geldi. Yapılan toplantılarda, ülkede hala aktif olan mayınların temizleme sürecinden, EUFOR’un uyguladığı projelerden ve güvenlik sorunlarından bahsedildi. Toplantıların devamında ise EUFOR’un yapmayı planladığı Mayın Risk Eğitimi kampanyasının çok takdir edildiğinden ve özellikle çocuklar ve genç yetişkinler için faydalı oluşu gibi konular ele alınmıştır.

Hem EUFOR’un hem de Sırp Cumhuriyeti’nin politikalarının ve yaptığı çalışmalar neticesinde Bosna Hersek’teki mevcut barışa bağlı olduklarını gösterdiklerini vurgulamışlardır.

 

Kaynak: Sarajevo Times

Tarih: 17.03.2021

 

Sırp Cumhuriyeti ve Sırbistan İşbirliğine Devam Ediyor

Sırp Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ile Sırbistan Dışişleri Bakanı Nikola Selakoviç Doğu Saraybosna’da bir görüşme gerçekleştirdiler. İkilinin gerçekleştirdiği görüşmede her iki tarafın da mevcut iş birliklerinden oldukça memnun oldukları ve bu durumu geliştirerek güçlü bir şekilde devam ettirmeyi hedefledikleri vurgulandı.                

İki taraf altyapı, enerji, sağlık ve enerji alanlarındaki iş birliklerinin yanı sıra Sırp diasporasının kimliğinin korunması gerektiğini ve bu konuda birbirlerine destek vermeleri gerektiğine dikkat çekildi. Selakoviç’in yaptığı iki günlük ziyaretinde Bosna Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı Zoran Tegeltija ile de görüştü. Bu görüşmede tutulan not ise Sırbistan’ın Bosna Hersek’in geri kalanıyla da iyi ilişkiler istediği yönünde oldu.

 

Kaynak: Rtrs

Tarih: 17.03.2021

 

Borissov: “Bulgaristan’ın Kuzey Makedonya ile Müzakerelerine Duygular Değil Mantık Yön Vermeli”

Kuzey Makedonya’nın Dışişleri Bakanı Bujar Osmani ile salı günü görüşen Başbakan Boyko Borissov şu ifadeleri kullandı: “Bulgaristan ile Kuzey Makedonya arasındaki tüm farklılıklar giderilmeli. Bu fırsatı kaçırırsak gelecek nesiller bizleri affetmeyecek.”

Hükümet Bilgi Servisi’nin de bildirdiğine göre, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk’un Avrupa Birliği üyelik sürecinin ertelenmemesi konusunda oldukça katı bir tutum izleyen Bulgaristan, bu süreçte Sofya ve Üsküp arasındaki problemlerin çözülmesi gerektiğini belirtmekte.

Borissov, Osmani’ye şunları söyledi: “Her iki ülke de duyguların değil, mantığın önderlik ettiği müzakereler sürdürmeli ki komşularımız da AB’ye katılabilsin. Bu, Bulgaristan’ın jeostratejik hedefi, mesele şu ki hem biz hem de sizler siyasi iradeyi bulmalı. ”

Bulgaristan Başbakanı her iki ülkenin de diplomasi ve anlayış yolunu takip etmesi gerektiğini söyledi. Borissov, güneybatı komşusunun AB’ye entegrasyonu için olan desteğini de yeniledi. Bulgaristan ile 2017’de Dostluk, İyi Komşuluk ve İş Birliği Antlaşmasını imzalayan Kuzey Makedonya’ya da antlaşmadan doğan tüm taahhütlerin yerine getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Dışişleri Bakanlığı, Bulgaristan’ın Üsküp Büyükelçisi Angel Angelov’un kültür ve folklor alanında iş birliğini derinleştirme amaçlı bir proje için Bulgaristan’ın Resmi Kalkınma Yardımı çerçevesinde bir hibe anlaşması imzaladığını söyledi.

Anlaşma, Ohri’nin Ars Vivendi kültür ve sanat derneği ile imzalandı. 75 bin leva değerindeki proje, Balkanlar’daki somut olmayan kültür mirasının ortak özelliklerinin farkına varılmasını amaçlamaktadır.

 

Kaynak: Bulgarian News Agency

Tarih: 16.03.2021

 

Bulgaristan Başbakanı’ndan Charles Michel’e: “Yoksulluk Yardımı İstemiyoruz, AB’de Adil Aşı Dağıtımı İstiyoruz”

Başbakan Boyko Borisov, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Slovenya Başbakanı Yanez Jansa, Hırvatistan’dan Andrey Plenkovic, Çek Cumhuriyeti’nden Andrej Babiš, Letonya’dan Arturs Krsijanis Karins’in de katıldığı bir video konferans toplantısından sonra şu ifadeleri kullandı: “AB’de COVID-19 aşılarının kişi başına dağıtımı için telafi edici bir mekanizmanın benimsenmesini öneriyoruz.”

Başbakan, amaçlananın daha az aşı dozu alan ülkelere tazminat vermek olduğunu açıkladı.

Görüşme, AB’de aşıların adil bir şekilde dağıtılmasına ilişkin dün Viyana’da yapılan çalışma toplantısının ardından gerçekleşti.

Borissov, tazminat mekanizması sorununun önümüzdeki hafta Brüksel’de yapılması planlanan Avrupa Konseyi toplantısından önce çözülmesi gerektiğinde ısrar etti. Tüm Üye Devletlerin fikri destekleyeceğini umduğunu ifade etti, çünkü kendi sözleriyle, ancak bu şekilde Avrupa dayanışma ilkesine saygı duyulabilir.

Başbakan, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’e yapılan çalışmalardan dolayı teşekkür etti ve aşı tedarikiyle ilgili zorlukları bildiklerini ve önerilen tazminat mekanizması aracılığıyla bunu düzeltme fırsatı bulacaklarına olan güvenini ifade etti.

Borissov, “Aşıların onaylanmasına veya sözleşme müzakerelerine katılmadık. Ve şimdi sözleşmeler yapılmıyor ve özenle ödemelerimizi gerçekleştirsek de daha küçük miktarlarda aşı teslim ediliyor”, dedi. Üye Devletlerin aşıların geliştirilmesine, üretilmelerinden çok daha önce yatırım yaptıklarını hatırlattı.

 

Kaynak: Sofia News Agency

Tarih: 17.03.2021

 

Casusluk Skandalı Hakkında Daha Fazla Bilgi: Rusya için Casusluk Yapan Bulgar Ordusu’nun En Büyük Grubu Gözaltına Alındı

“Bulgaristan’da ilk kez bir casusluk çetesi basıldı. Özel istihbarat araçlarıyla toplanmış kanıtlarımız var.” ifadelerini kullanan Başsavcı Siyka Mileva’nın sözcüsü, bir casusluk çetesine katılan tutuklu askerlerle ilgili olarak; “onların suç faaliyetleri ulusal güvenliğimizi tehlikeye atıyor ”dedi. Ayrıca şu bilgilere de yer verdi: “Yabancı bir ülke için gizli, çok gizli bilgilerin toplanmasına ve sağlanmasına dahil olan bir grup kişiye ilişkin verileri içeren bilgiler aldık. Grubun lideri, Askeri İstihbarat Teşkilatı’nın eski bir başkanı, Moskova’daki GRU istihbarat okulundan mezun oldu. Ana görevi yasadışı bir ajan ağı kurmaktı. Bulgaristan, NATO ve AB hakkında “çok gizli” olarak nitelendirilen gizli bilgilere erişimi olan kişileri işe aldı. Casusluk grubunda ayrıca, Bulgaristan ve Rusya vatandaşı olan ve güvendiği, bu kişi ile Bulgaristan’daki Rus Büyükelçiliğinin bir çalışanı arasında aracılık rolünü üstlenen, bilgi ve nakit sağlayan grup liderinin karısı da yer alıyor.”  Mileva, liderin karısının Rus Büyükelçiliğine yaptığı ziyaretlerin belgelendiğini de sözlerine ekledi.

Savcılar, grup lideri ile karısı arasındaki bir konuşmanın videosunu yayınladı. Liderin eşinin Rus Büyükelçiliği binasına girdiği bir video da gösterildi. Grubun geri kalanı, tümü NATO, AB ve Bulgaristan hakkındaki gizli bilgilere erişmek için güvenlik iznine sahip olan üst düzey hükümet yetkililerinden oluşuyor. Lider ayrıca gruptan bazı üyelerin istihbarat becerilerini geliştirmelerine yardımcı da olmuştur.

Grubun ilk üyesi, Savunma Bakanlığı’nın önde gelen kadrosundandır, asıl görevleri planlama ile ilgilidir. İkincisi, Askeri İstihbarat Teşkilatı’nda görevli bir subaydır. Üçüncüsü de aktif bir askeri istihbarat subayı, defalarca yurtdışındaki askeri birliklerde misyonlara gönderildi. Dördüncüsü, sekreter, askeri ataşe ve savunma danışmanı olarak görev yapan eski bir askeri istihbarat subayıdır.

Mileva, bu kişilerin toplantılarının her ay önceden belirlenmiş bir zamanda ve yerde yapıldığını duyurdu. Başsavcı Ivan Geshev, Bulgaristan yakın tarihinde yakalanan casusluk grubunun benzerine rastlanmadığını belirtti.

Başsavcıya göre soruşturma, Bulgar ulusal güvenliği için özel bir önem arz etmekle birlikte aynı zamanda Bulgaristan’ın AB, NATO ve ABD gibi müttefiklerinin de güvenliği için önemli.

 

Kaynak: Sofia News Agency

Tarih: 19.03.2021

 

Hırvatistan Euro Bölgesi ve Schengen’e 3 Yıl İçinde Katılmayı Bekliyor

Başbakan Andrej Plenkovic Politico haber sitesine verdiği röportajda, Hırvatistan’ın 2024’ün ikinci yarısında Avro ve Schengen bölgesine girmesini beklediğini söyledi. Başbakan bu sözlerinin ardından bunun zor olduğunu ancak makul bir beklenti olduğunu da dile getirdi.

Avrupa Komisyonu 2019 yılında, Hırvatistan’ın Schengen pasaportsuz seyahat bölgesine giriş için tüm şartları yerine getirdiğini ve bu konunun artık diğer üye ülkeler tarafından da onaylanması gerektiğini dile getirmişti. Öte yandan tek beklenti içerisinde olan devlet sadece Hırvatistan değil. Romanya ve Bulgaristan’da yıllardır bunun gerçekleşmesini bekliyorlar.

2020 yılının ortalarına baktığımızda Hırvatistan, avro bölgesi üyeliğine doğru önemli bir adım olan Avrupa Döviz Kuru Mekanizmasına (ERM II) kabul edilmişti.

Başbakan Hırvatistan’ın Covid-19 krizinin ekonomik zararını sınırlamak için “konsolidasyon ve sağlam kamu maliyesinden uzaklaşmasından” duyduğu üzüntüyü de dile getirdi.

Plenkovic, hükümetinin iki hedefi takip edeceğini söyledi. Bunlardan ilki büyüme sağlamak için kurtarma fonunu, AB bütçesini ve özel yatırımını kullanmak, diğeri ise hükümetin bütçe fazlası elde ettiği 2017-2019 çerçevesine geri dönmek olduğunu belirtti.

 

Kaynak: Total Croatia News

Tarih: 15.03.2021

 

Hırvatistan Saatlik İşgücü Maliyetlerinde Düşüş Yaşayan AB Ülkelerinden Biri Oldu

Eurostat raporu, 2020’nin dördüncü çeyreğinde, AB ve EURO bölgesinde saatlik işgücü maliyetleri, bir önceki çeyreğe göre neredeyse iki kat daha yüksek oranlarla arttığını söylerken, Hırvatistan’ın yine düşüş kaydeden ülkeler arasında yerini aldığını gösterdi.

27 üye ülkenin bulunduğu AB’de saatlik işgücü maliyetleri 2020’nin dördüncü çeyreğinde 2019’un aynı dönemine göre %3,3 arttı. Üçüncü çeyrekte ise %1,8 arttı. Aynı zamanda, EURO bölgesindeki saatlik işgücü maliyetleri, üçüncü çeyrekteki %1,6 artışın ardından 2019’un son çeyreğine göre %3,0 daha yüksek olduğu gözlemlendi.

Hırvatistan, İrlanda, Malta ve Finlandiya ile birlikte, 2020’nin dördüncü çeyreğinde saatlik işgücü maliyetlerinde 2019’un aynı dönemine göre daha düşük çıktığı göze çarptı.

Saatlik işçilik maliyetlerinde en büyük artışlarda ise Avusturya’da (+%11,6) ve Bulgaristan’da (+%10,0) oranları kaydedilirken, en düşük artışlar Macaristan (+%0,7) ve Fransa’da (+%0,3) oranları olarak gösterildi.

 

Kaynak: Total Croatia News

Tarih: 18.03.2021

 

Krivokapiç: Siyasi Oyun Dönemi Sona Eriyor

Karadağ Başbakanı Zdravko Krivokapiç, Niksiç’teki seçimler ile ülkedeki Sosyalist Demokrat Parti (DPS) ve Demokratik Cephe (DF) liderliğindeki iki partili siyasi oyun döneminin sona erdiğini gösterdiğini söyledi. Sırp gazetesi Vreme’ye verdiği demeçte Krivokapiç, “Siyaset sahnesi, ülkemizde demokrasi için iyi olan yeni siyasi oyuncular kazandı.”

Karadağ’ın şuan ki cumhurbaşkanının partisi DPS etrafında toplanan koalisyon sonucu, DPS tasfiyesinin ne basit ne de kolay bir süreç olduğunu göstermektedir. Ancak bu sonuç ile bazı başka gerçekleri de görülür hal almaktadır.

“Sırbistan, Karadağ için coğrafyadan daha fazlasıdır. Hangi taraftan gelirse gelsin, hiçbir hükümetin kıramayacağı bir şeye bağlıyız. DPS 30 yıldır Sırbistan’ın Karadağ için diğer ülkelerle aynı olduğuna ikna ederek başarısızlığa uğradığında, kimse bunu yapamayacak.” Dedi.  Krivokapiç, iki ülke halkının birbirine bu kadar bağlı olduğunu ve siyasete çok ihtiyaç duymadıklarını belirterek, halkının ihtiyaçlarını takip etmekten yana olduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynak: Mina News

Tarih:17.03.2021

 

Pisonero: Niksic’teki Düzensizlikler Araştırılacak

Avrupa Komisyonu’nun (AK) Niksiç’teki yerel seçimlerden sonraki siyasi gelişmeleri yakından izlediğini söyleyen komisyon sözcüsü Ana Pisonero, bildirilen bütün usulsüzlüklerin soruşturulmasını beklediklerini de sözlerine ekledi. Sözcü, kayıtlı seçmenler hakkındaki iddiaları ve bunun şimdiye kadarki en kötü seçim süreci olduğunu yorumlayan Nova M’ye karşın AK’nin bütün usulsüzlüklerin kontrol edilmesini beklediğini söyledi.

Pisonero, “Bildirilen tüm usulsüzlüklerin kapsamlı bir şekilde soruşturulmasını ve gerekirse idari ve adli bir sonsöz almalarını bekliyoruz. Pisonero, “Bu bağlamda, yerel seçimlerin aynı gün yapılmasına ilişkin partiler arası anlaşmanın uygulanmasını bekliyoruz” dedi.

 

Kaynak: Mina News

Tarih: 17.03.2021

 

Abazoviç, Geri Ödeme İçin AB’den Yardım İstiyor

Karadağ Başbakan Yardımcısı Dritan Abazoviç, Avrupa Birliği’nden (AB), Karadağ’ın Bar-Boljari otoyol bölümünün ilk kısmının yapımı için Çin Exim Bank’tan aldığı kredinin geri ödenmesi konusunda yardım talep etti.  Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi’ne (AFET) büyük sorunun Çin’e olan borç olduğunu söyledi. “Doğrudan Çinlilerle ilgili olan toplam borcun üçte birini temsil eden bir milyar dolar kredi aldık. Abazoviç, RTCG Portal raporlarına göre, lütfen bu parayı iade etmemize, bu krediyi bir Avrupa bankasıyla bir krediyle değiştirmemize, bir Avrupa finans kurumu ile işbirliğini sonuçlandırmamıza ve Çin etkisini sona erdirmemize yardım edin’’ dedi.

 

Kaynak: Mina News

Tarih: 18.03.2021

 

Karadağ Hükümetinin Düşüşü Bütçe Teklifine mi Bağlı?

Zdravko Krivokapiç hükümeti, bütçe teklifini 31 Mart’a kadar Meclise sunmazsa düşecek. Karadağ Anayasası’nın 110. maddesine göre anayasal bütçe önerisi için son tarih 31 Mart’ta sona eriyor ve bu sürenin dolmaması halinde Hükümetin görev süresi sona erecek.

 

CDM’ye göre, Karadağ Hükümeti, Başbakan Zdravko Krivokapiç ve Maliye ve Sosyal Yardım Bakanı Milojko Spajic tarafından duyurulduğu üzere, 2021 devlet bütçesi taslağını kabul etmeyecek ve Karadağ Parlamentosu’na 18 Mart’taki oturumda kabul edilmesi için göndermeyecek.  Hükümet ve Maliye Bakanlığından bütçenin ne zaman değerlendirilip teklif edileceği konusunda bilgi almak şimdilik mümkün görünmemekte.

 

Kaynak: CDM

Tarih: 18.03.2021

 

Karadağ’da Türk Vatandaşları Yurttaş Kaçakçılığı Yapmakla Suçlandı

Karadağ Özel Devlet Savcılığı, Podgorica’daki Yüksek Mahkemeye Türk vatandaşları Güler Eyüp (59) ve Yıldız Ramazan’a (49) karşı bir suç örgütü kurmakla ve sınırdan yasadışı geçiş yapmakla suçladığı bir iddianame sundu.  Savcılık iddianamesine göre, 39 Türk vatandaşını Poseidon isimli yelkenliyle Karadağ üzerinden İtalya’ya kaçırmaya çalıştılar. İddiaya göre göçmenler kaçakçılara kişi başı 3.000-4.000 Euro ödedi.

Sınır polisi üyeleri, bir geminin Trsteno Budva koyundan kayıtsız olarak ayrıldığını ve geçen yıl 16 Aralık günü saat 20.00 civarında açık deniz yönünde hareket ettiğini kaydetti. Kendi yetki alanları içinde ve uluslararası sularda, İtalya yönünde, 17 Aralık günü saat 4.35 sularında derhal harekete geçtiler, Karadağ bayrağı altında seyreden “Posjedon” yelkenli gemisine ulaşıp incelediler. Söz konusu gemi, kanunsuz bir şekilde eyalet sınırını geçti  Gemi durdurulduktan sonra, polis eşliğinde Bar Limanı’na iade edildi ve ayrıntılı bir kontrolün yapıldığı gemide, sanık Türk vatandaşlarının yanı sıra yasadışı yollardan 39 Türk vatandaşının da bulunduğunu tespit etti.

 

Kaynak: CDM

Tarih: 18.03.2021

 

Avrupa Birliği, Kosova’nın Kudüs’te Açtığı Büyükelçilikten Dolayı Üzgün Olduğunu Belirtti

AB sözcüsü Peter Stano geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Kosova’nın Kudüs ile ilgili kararında AB’den ayrı bir tutum sergilemesinin Birliği üzdüğünü dile getirdi. BMGK’nin 1980 tarihinde 478 sayılı Kararı’nda diplomatik misyonların Kudüs’ten Tel Aviv’e çekilmesi çağrısı uyarınca AB’nin tavrının net olduğunu söyledi. Kudüs’teki bu sorunun da karşılıklı görüşmelerle çözülebileceğini vurguladı. Kosova’nın Kudüs’te Büyükelçilik açmasından önce yaptığı planlarda da AB’nin Kosova’yı bu noktada eleştirdiği görülmüştü.

ABD’nin destek olacağı Kudüs’te Büyükelçilik açma konusunda söz veren Kosova ve Sırbistan ikilisinden Kosova açılışı yapmıştır fakat Sırbistan’ın buradaki belirsizliği devam ediyor.

 

Kaynak: Exitnews

Tarih: 15.03.2021

 

Kudüs’teki Büyükelçilik

Dışişleri ve Diaspora Bakanlığı, Washington’da yapılan anlaşmanın bir parçası olarak, Kosova’nın İsrail Büyükelçiliğinin kesin olarak açıldığını 14 Mart itibariyle duyurdu. Cumhurbaşkanı vekili Vjosa Osmani’nin danışmanı Bekim Kupina, Osmani’den aldığı direktifler doğrultusunda, Kudüs’teki Kosova Büyükelçiliği’nin açılması kararının eski Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi’nin imzası sonucu yapıldığını ifade etti.

Avrupa Birliği ise başından beri bu durumun olmaması gerektiğini söylerken, resmi karar sonrası yaşadığı üzüntüyü tekrardan dile getirdi. 4 Eylül’de eski ABD Başkanı Donald Trump’ın huzurunda Kosova ile Sırbistan arasında diplomatik ilişkiler kurulmuştu. Verilen taahhütlerden biri, Sırbistan’ın büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşımasıydı. Bu kararın üstüne Kosova Cumhuriyeti de büyükelçilik kurma taahhüdü verince Avrupa Birliği endişelerini söylemekten kaçınmadı.

 

Kaynak: Panorama.al

Tarih: 15.03.2021

 

Azınlık Parlamento Partileriyle Görüşmeler

Vetevendosje Hareketi lideri Albin Kurti, Cumhurbaşkanı vekili Vjosa Osmani ile birlikte Priştine’de azınlık partileriyle bir dizi görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelerin temel konusu ise hükümetin kurulması ve Kosova Cumhurbaşkanlığıydı. Birinci görüşme, Kosova Türk Demokrat Partisi Genel Başkanı Fikrim Damka ile gerçekleşti. Damka, oylarını vereceğini söyledi. İkinci görüşme Bosnalı azınlık Yeni Demokrat Parti (NDS) lideri Emilija Recepi ile yapıldı. Görüşme sonunda Recepi de oyunu Osmani’den yana kullanacağını açıkladı. Daha sonra yapılan görüşmeler sırasıyla; Mısır’ın Yeni Demokratik Girişimi (IRDK) azınlık partisinden milletvekili Elbert Krasniqi, Vakat Koalisyonu Milletvekili Rasim Demiri, Aşkali azınlık partisinden (PAI) Qazim Rrahmani, Bekim Arifi, Bosnalı SDU’dan Duda Bale, Roman İlerleme Hareketi başkanı Erxhan Galushi ile yapıldı. Herkesin son fikri, verilecek oyların parti ve Osmani’den yana olacağıydı.

 

Kaynak: Ibna

Tarih: 16.03.2021

 

Osmani’yi Desteklemeyenler de Var!

Anayasaya göre kişinin Kosova cumhurbaşkanı seçilebilmesi için, ilk iki tur oylamada 120 sandalyeli Kosova Meclisi’nin oylarının üçte ikisini alması gerekiyor. Üçüncü turda, 61 milletvekilinin salt çoğunluğunu alan cumhurbaşkanı seçilir, ancak oylamaya en az 80 milletvekilinin katılması gerekmektedir. Üçüncü tur bile başarısız olursa, ülke 45 gün içinde yapılması gereken olağanüstü seçimlere gidiyor. Kosova Demokrat Partisi genel başkan vekili Enver Hoxhaj yaptığı açıklamada, partisinin Vjosa Osmani’nin cumhurbaşkanlığı adaylığını desteklemediğini söyledi. Oylamaya katılmadığı ve oy vermeyeceğini de sözlerine ekledi. Osmani’nin bölücü bir figür olduğunu da vurgulamaktan kaçınmadı. Kosova’nın görevdeki Başbakanı Avdullah Hoti de Osmani’ye oy vermeyeceğini açıklayanlar arasında. “Hiçbir cumhurbaşkanına oy vermiyoruz, muhalefet partisiyiz. Cumhurbaşkanı seçmek için istişare etmek çoğunluğa kalmıştır. Ülkenin cumhurbaşkanı siyasi olmamalıdır” dedi.

 

Kaynak: Panorama.al

Tarih: 18.03.2021

 

Aleksandar Vuçiç’e Tepkiler Artıyor

Sırbistan Başkanı Aleksandar Vuçiç 15 Mart’ta, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Batı Balkanlar Özel Temsilcisi Matthew Palmer’le telekonferans aracılığıyla görüşme gerçekleştirmişti. Kosova sorunu ile ilgili gerçek ve kalıcı bir uzlaşma için çaba gösterdiklerini belirtmişti.

Bunlara rağmen Instagram platformundaki kişisel hesabından Sırp bayrağı ile örtülü bir Kosova haritası paylaştı. Fotoğrafın altına da “Sırbistan bugün zayıf değil, tehdit etmiyor, aynı zamanda unutmuyor ve 17 Mart’ın bir daha olmasına izin vermeyecek”  sözlerini ekledi. Arnavutları öfkelendiren bu gönderinin kaldırılması için kampanya başlatıldı. Birçok Arnavut siyasi de tepki gösterenler arasındaydı.  Eski Başmüzakereci Edita Tahiri de bu duruma sert tepki verdi. Kosova’ya karşı olan inancı provoke ettiğini söyledi. Avrupa Birliği’nden tepki de gecikmedi. Brüksel’den gelen uyarıda, Avrupa Birliği’nin her zaman tarafları işbirliği ve uzlaşmaya katkıda bulunan açıklamalar yapmaya, ayrışmaya yönelik eylemlerden kaçınmaya çağrıda bulunduğu belirtildi.

 

Kaynak: Kosova Haber

Tarih: 19.03.2021

 

Vetevendosje 15 Bakan’ın 5’inin Kadın Olmasını Planlıyor

Kosova’da yapılan seçim sonuçlarına göre %50 gibi bir oranla kazanan Vetevendosje, kuracağı on beş Bakanlık kurulun beşinin kadın olmasını planlıyor. Arberie Nagavci yaptığı açıklamada bu planın Perşembe günü onaylandığını söylerken eskiden Dışişleri Bakanı olan Vetevendosje’nin Başkan Yardımcısı Glauk Konjufca’nın Parlamento Başkanı olacağını da belirtti. Kurucu meclisin toplantısının da 22 Mart’ta yapılması planlanırken oturuma en yaşlı üye önderlik edecek ve en genç üye de onu asiste edeceği belirlenmiştir.

 

Kaynak: exitnews

Tarih: 19.03.2021

 

Makedon Hükümeti’nin Arnavut Üyeleri, Yalnızca Arnavutların Ulusal Çıkarlarını Destekliyorlar

Zaev rejiminin çok sayıda üst düzey etnik Arnavut üyesinin şu aralar ülkenin tamamının değil, Arnavutların ulusal çıkarlarını ilerletmeyi amaçladığı açık bir şekilde dış seyahatlerinde görülmektedir.

Dışişleri Bakanı Bujar Osmani, İspanyol muhataplarla ana tartışma konusunun Kosova’nın tanınması olacağını aktardı ve kendisi İspanya’da bulunuyor. İspanya, gelecekte Katalonya için geçerli olabilecek bir emsalden korkarak Kosova’yı tanımayı reddediyor. Ancak Osmani Arnavutça haber kuruluşlarına verdiği demeçte, bunu Madrid ziyareti sırasında ana konu olarak gündeme getireceğini söyledi.

Başbakan Birinci Yardımcısı Artan Grubi ise, Kosovalı liderleri Zaev rejiminin yürütmekte olduğu nüfus sayımına mümkün olduğunca çok sayıda etnik Arnavut’un kaydedilmesine yardım etmeye çağırdı. Makedonya’da Kosova ve Arnavutluk partileri arasında çok sayıda çifte vatandaşlık sahibi var, bunların hepsinin sayılması ve nüfus sayımına eklenmesi konusunda ısrar ediyorlar – aksi takdirde Arnavutluk’un nüfus içindeki payı 2020’de kaydedilen yüzde 25’in altına düşebilir. Grubi, bu konuyu Kosovalı siyasi partilerle ve Cumhurbaşkanı Vekili Vjosa Osmani ile yaptığı görüşmelerde gündeme getirdi.

 

Kaynak: Republika.mk

Tarih: 18.03.2021

 

Sırplar Zaev’e Kızgın: Onlara aşı veriyoruz ve Bakanları İspanya’dan Kosova’yı tanımasını istiyor

Sırbistan medyası, İspanya’nın Kosova’nın bağımsızlığını tanıması için Zaev hükümetindeki iki önemli bakanın, Artan Grubi ve Bujar Osmani’nin, lobi faaliyetleri yürütmesine tepki gösteriyor. Medya, İspanya’nın topraklarında “Katalonya” olarak adlandırılan ve aynı zamanda bağımsızlık isteyen bir “Kosova” varken Kosova’yı tanımasının nasıl mümkün olabileceğini soruyor. İşler o kadar ileri gitti ki İspanya, Dünya Kupası elemelerinde Kosova’ya karşı oynadığından bahsetmek bile istemiyor ve onu ‘bir bölge’ olarak adlandırıyor.

 

Kaynak: Republika.mk

Tarih: 19.03.2021

 

Kosova ve Sırbistan İlişkilerinde Yeni Gelişmeler

Avrupa Birliği’nin Kosova ve Sırbistan arası ilişkileri normalleştirme çalışmaları on yıldan uzun süredir devam ediyor. Ancak iki ülke arasındaki ilişkiler hala normal olmaktan çok uzak. On yıl süren çalışmalar ve anlaşmalar sonrasında Kosova’nın yeni lideri Sırbistan ile ilişkilerin yeniden başlatılmasını istediğini belirtti. Sırbistan’ın Kosova’yı resmi olarak tanımaması nedeniyle gelişen olaylar sonucu 2011 yılında başlatılan Brüksel müzakerelerinin nihai amacı, ülkeler arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesiydi. Kosova lideri Albin Kurti seçildikten sonra önceliğin ülkeler arası diyalog olmayacağını belirtmişti ve yolsuzlukla mücadelenin daha önemli olduğunu söylemişti. Ancak uzmanlar Kurti’nin açıklamasına ikna olmadılar ve Kosova’nın davası için yeni seçilen ABD başkanı Joe Biden’ın bir fırsat olduğu görüşündeler.

 

Kaynak: BalkanInsight

Tarih:16.03.2021

 

Bosna Hersek ve Sırbistan Dışişleri Bakanları, iki ülkenin ekonomik, kültürel işbirliğini güçlendireceğini söyledi

Bosna Dışişleri Bakanı Bisera Turkoviç ve Sırp mevkidaşı Nikola Selakoviç, Bosna’nın Novi Pazar’daki Konsolosluğu’nun açıldığını duyuran Belgrad’daki görüşme sonrasında, Bosna ve Sırbistan’ın sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan barış ve işbirliğine bağlı olduklarını doğruladılar.

Turkovic “Bu, ilişkilerin iyileştirilmesine olan bağlılığı gösteriyor. İyi komşuluk işbirliğimizi geliştirmeye yönelik bir adım olan Sırbistan Hükümetinin Novi Pazar’da BH konsolosluğunun açılması yönündeki kararını memnuniyetle karşılıyorum.” dedi ve ekledi “Novi Pazar’a yardım teklif ettiğimizi ve sağladığımızı da hatırlatmak isterim. İki heyet arasındaki ziyaretlerin yoğunlaşma zamanı geldi. Nispeten kısa bir süre içinde şu ana kadar üç toplantı yaptık.” İyi komşuluk ilişkileri kurmanın her iki ülkenin de çıkarına olduğunu sözlerine ekledi.

“İki delegasyonun ortak toplantılar düzenlemeleri ve çözülmemiş sorunları çözmek için çalışmaları önemli. Tek bir toplantıyla çözülemezler, ancak uzun bir ortak komisyon çalışmasıyla çözülebilir. Ülkemiz sınırlar için yeni bir devlet komisyonu kurdu ve sınır sorununu çözmek için yeni bir yaklaşım bekliyoruz ”dedi.

Sırbistan Dışişleri Bakanı Nikola Selakoviç, Bakan Biser Turkoviç ile yapılan görüşmenin Sırbistan ile BH arasındaki iyi komşuluk ilişkilerinin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini söyleyerek, “BH’nin istikrarının son derece önemli” olduğunu vurguladı. Bosna’nın Federasyon tarafı (BHF) yanı sıra Sırp Cumhuriyeti (SC) tarafıyla ve aynı zamanda BH’nin eyalet düzeyiyle de işbirliği geliştirmeye eşit derecede istekli olduklarına işaret etti.

 

Kaynak: N1

Tarih: 17.03.2021

 

Sırbistan’ın Sığınmacı Taleplerini Reddetme Oranı Arttı

Yayınlanan yeni bir rapora göre Sırbistan’ın 2020 yılında yapılan sığınma başvurularının bir önceki yıla göre daha fazla reddedildiğini belirtti. Sırp İnsan Hakları avukatı yayınladığı raporda, geçen yıl başvuruda 223 sığınmacıdan sadece %27 sinin başvurusunun kabul edildiği belirtildi. Raporda açıklanan sonuçlara göre, kararın önceki yıla göre %28 oranında düştüğü görüldü. Mülteci statüsü altı Afganistan, beş İran, dört Suriye ve iki Burindi vatandaşına verildi. Ayrıca 2 vatansız kişiye bu statü verildi. Raporun yazarı bu durumun Covid-19 tedbirlerine ve olağanüstü durumlara bağlı olabileceğini söyledi. Avukat Kovaceviç ‘sığınmacıların 2020 yılında en çok karşılaştığı sorunların Kuzey Makedonya Sınırlarına çekilen sınır tellerinin ve ihtiyaç duyan kişilerin başvurularının reddedilmesi’ olarak açıklıyor. Ancak raporda ‘2020’de ilk kez bir aile birleştirme prosedürünün gerçekleştirildiğini ve Afgan bir mültecinin ailesiyle buluşması sağlandı.

 

Kaynak: Balkan Insight

Tarih:17.03.2021

 

Sırbistan Dışişleri Bakanı: Bosna’nın istikrarı, iyi komşuluk ilişkileri Sırbistan için önemli

Sırbistan Dışişleri Bakanı Nikola Selaković BH’li mevkidaşı Bisera Turković Çarşamba günü Saraybosna’da görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada, Bosna-Hersek’in istikrarı ve ülkeyle iyi komşuluk ilişkilerinin Sırbistan için son derece önemli olduğunu söyledi.

Selaković, Sırbistan’ın Bosna-Hersek’in toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu sözlerine ekledi.

Selaković “Sırbistan, Bosna ve Hersek’in toprak bütünlüğüne, Dayton Barış Anlaşmasına dayanan hükümet yapısına saygı duyuyor. Bunun Saraybosna’nın siyasi forumlarının yanı sıra Saraybosna dışında – bölgede, Avrupa’da ve dünyada sık sık gündeme geldiğini bilerek, karmaşık bir yapıda olabildiğini” söyledi.

Bakan ayrıca, Sırbistan’ın bölgede barış ve istikrarla ilgilendiğini ve iki taraf ile üç kurucu halk arasındaki her anlaşmaya saygı duyacağını vurguladı. Başbakan, Sırbistan’ın BH’nin iki yarı özerk kuruluşu – BH Federasyonu ve Sırp Cumhuriyeti – ve BH eyaleti düzeyindeki yetkililerle de eşit şekilde işbirliği yapmak istediğini de sözlerine ekledi.

 

Kaynak: Euractiv

Tarih: 18.03.2021

 

Bakan Ratko Dmitrovic, Alman büyükelçisine her yıl binlerce kişinin Sırbistan’dan ayrıldığını söyledi

Sırbistan Aile Refahı ve Demografi Bakanı Ratko Dmitroviç, Almanya Büyükelçisi Thomas Schieb’e verdiği demeçte, her yıl on binlerce insanın ekonomik nedenlerle Sırbistan’ı terk ettiğini ve bunların büyük bir kısmının Almanya’ya gittiğini söyledi.

Büyükelçi, Alman firmalarının son iki buçuk yıl içinde Sırbistan’da 20 bin yeni iş açtığını ve şu anda işçiden bilişim uzmanlarına 68 bin kişiyi istihdam ettiğini söyledi. “Sırbistan demografik yapısını iyileştirmeye çalışırken, Almanya daha büyük bir işgücüne ihtiyaç duyuyor, bu nedenle ekonomik olarak yeterince güçlüyse eve dönmeye karar veren vatandaşlarınıza destek veren bir yeniden entegrasyon programı uygulanıyor” dedi.

 

Kaynak: N1

Tarih: 18.03.2021

 

İki Sırp  Vatandaşı Romanya’ya Uyuşturucu Sokma Suçuyla Yargılandı

Romanya mahkemesinde görülen iki Sırp vatandaşının Romanya üzerinden Avrupa’ya uyuşturucu sokma girişimi sonucu dokuz yıl hapis cezası aldıkları doğrulandı. Romanya’nın Köstence Limanı kısmında bulunan Temyiz mahkemesi, daha önce 13 Kasım 2020 yılında görülmüş olan iki Sırp uyuşturucu kaçakçısının dokuz yıl dört ay hapis cezasını onayladı. Temyiz mahkemesi, Romanya Adalet Bakanlığı sitesinde kararın kesin olduğunu belirledi. İddianamede suçlu Sırp vatandaşlarının, Sırp, İspanyol ve Romen vatandaşlarından oluşan suç gruplarının bir parçası olduğu belirtildi. Suçlular, Tuna Deltasında en az bir ton kokain taşıyan teknenin devrilmesinden sonra Mart 2019 yılında tutuklanmıştı. Bir RISE projesi soruşturması sonucunda, Kokain sevkiyatının Brezilya’dan gemi ile Türkiye üzerinden Romanya’ya girdiği ortaya çıktı.

 

Kaynak: Balkan Insight

Tarih: 18.03.2021

 

Sırbistan, Karadağ ve Kuzey Makedonya Yolsuzlukla Mücadele Anlaşması İmzaladı

Sırbistan Adalet Bakanı Maya Popoviç, Adalet, İnsan ve Azınlık Hakları Bakanı Vladimir Leposaviç ve Kuzey Makedonya’da Yolsuzluğu Önleme Komisyonu Başkanı Billiana Ivanovskaya, 19 Mart’ta Bölgesel bir yolsuzlukla mücadele girişimi kapsamında hazırlanan Belgrad. Bu, Sırp haber ajansı Politika tarafından bildirildi.

Bu, anlaşmanın imzacı devletlerde onaylanmasından sonra, bir devletin yetkili makamlarının, başka bir devletin talebi üzerine, bu ülkede taahhütte bulunduğundan şüphelenilen devlet görevlilerinin mülklerinin veya işlerinin olası varlığı hakkında veri sağlayacağı anlamına gelir. Herhangi bir cezai suç veya herhangi bir yolsuzluğa karşı önlemlerin alınacağı anlamına gelir.

Uygulamada, örneğin, bir devlet görevlisinin verilerini kontrol eden Sırbistan Yolsuzluğu Önleme Dairesi, Karadağ’daki meslektaşlarından mülkleri hakkında doğrudan bilgi talep edebilecektir – herhangi bir iş sahibi olup olmadığı, Karadağ’da gayrimenkulü olup olmadığı, ve daha sonra Karadağ’daki ilgili ajans, Sırbistan’daki bu bilgi ajansını sağlayacaktır. Bu, dünyada türünün ilk örneği.

 

Kaynak: Regnum.ru

Tarih: 19.03.2021

 

Göç ve İltica  Bakanı : Avrupa Solu FRONTEX Savaş Açıyor

Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarakis, Yunanistan’ın 12 ay önce Avrupa Birliği’ni Meriç’te Türk kaynaklı bir göç krizinden koruduğunun altını çizdi. Mitarakis, “Göç akışları şu anda%90 azaldı” diyerek, “son sekiz ayda, gelenlerden daha fazla insan ayrılıyor” dedi. “SYRİZA günlerinde olduğu gibi göç artık bir numaralı sorun değil” diye devam etti. Mitarakis, “Şu andan itibaren Türkiye’yi tartışmak için birçok fırsatımız var” dedi. Bakan ayrıca, “Türkiye’nin hangi politikayı izleyeceğini seçmesi gerektiğini” belirtti.

Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Teşkilatı’na (FRONTEX) yöneltilen suçlamalara doğru hareket eden bakan, bunun Solun savaşının bir parçası olduğunu söyledi. FRONTEX, yasadışı göçmenlerin Avrupa Birliği’ne girmesini engelleme çabalarında uluslararası hukuku ihlal etmekle suçlanıyor. “Avrupa Solu, Avrupa Parlamentosunda FRONTEX’e karşı savaşıyor ve Avrupa’nın sınırlarını koruma yeteneğini sınırlamaya çalışıyor” dedi. “FRONTEX, Avrupa düzenlemelerine uymak zorundadır ve uymak zorundadır ancak rolü Avrupa’ya yasadışı girişi önlemektir” diye bitirdi.

 

Kaynak: Greek City Times

Tarih: 15.03.2021

 

Eurogroup: Yunanistan’ın Reformlarda İlerlemesi Önemli

Eurogroup başkanı Pascal Donahue, telekonferansın sona ermesinden sonra düzenlenen basın toplantısında Yunanistan’ın “iyi ilerlemesinden” bahsetti. Aynı zamanda, AB’nin Ekonomik İşlerden Sorumlu Komisyon Üyesi Paolo Gentiloni, 9. Gelişmiş Gözetim Raporunun “reformların dinamikleri salgın için zor şartlara sahip olmasına rağmen, Yunanistan’ın bir dizi reform taahhüdünü uygulamada önemli ilerleme kaydettiği” sonucuna vardığını kaydetti. Yunanistan’ın temel olarak eğitim, kurumsal yönetim, özelleştirme ve enerji politikası alanlarında ilerleme kaydettiğini açıkladı.” 10. Gelişmiş Gözetim Raporu göz önüne alındığında, bu plan üzerinde Yunan makamlarıyla çok iyi bir işbirliğimiz var” dedi. ESM’nin İcra Direktörü Klaus Regling, Yunan Makamları ile iyi işbirliğini doğruladı. Yunanistan’ın da diğer ülkeler gibi salgının sonuçlarıyla yüzleşmek için çok fazla enerji, zaman ve para gerektiren zor bir dönem yaşadığını kaydetti.

 

Kaynak: CNN Greece

Tarih: 15 .03.2021

 

Yunanistan ve Türkiye Denizcilik Anlaşmazlığına İlişkin Ön Görüşmeleri Sürdürüyor

Yunanistan ve Türkiye, bu ay yapılacak Avrupa Birliği zirvesi öncesinde uzun süredir devam eden deniz sınırları anlaşmazlığında ortak bir zemin arayışıyla salı günü Atina’da yeni bir keşif müzakereleri turu başlattılar. İki komşu NATO müttefiki, kendi kıta sahanlıkları, denizcilik hakları ve Akdeniz’deki hava sahaları, enerji, etnik olarak bölünmüş Kıbrıs ve Ege’deki bazı adaların statüsü konusunda birbiriyle yarışan iddialar gibi konularda anlaşmazlık içindeler.

Gerilimin altını çizen Türkiye, bu hafta Yunanistan, İsrail ve Kıbrıs arasında elektrik şebekelerini birbirine bağlayan bir deniz altı kablosu için yapılan anlaşmayı protesto etti. Devlet tarafından işletilen Anadolu haber ajansına göre Ankara, kablo için planlanan güzergahın Türkiye kıta sahanlığından geçtiğine inanıyor. Keşif görüşmelerinin resmi müzakerelere zemin hazırlaması amaçlanıyor, ancak iki ülke 2002’den bu yana 60 turdan fazla toplantıda çok az ilerleme kaydetti ve hangi konuların tartışıldığı konusunda bile anlaşma sağlanamadı. Beş yıllık bir arayı sona erdiren yetkililer, Doğu Akdeniz’de aylar süren gerilimin ardından Ocak ayında bir araya geldi. Diplomatik kaynaklar Salı günü Atina’nın merkezindeki bir otelde yeni bir müzakere turunun yeniden başladığını, ancak toplantıların içeriğiyle ilgili herhangi bir ayrıntı verilmediğini söylediler.

 

Kaynak: Ekathimerini

Tarih: 16.03.2021

 

AB Komiseri Gentiloni, Yunanistan’ın Reformlarda İyi İlerleme Kaydettiğini Söyledi

Avrupa Ekonomiden Sorumlu Komisyon Üyesi Paolo Gentiloni Pazartesi gecesi, ülkenin alacaklıları tarafından dokuzuncu geliştirilmiş gözetim raporunun sonuçları hakkında brifing verilen Eurogroup toplantısının ardından, Euro bölgesi maliye bakanlarının Yunanistan’ın reformlarla “çok iyi ilerlediğini” duyduklarını söyledi.

Gentiloni, “Yunanistan özellikle eğitim, kurumsal yönetim, özelleştirme ve enerji politikası alanlarında iyi ilerleme kaydetti” dedi. Avrupalı yetkili ayrıca ülkenin reform ivmesindeki yavaşlamaya dikkat çekti, ancak bunun koronavirüs salgınının neden olduğu “zorlu koşullara” atfedildiğini vurguladı.

 

Kaynak: Ekathimerini

Tarih: 16.03.2021

 

Yunanistan ile Türkiye Arasındaki Keşif Teması Atina’da Yeniden Başladı

Yunanistan ile Türkiye arasındaki keşif teması, 25-26 Mart’ta Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in siyasi durum hakkında bir rapor sunacağı AB zirvesi öncesinde Salı günü Atina’da yeniden başlayacak. AB ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin yanı sıra ilgili araçlar ve seçenekler.

Daha spesifik olarak, iki delegasyon, kıta sahanlığının ve Ege ve Doğu Akdeniz’deki MEB’in sınırlandırılmasına ilişkin gelecekteki olası müzakereler için yakınsama noktalarını araştırmak üzere 25 Ocak’ta İstanbul’da düzenlenen 61. turun görüşmelerine devam edecek .Rum tarafı keşif görüşmelerine güvenle, “iyi niyetle”, işbirliği ruhu ve yapıcı bir tavırla katıldığının altını çizdi. Temasların keşif amaçlı olduğunu ve öyle kalacağını defalarca açıkça ortaya koydu ve iki ülke arasında bağlayıcı olmayan gayri resmi bir görüşme kanalı olduğunu ekledi.

 

Kaynak: Atina Makedon Haber Ajansı

Tarih: 16.03.2021

 

Mitsotaki – Sisi: Libya’nın Yeni Hükümetine Destek

Başbakan Kyriakos Mitsotakis ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdal Fettah al-Sisi arasındaki telefon görüşmesinin merkezinde, komşu Libya’daki ikili ilişkiler ve gelişmeler yer aldı.

 

 

 

Başbakan Kyriakos Mitsotakis ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdal Fettah al-Sisi arasındaki telefon görüşmesinin merkezinde Yunan-Mısır ikili ilişkileri ve Libya’daki gelişmeler yer aldı .Özellikle, ilgili bir hükümet duyurusunda belirtildiği gibi: “Başbakan Kyriakos Mitsotakis, iki ülke arasındaki mükemmel ikili ilişkileri ve bölgesel gelişmeleri tartıştıkları Mısır Cumhurbaşkanı Abdül Fettah el-Sisi ile bir telefon görüşmesi yaptı. İki lider, komşu Libya’daki gelişmeler hakkında olumlu bir değerlendirme ve ülkeyi güvenli bir şekilde aralık ayında serbest seçimlere götürmek için yeni hükümeti destekleme ihtiyacı üzerinde anlaştılar.

 

Kaynak: Το ΒΗΜΑ Team

Tarih: 17.03.2021

 

Yunanistan IHRA Başkanlığını Devralacak

Yunanistan, Uluslararası Holokost Anma İttifakı’nın dönem başkanlığını önümüzdeki ay devralacak. Dışişleri bakanlığı Perşembe günü i24NEWS’e göre, Yunanistan’ın önümüzdeki ay Uluslararası Holokost Anma İttifakı’nın dönem başkanlığını devralacağını söyledi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Alexandros Papaioannou, Atina’nın 1 Nisan’da IHRA başkanlığını devralacağını söyledi. Etkinliğe “özel önem veriyoruz” diyen bakan, Yunanistan’ın ilk IHRA başkanlığının eğitime odaklanacağını da sözlerine ekledi. Yunanistan, 2019 yılında Musevilere karşı nefret ve ayrımcılık, Holokost inkar ve bazen tartışmalı bir şekilde antisemitizmin yollarla ilişki biçimi dahil olmak üzere çeşitli biçimleriyle anti-Semitizmin kapsamlı bir tanımını sunan IHRA anti-Semitizm tanımını kabul etti.  İsrail’e yönelik eleştiri dile getiriliyor. Yahudi cemaati Holokost sırasında neredeyse yok olan Yunanistan’da anti-Semitizm bir sorun olmaya devam ediyor.

Kaynak:  i24news

Tarih: 19 .03.2021

 

Türkiye, Kosova’nın Kudüs’te Büyükelçilik Açmasını Kınadı

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “Kosovalı liderlere, sağduyunun sesini dinlemeleri ve bu sorumsuz ve hukuk dışı adımdan vazgeçmeleri çağrısında bulunuyoruz” ifadesi kullanıldı.

Bakanlık tarafından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, kendi bağımsızlıklarını kazanmak uğruna büyük acılara göğüs geren bir halkın liderlerinin, on yıllardır işgal altında yaşayan ve ağır insan hakları ihlallerine maruz kalan Filistin halkının durumunu göz ardı ettiği belirtildi.

Açıklamada, bu kararın son derece talihsiz olduğu aktarılarak, şunlar kaydedildi:

“Kosovalı liderler bu şekilde hareket ederek, Kudüs’ün statüsü konusunda, ilgili Birleşmiş Milletler kararları dahil barış sürecindeki yerleşik parametrelere aykırı davranmış, iki devletli çözüm vizyonuna ve bölgedeki barış umutlarına zarar vermiştir. Kosovalı liderlere, sağduyunun sesini dinlemeleri ve bu sorumsuz ve hukuk dışı adımdan vazgeçmeleri çağrısında bulunuyoruz.”

 

Kaynak: Time Balkan

Tarih: 14.03.2021

 

Yunanistan ve Suudi Arabistan’dan Ortak Tatbikat

Yunanistan özellikle Türkiye ile son bir yıldır yaşanan gerginliğin ardından bölgedeki ülkelerle ittifak çemberini genişletmeye çalışıyor. Bu kapsamda Suudi Arabistan’la yakınlaşmasını da sürdürüyor. Yunanistan ve Suudi Arabistan, ortak askeri tatbikat ile bu yakınlaşmayı perçinleştirmeyi hedefliyor.

Yunan Genel Kurmay Başkanlığı iki ülke Silahlı Kuvvetleri arasındaki uzlaşı sonucu, 13 Mart’ta Suudi Arabistan Hava Kuvvetlerine ait 6 adet F-15C tipi uçağın ve ilgili personelin  Girit’teki Suda Hava Üssüne ulaştığını duyurdu. Bu vesile ile Suudi Arabistan’ın Atina Büyükelçisi Dr. Saad Alammar’ın da Girit’te bulunduğunun belirtildiği duyuruda, bu iş birliğinin iki ülke arasındaki ilişkilerin derinleştiğinin göstergesi olduğu savunuldu.

Yunan Genel Kurmay Başkanlığı yazılı açıklamasında, Girit’in stratejik önemine dikkat çekerek Yunanistan’ın Yunan Silahlı Kuvvetleri ile tatbikat yapmak isteyen diğer ülkelere ve farklı ittifaklara da açık olduğunu kaydetti.

Yunan basınında yer alan haberlere göre Atina, Nisan ayı içerisinde Suudi Arabistan’a bir de resmi ziyaret planlıyor. Bu ziyarette Suudi Arabistan’ın bir süreliğine Yunanistan’dan patriot füzeleri temin etmesine ilişkin bir anlaşma imzalanması bekleniyor. Söz konusu operasyonun tüm masraflarının da Suudi Arabistan tarafından ödenmesi öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan cuma günü yaptığı açıklamada Suudi Arabistan’ın Yunanistan’la ortak tatbikatına tepki göstermiş “Suudi Arabistan’ın Yunanistan’la ortak tatbikatını da Suudi Arabistan yetkilileriyle ayrıca görüşeceğiz ki bu böyle olmamalıydı, olmamalıdır diye düşünüyoruz” diye konuşmuştu.

 

Kaynak: Time Balkan

Tarih: 15.03.2021

 

Ürdün: Kosova’nın Kudüs’te Büyükelçilik Açma Kararı Hükümsüz ve Kanun Dışıdır

Ürdün Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Dayfullah el-Fayiz, yaptığı açıklamada, “Kudüs’te büyükelçilik açmak, uluslararası hukuku ve uluslararası kararları açık bir şekilde ihlal etmektir.” dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Fayiz, “Kudüs‘ün yasal statüsünü değiştirmeyi amaçlayan tüm icraat ve kararlar, hukuki açıdan hükümsüz ve kanun dışı kabul edilir ve hiçbir yasal etkisi yoktur.” ifadelerine yer verdi.

Fayiz, adil ve kapsamlı bir barışın ancak 4 Haziran 1967’de başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulması ile sağlanabileceğini vurguladı.

Kosova Dışişleri ve Diaspora Bakanlığı yaptığı açıklamada, Kosova’nın Kudüs Büyükelçiliği’nin açıldığını ve faaliyete başladığını duyurmuştu.

Devamında, Kudüs’te büyükelçiliğin açılmasının amacının Kosova ve işgal rejimi arasındaki ilişkileri geliştirmek ve Kosova’nın uluslararası arenadaki konumunu güçlendirmek olduğunu belirtmişti.

 

Kaynak: Time Balkan

Tarih: 16.03.2021

 

Türkiye ile Bosna Hersek Arasında Anlaşmalar İmzalandı

Cumhurbaskanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Milorad Dodik ve Konsey Üyeleri ile baş başa ve heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. Görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Dodik ve Konsey Üyeleri nezaretinde iki ülke arasında anlaşmalar imzalandı.

Erdoğan ve Dodik, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyelerini son olarak 2019 yılında Türkiye’ye gerçekleştirdikleri ilk resmi ziyaretleri vesilesiyle ağırladıklarını ifade eden Erdoğan, bu şekilde mevcut Başkanlık Konseyinin ilk defa bir ülkeyi ikinci kez ziyaret ettiğini belirtti.

Daha sonra 9 Ekim 2019’da Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan Üçlü Zirvesi’nde Belgrad’da Başkanlık Konseyi üyeleriyle bir araya geldiklerini anımsatan Erdoğan, salgın nedeniyle son 1 yıldır maalesef temasları, iş birliğinin gerektirdiği yoğunlukta gerçekleştiremediklerini, bunu önümüzdeki dönemde telafi edeceklerini söyledi.

 

Kaynak: Time Balkan

Tarih: 16.03.2021

 

Türkiye ile Yunanistan Arasındaki İstikşafi Görüşmelerin 62. Turu Atina’da Yapıldı

Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelere, Türkiye adına Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler-Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Çağatay Erciyes ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdür Yardımcısı Barış Kalkavan katılırken, Yunanistan’ı emekli Büyükelçi Pavlos Apostolidis, Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Büyükelçi Aleksandros Kuyu ve Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri’nin Özel Kalem Müdürü İfigeniya Kanara temsil etti.

Görüşmelerin bir önceki turu 25 Ocak’ta İstanbul’da düzenlenmişti. Daha önce istikşafi nitelemesi kullanılan görüşmeler için ‘istişari’ ifadesi kullanılmaya başlanmıştı.

Türkiye ile Yunanistan bu görüşmelerle, Ege ve Akdeniz’e yönelik sorunların çözülmesini hedefliyor.

İki ülke, Ege sorunlarına her iki tarafın da kabul edebileceği, ‘adil, kalıcı ve kapsamlı’ çözüm için zemin hazırlamak amacıyla görüşmelere 12 Mart 2002’de Ankara’da başlamıştı.

Dışişleri bakanlarının müsteşarları arasında yürütülen görüşmeler, 2016’ya kadar sürmüştü. Siyasi konjonktür nedeniyle görüşmelerde yeni bir tur düzenlenememişti.

 

Kaynak: Sputnik News

Tarih: 16.03.2021

 

Glauk Konjufca: Kosova’nın Kudüs Büyükelçiliği’nin Açılmasını Büyük Bir Dikkatle İnceleyeceğiz

Konjufca katıldığı bir TV programında Kudüs’le ilgili değerlendirmelerde bulundu. Konjufca ‘‘Diplomatik ilişkilerin kurulmasını büyük bir dikkatle inceleyeceğiz. Konu çok derinlere gitti, elçilik açıldı. Eğer Büyükelçiliğin yerini değiştirmek İsrail’in tanımasını tehlikeye sokarsa elçiliğin yeri değiştirilmemelidir.’’ ifadelerini kullandı. Konuşmasının devamında Konjufca ‘‘Büyükelçiliğin yerinin değiştirilmesi İsrail’in tanımasını geri çekmesi pahasına olmamalıdır. Bu Kosova devletinin bir yanlışıdır’’ dedi.

Aynı şekilde Konjufca: ‘‘Sırbistan’ın Kosova’nın tanınmaması konusunda yürüttüğü lobi faaliyetleri sonucunda Kosova olarak duvara dayanmıştık. Bu tanıma bizim için yeni bir yol açmıştır ve İsrail’in tanıması değerlendirilmelidir. Albin Kurti diplomatik ilişkilerin kurulmasını selamlamıştır.’’ dedi.

Konjufca Kudüs’te büyükelçiliğin açılmasının sözlü bir anlaşma olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı. ‘‘Kosova ve ABD arasında imzalanan anlaşmanın hiçbir yerinde Kudüs konsept olarak kullanılmamıştır.’’

Hoti hükümeti Trump’ın karşısında bir taahhüt imzalamıştır. Kosova ile ilgili olan kısımda yer olarak Kudüs belirtilmemiştir. Sanırım Netanyahu ile Hoti telefonda görüşürken bu konuyu konuşmuşlardır. Hoti hükümetinin belgeye dayanmadan söz vermesi yanlıştır.’’ ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: Balkan Postası

Tarih: 17.03.2021

 

Filistin’in Belgrad Büyükelçisi: Kosova’nın Kudüs’te Büyükelçilik Açması Cezasız Kalmayacak

Filistin’in Belgrad büyükelçisi Muhammed Nabhan Kosova’nın Kudüs’te büyükelçilik açmasına tepki gösterdi. Nabhan basına verdiği demeçte Kosova’nın AB’nin Kudüs konusunda ki pozisyonuyla da ters düştüğünü belirtti. Büyükelçi konuşmasının devamında ‘‘Bu haklarımıza ve halkımıza karşı yapılmış bir saldırıdır. Kosova bu adımıyla Filistin halkının devlet ve başkent haklarını çiğnemektedir. Aynı şekilde Priştine uluslararası hukuku da çiğnemektedir çünkü Kudüs 1967 yılında İsrail tarafından işgal edilmiştir ve BM gibi uluslararası kurumlara üye olmak isteyen bir ülke uluslararası hukuka uymalıdır.’’ dedi.

Konuşmasının devamında Filistin Dışişleri Bakanlığı ile iletişim halinde olduğunu ve bundan sonra Kosova aleyhine adımlar atacaklarını belirtti. ‘‘Arap Birliği ve İslam İşbirliği teşkilatı nezdinde Kosova’nın hoşuna gitmeyecek adımlar atacağız. Kosova, bu kurumların hiçbirinin üyesi değildir. Ancak bu kurumlara üye olan birçok ülke sözde Kosova devletini tanımıştır. Bundan sonra bu ülkelerde Kosova’yı tanıma kararlarını gözden geçirmelerini talep edeceğiz.’’ ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: Balkan Postası

Tarih: 17.03.2021

 

Bilcik: Sırbistan’ın Sözleri Eyleme Dönüştürmesi Gerekiyor

Avrupa Parlamentosu raportörü Vladimir Bilcik AP üyesi çevrimiçi bir tartışmaya verdiği demeçte, Sırbistan’ın sözlerini Avrupa Birliği üyeliğine olan bağlılığı konusunda somut eylemlere dönüştürmesi gerektiğini söyledi.

Sırbistan’daki Avrupa Hareketi tarafından düzenlenen tartışmada, AB üyeliğinin demokratik bir ülkede siyasi mücadele ve rekabetin kurbanı olarak gelmemesi gerektiğini söyledi. Sırp hükümetinin Avrupa entegrasyonuna olan bağlılığını dile getirdi, parlamento Avrupa Komisyonu raporunu tartıştığını ve hukukun üstünlüğü ve yargı reformlarının sürdürülmesi gerektiğini ekledi.

Sırbistan’da diyalog ve Belgrad-Priştine diyalogu için “Bu taahhüdü desteklemeye hazırız, ancak ilerlemenin reform sürecine tam bağlılığa bağlı olduğu bir noktadayız” dedi ve reformların hukukun üstünlüğü, kültürde demokratik değişiklikler ve siyasetin niteliğinde olduğunu belirtti.

Gazetecilerin ve ifade özgürlüğünün korunması gerektiğini belirterek, bunun AB’deki herkes için çok önemli bir konu olduğunu da sözlerine ekledi. Gazeteciler, gelip giden politikacıları memnun etmek için orada değiller. Gazeteciler demokratik liberal bir toplumun temel taşlarından biri oldukları için toplumda güçlü bir rol oynamalıdır ”diyen Bilcik, bunun AB üyeliğinin şartı olduğunu da sözlerine ekledi. “KRIK’e (araştırma haber portalı) karşı yürütülen kampanyayla ilgili endişelerimi dile getirdim” dedi. Gazetecilere yönelik saldırılar tehlikelidir ve politikacıların sözlerine dikkat etmeleri gerektiğini, çünkü bunlar ellerinde güçlü bir silah olduğunu da sözlerine ekledi.

Bilcik, partiler arası diyaloğun amacının Avrupa Parlamentosu yetkililerinin hazır yanıtlar getirmek veya diyalog şeklini belirlemek olmadığını söyledi. “Diyaloğu kolaylaştırmak istiyoruz. Stratejik bir öncelik olmaya devam eden Belgrad-Priştine diyalogunda atılan adımları takdir ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: N1

Tarih: 17.03.2021

 

Fabrizi’den Vucic’e: Medya Özgürlüğü için Güvenli Ortamı Oluşturun

Avrupa Birliği Sırbistan Delegasyonu başkanı Sem Fabrizi Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç’e ülkenin medya ve sivil toplum çalışma ortamının iyileştirmesi gerektiğini söyledi. Vucic’in ofisinden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Vuçiç’in Fabrizi’ye tam ifade özgürlüğü atmosferini savunduğunu ve medya özgürlüğü demokrasinin en büyük miraslarından biri olduğu için kişisel olarak buna kendini adamış olduğunu belirttiği ifade edildi.

Açıklamada, ikilinin Sırbistan’ın yargı sisteminin AB ile uyumunu da tartıştığı ve hukukun üstünlüğü reformunda, anayasa değişiklikleri, yolsuzlukla mücadele mücadelesi ve iç hukukun yeniden başlatılması dahil olmak üzere yargı sistemi reformunda daha coşkulu bir yaklaşımın gerekli olduğu konusunda anlaşıldığı ifade edildi.

 

Kaynak: N1

Tarih: 17.03.2021

 

Rusya: Bosna Hersek’in NATO’yla Yakınlaşması Halinde Buna Karşılık Vermek Zorunda Kalırız

Rusya’nın Saraybosna Büyükelçiliği, Bosna Hersek’in NATO’yla üyelik konusunda yakınlaşmasının hasmane bir adım olacağını ve Moskova’nın buna karşılık vermek zorunda kalacağını açıkladı.

Bosna Hersek hükümetinin NATO İşbirliği Komisyonu kurma kararının ardından Saraybosna’nın NATO üyeliğine öncelik verdiği yönündeki haberler üzerine bir açıklama yapan Rus büyükelçiliği, “Ortaya atılan argümanlar, Bosna Hersek’in Avrupa-Atlantik entegrasyonunu destekleyen ana tezlerden birinin, bu adımın psikolojik ve duygusal yönü olduğuna işaret ediyor. Onlara göre NATO dünyanın en güçlü ittifakı, geleneksel olarak ihtilafların yaşandığı ve çatışma potansiyelinin yüksek olduğu bölgede uzun vadeli barış ve istikrarı sağlayacak güçte ve bunun sonucunda Avrupa daha kompakt hale gelip üye devletlerin politikaları öngörülebilir olacak.” ifadelerini kullandı.

“Peki, NATO hastalarını mevcut korku ve fobilerinden kurtarmaya yarayan bir psikiyatri kliniği mi? Akıllara mantıklı bir soru daha geliyor: Bosna Hersek kimden korkuyor? Müttefikleri onu kimden koruyacak?” sorularını yönelten elçilik, Rusya’nın NATO’nun genişleme politikasına bakışının son derece iyi bilindiğinin altını çizdi.

“Bosna Hersek ile NATO’nun pratikte yakınlaşması halinde ülkemiz, bu hasmane adıma karşılık vermek durumunda kalacak. Zira İttifak’ın genişlemesi, Rusya’nın yeni üyelerle olan ilişkilerini hiçbir zaman iyileştirmedi” uyarısında bulunan elçilik, “NATO üyeliği, Saraybosna’yı felsefesi ABD ve NATO tarafından Avrupa’ya dayatılan askeri-siyasi cepheleşmenin tarafı olmaya zorlayacak, Bosna Hersek’in savunma giderleri artacak ve uzak bölgelerdeki sıcak noktalara asker göndermesi gerekecek.” ifadelerini kullandı.

Rusya Büyükelçiliği, NATO’nun terör, Covid-19 pandemisi, Kıbrıs’taki de dahil sürüncemede kalan toprak tartışmaları, İttifak üyelerine yönelik sosyo-ekonomik meydan okumalar gibi küresel tehditler karşısında şimdiye dek başarılı olamadığını da vurguladı.

 

Kaynak: Sputnik News

Tarih: 19.03.2021

 

Palmer: Sırbistan’daki Avrupa Şüpheciliği Anlaşılabilir, AB’ye Giden Yol Zorlu

Batı Balkanlar Özel Temsilcisi ve ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşleri Bürosu Sekreter Yardımcısı Yardımcısı Matthew Palmer Cuma günü yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği üyeliğine giden yoldaki reformların sık sık görülmesi nedeniyle Sırbistan’daki Avro şüpheciliğinin anlaşılabilir olduğunu söyledi.

Palmer Sırp-Amerikan Dostluk Kongresi tarafından düzenlenen “Sırbistan-AB ilişkilerinin geleceği ve Batı Balkanlar’a Yönelik ABD Politikası” konferansında, “İnsanlar AB üyeliğinin faydalarını gördüklerinde, Avrupa yolunun desteği artacaktır” açıklamasında bulundu.

Palmer, Belgrad-Washington ikili ilişkilerinin güçlü olduğunu ve iki tarafın Sırbistan’ın gelecekteki AB üyeliğine ilişkin ortak bir vizyonu paylaştığını söyledi.

 

Kaynak: N1

Tarih: 19.03.2021

 

Bulgaristan ve Romanya, Kendi Hava Sahalarında Üçüncü Ülke NATO Hava Operasyonları Konusunda Anlaştı

18 Mart Perşembe günü, Bulgaristan Savunma Bakan Yardımcısı Atanas Zapryanov, Romanya Milli Savunma Bakanlığı Simona Cojocaru’da Savunma Politikası, Planlama ve Uluslararası İlişkiler Bakan Yardımcısı ile Ruse’de resmi bir toplantı yaptı. İkili istişarelere Romanya’nın Bulgaristan Özel Büyükelçisi ve Tam Yetkili Temsilcisi Brundusa Ioana Predescu da katıldı.

Görüşmede, güvenlik ve savunma alanında ve iki ülkenin NATO ve AB üyeliği bağlamında ikili ve bölgesel sorunlar ele alındı. Bulgaristan Cumhuriyeti Hükümeti ile Romanya Hükümeti arasında sınır ötesi hava polisliği operasyonlarına ilişkin anlaşmayı değiştirmek için bir protokol de imzalandı. Protokol, Bulgaristan Cumhuriyeti Hükümeti ile Romanya Hükümeti arasındaki sınır ötesi hava sahası operasyonlarına ilişkin 2011 temel anlaşmasını güncelleyen 16 Aralık 2020 tarihinde Bakanlar Konseyi kararıyla onaylandı. Bulgaristan Cumhuriyeti Hükümeti adına müzakereleri yürütmek ve protokolü imzalamakla Bakan Yardımcısı Zapryanov yetkilendirildi.

Atanas Zapryanov protokolün imzalanmasının ardından “İki hükümetimiz arasındaki sınır ötesi hava sahası operasyonlarına ilişkin 2011 Anlaşmasını tadil eden Protokolü bugün imzalayarak, sadece ulusal yeteneklerimizi değil, aynı zamanda İttifak’ın hava sahasının korunmasına yönelik görevleri başarıyla yerine getirmek için üçüncü ülkelerin yeteneklerini de geliştiriyor ve yükseltiyoruz. Bu kanunla, ikili savunma işbirliğini tüm boyutları ve yönleriyle güçlendirme taahhüdümüzü yeniden teyit ediyoruz. Ortak çabalarla müttefik taahhütlerimizi yerine getirebileceğimize ve iki ülkemizin İttifak hava sahası güvenliğinin korunmasına katkıda bulunmaya devam edeceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Protokolün imzalanması ve Bulgaristan ve Romanya parlamentoları tarafından onaylanmasının ardından, müttefik Üye Devletlerin hava sahası korumasının uygulanmasında sınır ötesi operasyonlar yürütmelerine iki ülkenin toprakları temelinde izin verilecek. İki taraf, ikili savunma işbirliğinin yanı sıra NATO ve AB üyelikleri bağlamındaki kararlılığını tazeledi.

 

Kaynak: Independent News Balkan Agency

Tarih: 19.03.2021

 

 

HAZIRLAYANLAR:

Aybüke Koçak, Didem Şimşek, Dilara Nesrin Bulut, Dilek Keçeci, Elifnur Ayhan, Gizem Kocakaplan, Hasibe Özdemir, Hatice Deniz Hızal, Hilal Yel, İleyna Savuk, Rümeysa Güner, Şamil Orhan, Taha Yüceses, Zülfiye Çobanoğlu

TUİÇ Balkan Stajyerleri

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...