Devlet televizyonundan yapılan açıklamaya göre üç ay süreli olağanüstü hal kararı, silahlı kuvvetler komutanına ülkede bir aydır düzenlenen protestoları sona erdirmek için her türlü önlemi alma yetkisi tanıyor.
Bahreyn yönetimine yardımcı olmak üzere dün de Körfez ülkeleri güvenlik gücü takviyesi gönderdi. Suudi Arabistan’dan bin, Birleşik Arap Emirlikleri’nden ise 400 asker, Bahreyn hükümetinin daveti üzerine başkent Manama’da konuşlandı. Bu birliklerin mali kurumların, petrol ve doğalgaz tesisleri gibi kilit önem taşıyan yerlerin korunmasında görev yapacakları anlaşılıyor. Bahreyn, bölgeyi etkisi altına alan ayaklanmalar boyunca dışarıdan yardım isteyen ilk Arap ülkesi oldu.
Siyasi reformların genişletilmesi talebiyle sokaklara dökülen protestocular başkent Manama’nın ticaret merkezine giden yollara barikat kurdu. Bahreyn’de çoğunluktaki Şii nüfus, uzunca bir zamandır ayrımcılığa maruz kaldıklarını, iktidardaki Kraliyet ailesi dahil Sünni azınlığın baskın gelmesinden de rahatsız.
Körfezdeki başlıca Şii güç olan İran, Bahreyn’de yabancı asker bulunmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. İran Dışişleri Bakanlığı, yabancı birliklerin ülkeye girişinin Bahreyn’in iç işlerine müdahale anlamına geldiğini ve ülkedeki durumu daha da karmaşık hale getireceğini bildirdi.
(tuicakademi, bbc)