Astana’ya Hazırlık

 Kazakistan’ın başkenti Astana’da önümüzdeki ay yapılması planlanan Suriye konulu müzakereler öncesi Türkiye, Rusya ve İran heyetleri, Tahran’da teknik görüşmeler gerçekleştirdi.

 İran Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Astana’da Mayıs başında görüşülmesi beklenen konular, Tahran’daki oturumda taraflar arasında iki gün boyunca müzakere edildi. 18-19 Nisan’da yapılan görüşmelerde siyasi çözüm ve “terörle mücadele” konularının ele alındığı belirtildi.

 Açıklamada, “Tahran’da düzenlenen oturumlarda, İran, Rusya ve Türkiye heyetleri, başta ateşkes anlaşması ve uygulaması olmak üzere, esir ve kaçırılanların mübadelesi gibi konuları değerlendirdiler” denildi. Suriye’deki ateşkes sürecinin başlıca konu olarak masaya yatırıldığı görüşmelerde, Suriye yönetimi ile muhalifler arasında “tutuklu takası” konusu da ele alındı.

 Astana’da 2 Mayıs’ta yapılacak müzakerelerin ön hazırlığı niteliğindeki Tahran oturumunda, Birleşmiş Milletler’den gözlemciler de hazır bulundu. 19-20 Mayıs tarihlerinde basına kapalı olarak yapılan müzakerelerde, tarafların, Astana müzakerelerinden bir gün önce uzmanlar seviyesinde tekrar bir araya gelme konusunda mutabık kaldıkları belirtildi.

 İran Dışişleri Bakanlığı, Tahran’daki oturuma ilişkin yayımladığı değerlendirmede, Suriye sorunun çözümü için meselenin tüm yönlerinin ele alınması gerektiğini kaydetti. Bakanlık, “Sorunun hem siyasal ve hem terörizmle mücadele ve askeri ayağının aynı anda ele alınmasıyla meselenin çözülebileceğini temenni ederiz” ifadelerine yer verdi.

 Astana’da 14-15 Mart’ta düzenlenen 3. tur toplantıda taraflar, İran’ın da Türkiye ve Rusya’nın yanı sıra ateşkesin garantörü olmasında anlaşmıştı. Ankara ve Moskova’nın garantörlüğünde sağlanan ateşkes 30 Aralık 2016’da yürürlüğe girmişti. Esad rejimi güçlerinin ateşkesi ihlal etmesi üzerine, Astana’da 23-24 Ocak’ta Türkiye ve Rusya öncülüğünde bir toplantı düzenlenmişti.

 Ateşkesin güçlendirilmesi gündemiyle toplanan Türkiye, Rusya, İran, BM muhalefet ve rejim heyetleri, ateşkesi izlemek için üçlü mekanizma kurulması konusunda anlaşmıştı. 6 Şubat’ta Türk, Rus ve İranlı heyetlerin katıldığı toplantıda izleme mekanizmasına ilişkin teknik detaylar ele alınmıştı.

 15-16 Şubat’taki 2. Astana toplantısında, tüm taraflar yeniden bir araya gelmişti.

 Astana 4 toplantısının 3-4 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Seda Şişman – BALKAM Stajyer

Editör – Ayşe Enise Muş

Kaynak:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...