Avrupa’nın en yeni ülkesini keşfetmeye hazır mısınız?

Normal 0 21 false false false TR X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Siyaset, ekonomi ve kültürde temelden bir kurulum süreci yaşayan Avrupa’nın en yeni ülkesi Kosova; sıra dışı sanatçıları ile 27-29 Aralık tarihleri arasında İstanbul’un gözde kültür-sanat mekanlarına konuk oluyor.

CCK (Contours of Contemporary Kosova) Festivali, Avrupa’nın en yeni ülkesinin sanatçı, aktivist, müzisyen ve teorisyenlerini İstanbullularla bir araya getirip, pek çok ortak noktası bulunan iki ülke halkları arasındaki iletişimi kolaylaştırmayı hedefliyor.

Kendi kendini inşaa sürecinde olan Kosova’yı sanatçı, müzisyen ve düşünce insanlarının gözünden yansıtan CCK, 27 Aralık 2012 Perşembe günü Santralistanbul’da açılacak olan “Sui Generis” sergisi ile açılacak. Sui Generis, Latince’de “kendi türü” “eşi olmayan” anlamına gelen bir deyiş. Özellikle 1999 yılı sonrasında, uluslararası kurumlar ve medya tarafından Kosova’nın durumunu tarif etmek için kullanılan bu terim, Kosova’da yaşayan insanların günlük hayatının bir parçasını oluşturuyor.

Sui Generis sergisi, Kosova’nın savaş sonrası döneminde ortaya çıkan ve gençlik yılları savaş ile bağımsızlık dönemleri arasında geçen 10 ünlü görsel sanatçının eserlerini biraraya getiriyor. Sergi 28 Aralık 2012 – 15 Ocak 2013 tarihleri arası Santralistanbul Enerji Müzesi’nde ücretsiz gezilebilecek.

Pera Müzesi Oditoryumu, 28 Aralık Cuma günü, panel, sunum ve konuşmaya ev sahipliği yapacak. Panel, Osmanlı mimarisi ile Balkanlarda önemli bir şehir olarak bilinen Prizren’in; kentsel dönüşüm ve yok olmaya yüz tutan dokusu üzerinde şekillenecektir. Pera müzesindeki etkinlik, ünlü sosyologlar; Shkelzen Maliqi ve Sezgin Boynik’in Kosova kimliği ve kimliğin oluşumundaki çelişkiler üzerindeki konuşmaları ile son bulacak.

İstanbul Modern, 29 Aralık Cumartesi günü, sunum, film gösterimi ve konuşma olmak üzere üç farklı etkinliğe ev sahipliği yapacaktır.

Kosova’daki en önemli kültürel hareket olarak ad yapmış olan DokuFest belgesel ve kısa film festivalinin sanatsal direktörü Veton Nurkollari’nin yapacağı sunumla program açılacaktır. Nurkollari, DokuFest’in festival dışında, sivil toplum örgütü kimliği ile yaptıkları çalışmaları; özellikle de sinemayı kullanarak halkı bilinçlendirme, genç yetenekleri teşvik ederek yaşadıklarını sinema yolu ile aktarabilme süreçleri üzerinde duracaktır.

Festivalin müzik ayağı İstanbul’un önemli mekanlarından Roxy, Cemal Reşit Rey ve Pera Cafe gibi yerlerde gerçekleşecek. Özellikle Kosovalı ünlü gitarist Petrit Çeku’nun Cemal Reşit Rey’de vereceği konser İstanbullu müzik tutkunlarına eşsiz bir müzik ziyafeti vadediyor. 

Festival Ajandası

27 Aralık 2012 – Perşembe (Açılış Günü)

18:30 – EnerjiMüzesi – santralistanbul // Festival ve “Sui Generis”
Sergisinin açılış kokteyli

22:00 – Roxy // Canlı performans: Grupi Gazmor ve Shpat Deda (biletler 20 lira bir içki dahil, kapıda alınabilir)

28 Aralık 2012 – Cuma

12:00 – Pera Müzesi Oditoryumu // Kosova kimliğindeki çelişkiler (Sezgin Boynik & Shkelzen Maliqi

14:00 – Pera Müzesi Oditoryumu // Kentsel dönüşüm ve tarihi Prizren şehri (Aliriza Arënliu, Eli Gashi, Gjejlane Hoxha, Kerem Koramaz)

16:00 – Pera Müzesi Oditoryumu // Kosovo 2.0: Medya’da retrospektif (Besa Luci)

20:00 – Cemal Reşit Rey konser salonu // Petrit Çeku solo konseri (ücretizdir – rezervasyon için – [email protected] )

29 Aralık 2012 – Cumartesi

12:00 – Istanbul Modern // DokuFest ve Prizren (Veton Nurkollari & Nita Deda)

14:00 – Istanbul Modern // Film gösterimi: Shkurtë e Shqip

16:30 – Istanbul Modern// Sanatçı konuşması: Sislej Xhafa

20:00 – PeraCaffe // Jazz gecesi: Trio of Love & Gipsy Groove

 

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Normal Tablo”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:”Calibri”,”sans-serif”; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:”Times New Roman”; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa Soykırımı Mahkumu Radislav Krstic’in Mektubu

Srebrenitsa’da soykırımın desteklenmesi ve yardım edilmesi suçundan Lahey’de 35...

Trump’ın Ukrayna’da Batı/NATO Barış Gücü Planına Yönelik 10 Engel

Andrew Korybko 10 Obstacles To Trump’s Reported Plan For Western/NATO...

Türkiye-AB İlişkilerinde Kırılma Noktası: AK Parti Döneminde Yaşanan Gelişmeler ve Güncel Durum

Dr. Aziz Armutlu Giriş: Türkiye AB İliskileri Türkiye ile Avrupa Birliği...

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...