Bahreyn’e Suudi Müdahalesi

Bahreyn’e Suudi Müdahalesi

Bin civarında Suudi askerinin bir miktar BAE askeriyle beraber Bahreyn’e müdahalesi çok yakından takip edilmeyi hak eden bir gelişmedir. Bu adım, hem Bahreyn’de hem de S. Arabistan’daki Şiileri korkutup geriletecek mi, yoksa onları daha da mı radikalleştirecek, bunu bilemiyoruz. İkincisi olursa bunun hepimizi ilgilendirecek sonuçları olabilir. Libya’da yaşanan gelişmelerin Şiilerin yaşadığı petrol bölgesinde yaşanması halinde petrol fiyatlarının 200 dolar civarına yükselmesi çok ciddi bir ihtimal haline gelir. Suudiler, dünya petrol rezervlerinin %20’den, üretiminin %10’undan fazlasını gerçekleştirmenin yanında ürettiğinin ötesinde kapasiteye sahip ön önemli petrol ülkesidir.

Suudi müdahalesinin ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in Bahreyn’e ziyaretinden hemen sonra gelmesi sadece bir tesadüf bile olsa kimseye öyle gelmeyecektir. Gates’in gezi programından Suudi Arabistan’ı son anda çıkarması da muhtemelen bu adımın beraber kotarıldığı görüntüsünü güçlendirmemek içindir. ABD kendi müdahale etmek istemediği için Suudilerin müdahalesine göz mü yummuştur?  Bu adımın ABD’nin bilgisi, onay ve belki de isteği dışında gerçekleşmiş olma ihtimali çok düşüktür. Gates, bölgedeki olayları İran’ın başlattığına dair kanıt olmadığını, ama Tahran’ın başlayan olayları kullanmak için çalıştığına dair emareler olduğunu belirtmişti.

Kralı 86, veliaht prensi 83 yaşında ve Alzheimer hastası olan S. Arabistan’da ciddi karışıklıklar yaşanması halinde bölgede şu ana kadar yaşadıklarımız tarihi açıdan bakıldığında “dipnot durumuna düşebilir.”

twitter.com/turcopundit adresinden gelişmeleri takip edebilirsiniz.

 

 Şanlı Bahadır Koç

 21.Yüzyıl Türkiye Enstitüsü

 Amerika Uzmanı

 

 KAYNAKÇA:

http://www.21yyte.org/tr/yazi6126-Bahreyne_Suudi_Mudahalesi.html

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...