Avrupa Parlamentosu’nda Hırvatistan’ı Temsilen 11 Milletvekili

  Bosna-Hersek İhracat İçin Hırvatistan’ın Ploçe Limanı’nı Kullanacak

Brüksel’de Boşnak, Hırvat ve AB yetkilileri arasında yapılan üçlü toplantıda, Hırvatistan AB’ye tam üye olduktan sonra Ploçe Limanı’nın uygun şartlarda Bosna Hersek tarafından kullanılması kararı alındı.

Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Lagumciya, Pusiç ve Füle ile yaptığı görüşmede, Hırvatistan’ın AB’ye üye olmasından sonra Ploçe Limanı’nın uygun şartlarda kendileri tarafından kullanılmasının kabul edildiğini, buradan her türlü sanayi, bitkisel ve hayvansal ürünlerin ihracat ve ithalatının yapılabileceğini söyledi.

Hayvansal ürünlerin AB ülkelerine ihracı için AB standartlarına uygun olması gerektiğine dikkat çekilirken, AB standartlarına uymayan hayvansal ürünlerin Ploçe Limanı üzerinden ithalat ve ihracatının yapılmayacağı kanaatine varıldı.

Brüksel’deki görüşmede, Boşnak yetkili Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya, Bosna Hersek’in Neum, Gradişka ve Bihaç sınır bölgelerine özel dikkat verildiğini belirtti.

Ayrıca sınır bölgelerinde yaşayan Boşnak vatandaşlar 1 Temmuz tarihinden itibaren özel kimliklere sahip olacak. Bosna Hersek vatandaşlarının bu kimliklerle Hırvatistan’a girişlerini sağlamak için tüm AB ülkelerine ortak talep gönderilecek.

Avrupa Parlamentosu’nda Hırvatistan’ı Temsilen 11 Milletvekili

AB üyeliğine hazırlanan Hırvatistan’a Avrupa Parlamentosu’nda (AP) 11 koltuk ayrıldı. AP’ de milletvekili sayısının 2014 seçimleriyle birlikte 750’ye düşürülecek olması ve Hırvatistan’ın üyeliği dolayısıyla, ülkelere göre önerilen yeni dağılımda Almanya 3, Yunanistan,  Bulgaristan, Romanya, Belçika, Portekiz,  Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Avusturya, İrlanda, Litvanya ve Letonya 1’er koltuk kaybetti.

Üye ülkelerin nüfusları ve AB anlaşmaları uyarınca AP Anayasa Komitesi tarafından önerilen yeni dağılıma göre AP Başkanı üye sayılmadığı için 751 parlamenter seçilecek. Üye ülkeler için azami milletvekili sayısının 96’ya indirilmesi nedeniyle, halen 99 milletvekili bulunan Almanya 3 koltuk kaybedecek.

Gelecek dönemde AP’ de Fransa’nın 74, İngiltere ve İtalya’nın 73, İspanya’nın 54, Polonya’nın 51, Romanya’nın 32, Hollanda’nın 26, Yunanistan, Belçika, Portekiz, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan’ın 21’er, İsveç’in 20, Avusturya’nın 18, Bulgaristan’ın 17, Danimarka, Finlandiya ve Slovakya’nın 13’er, İrlanda, Hırvatistan ve Litvanya’nın 11’er, Slovenya ve Letonya’nın 8’er ve Estonya, Kıbrıs Rum kesimi, Lüksemburg ve Malta’nın 6’şar koltuğu bulunacak.

(TUİÇAkademi, Balkans, ABhaber, AA)

TUİÇ-BALKAM

Gülşah ŞENGÜLER

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...