Dünyanın bütün devletleri sosyal reformlarla ve diğer problemlerle uğraşırken, Avusturalya, ‘’Australia in the Asian Century’’ programı sayfasının neredeyse tüm ajandasını kapladı. Söz konusu “Avusturalya, Asya Yüzyılında Beyaz Sayfası” programına taraf ülkeler Çin, Avusturalya, Güney Kore, Hindistan ve Japonya’dan oluşuyor.
Süreç Asya ülkelerinin geleneksel olmayan bir biçimde Avusturalya’ya kucak açması ile başladı ve devam ederse uzun vadede büyük değişiklere imza atılabilir. Bu süreç Avusturalya toplumu için Asya toplumu ile eskisinden olduğundan daha yoğun bir şekilde bir işbirliği süreci olacak.
Avusturalya hükümeti bu sıralar “Australia in the Asian Century” programı ile ilgili kararlarını yürürlüğe koymaya başladı. Hükümetin hedefleri gayet açık ve net belirtiliyor. Örneğin, Australya’nın 2009 Defence White Paper, Avusturalya’nın Asya’da istikrar ve güvenlik konusunda katkıları taahhüdünün karşılığında karşılıklı bağlılık sözleşmesi şeklinde gerçekleşti. 2009 Defence White Paper teker teker hükümetlerin bölgesel ortaklığı üstlendiğini tanımlamış oldu ve söz konusu ortaklığın hedeflerini düzenledi. Özellikle 2008’deki Garnaut iklim değişikliği raporu konusunda hükümetler aynı konularda uzlaştılar. Avusturalya, bu projede geniş kapsamlı müzakere organı olarak sözleşmeye taraf olan diğer ülkeler tarafından kabul edildi.
Asya’nın Yeni Yüzyılında Beyaz Sayfası (Australia’s Asian Century White Paper ) projesi hükümetlerin taraf ülkelerinin işbirliği içerisinde sosyal ve siyasal hedeflerine ulaşacaklarını vaat ediyor. Proje son birkaç on yılın temelini attığı ilişkileri geliştirme yönünde olanaklar sağlayan bir reform niteliğinde. Bu anlamda sözleşmeye taraf ülkeler için bu “Australia’s Asian Century” White Paper programı adeta bir çatı niteliğinde, böylece ileride yapılacak yeni projeler için büyük bir başlangıç olduğu görülüyor.
Görünen o ki “Beyaz Sayfa”, Yapı oluşturabilme kabiliyeti bakımından önemli bir nitelik taşıyor. Örneğin, Avusturalyalı öğrencilerin Asya’daki çalışmaları ve okul faaliyetleri bakımından amaçlarını destekler bir projedir, projede bu başlık “Australia–Asia BRIDGE School Partnerships program (p 169-170)” şeklinde adlandırılmış ve genişletilmeye aday bir başlık olarak görülmektedir. Bu programda Asya ülkelerinde anlaşma sağlanan okullar, Avusturalya’nın internet tabanlı veri görüntüleme sistemlerinde “Kardeş okul “ projesi ile gösterilecek ve böylece öğrenci değişimi yoluyla uzun vadede ilişkilerin gelişimine yönelik çalışmalar yapılacaktır. Programın giderleri bireysel ödemelerle ve Dışişleri Bakanlıklarının yardımları ile karşılanıyor. Avusturalya’nın her öğrencisinin böylece Asya’ya gitme imkanı mevcut oluyor.
Sonuç olarak Avusturalya’nın “Asya’nın Yeni Yüzyılında Beyaz Sayfası” Programı ile beraber ve Asya nişanlanmasını gerçekleştiriyor ve bu nişan kendi sosyal ve siyasal reformlarını başarıyla gerçekleştirdiğinin bir belirtisi olarak görünüyor.
Kaynak: East Asia Forum
Çeviren: M. Hamza Uçar/ İstanbul Üniversitesi