Avusturya, Mültecilere ve Göçlere Karşı Önlem Yasalarını Artırıyor

Avusturya’da son günlerde artan güvenlik sorunları ile yasalar revize edilmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde, Afgan ve Mısır kökenli kişiler tarafından polis asker ve sivillere karşı saldırılar iltica yasalarının sertleştirilmesini gündeme getirdi. Aşırı sağcı Avusturya Özgürlükçü Partisinden (Free Party) İçişleri Bakanı Herbert Kickl, güvenlik için mülteci yasalarında cesur adımlar atılması gerektiğini ve şu an ki iltica yasalarının küreselleşmiş dünyanın gereklerine cevap veremediğini açıkladı. Merkez sağ Avusturya Halk Partisinin lideri Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz da, İçişleri Bakanı ile aynı görüşte. Mülteci krizinin başlaması ve özellikle anti- mülteci görüşleriyle bilinen Sebastian Kurz’un başbakan seçilmesinden sonra, Avusturya aşırı milliyetçilik konusunda AB ülkeleri arasında 1.sırada. Son dönemde, Avusturya sınır kontrolünü sağlamak için sınır koruma birliği oluşturuldu. Sığınmacıların temel bakım merkezlerinde toplanması, Avusturya halkı ve pek çok ülke tarafından Nazi toplama kamplarına benzetilerek tepki çekmişti.Diğer bir önlem ise, yabancılar yasasının kabul edilmesi oldu. Sığınmacıların bulundukları şehir veya eyaletler hakkında güncel ikametgah bildirimi yapması gerekiyor.Yapmaması veya yanlış bildirim halinde 100 ila 1000 avro para cezası öngörülüyor.İltica başvurusu reddedilmiş fakat ülkeden ayrılmak istemeyen veya tekrar Avusturya’ya dönmek isteyen sığınmacılara, 5 ila 15000 Avro para cezası ve 6 hafta hapis cezası öngörülüyor.

Bir diğer önlem, Avusturya, güvenli bir 3. ülkenin olması durumda ve Dublin Yönetmeliğine göre, sığınmacının ulaştığı ilk ülkeye gönderilmesi kuralına göre sığınmacıları taleplerine kotalar koydu. 2017 yılında, 35,000 mülteciyi kabul edebileceğini belirten Avusturya bu sayı 2018’ de, 30,000 olarak belirtildi. Ombudsman, bu kotaların anlaşılabilir olmadığını düşünüyor. Diğer bir önlem ise, Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, mülteci akımından dolayı ülkenin bazı bölgelerinde refah seviyesinin düşmeye başladığını bu nedenle sığınmacılara ödenen ayda bir aile başına 1500 avro tutarında temel sosyal yardımın kesilmesi gerektiğini açıkladı. Ayrıca, İltica başvurusu reddedilen kişilere ücretsiz sağlık yardımı, yiyecek yardımı ve para yardımlarının kesilmesini istedi. Avusturya’da 6 aydır kalan sığınmacılar ve yeni gelen sığınmacılar arasında da ayrım yapılacak.

Temmuz ayında Avusturya, AB dönem başkanlığını Bulgaristan’dan devralacak. Avusturya Aşırı Sağ Koalisyon Hükümeti ile, AB’ nin mülteci politikalarını etkileyecek gibi görünüyor. Avusturya, AB’ nin odaklanması gereken konunun mülteci krizi olması gerektiğini, göçlerin azaltılmasını ve insanların bir şekilde kendi ülkelerinden kalması gerektiğini ,Avrupa ülkelerinin sınır güvenliklerinin de düşünülmesi gerektiğini açıkladı. Avusturya Batı Balkan ülkelerinden pek çok mülteci akınına uğramakta. Bu nedenle, Batı Balkan ülkeleri ile bu konuda iş birliğine gitmeyi düşünüyor. Fakat;Polonya, Kosova, Macaristan gibi Doğu Avrupa ve Orta Avrupa ülkeleri mültecilere karşı kota konulmasına katılmıyor.BM tarafından da, Avusturya’ nın mülteci politikası eleştirilmektedir. Avrupa’ya iltica başvurularında bu sert önlemler ile azalma görülmektedir.En fazla Suriye, Afganistan, Irak, Pakistan ve Nijerya’dan iltica başvurusu yapılıyor. Avusturya, Yunanistan, Almanya, İtalya ve Fransa en fazla iltica başvurusu alan ülkeler oldu. Norveç, İzlanda, İsveç ve Lihtenştayn ise az iltica başvurusu alan ülkeler oldu. 2016’ dan bu yana, AB’den Türkiye’ye 210.000 sığınmacı gönderilirken, 6254 sığınmacı ise Türkiye’den AB ülkelerine kabul edildi. Türkiye’den en fazla sığınmacı kabul eden ülke Almanya oldu.

Asude UYSAL
O- Staj 2018 AÇAM Stajyeri

Kaynak:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa Soykırımı Mahkumu Radislav Krstic’in Mektubu

Srebrenitsa’da soykırımın desteklenmesi ve yardım edilmesi suçundan Lahey’de 35...

Trump’ın Ukrayna’da Batı/NATO Barış Gücü Planına Yönelik 10 Engel

Andrew Korybko 10 Obstacles To Trump’s Reported Plan For Western/NATO...

Türkiye-AB İlişkilerinde Kırılma Noktası: AK Parti Döneminde Yaşanan Gelişmeler ve Güncel Durum

Dr. Aziz Armutlu Giriş: Türkiye AB İliskileri Türkiye ile Avrupa Birliği...

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...