Arnavutluk Devlet Başkanı ile Bosna Hersek Federasyonu Başbakanı, Tiran’da Bir Araya Geldi

Arnavutluk Devlet Başkanı Sali Berisa ve Bosna Hersek Federasyonu Başbakanı Nermin Niksic, Tiran’da görüştü. Görüşmeye Energoinvest yöneticileri de katıldı.  Toplantıdan  verilen mesaj Arnavutluk  ve Bosna Hersek’in  iyi ekonomik ve politik  bağları olduğu ve geliştirilmesi gerektiği yönündeydi. Toplantı sebebi ise 33 milyar euro değerindeki ‘ 110 kV South Albania/Lot 2”  nakil hattının  Energoinvesta d.d. Sarajevo ve  OST Albania (Elektroprenos Albanija) tarafından  ortaklaşa inşaası anlaşmasıydı.

”Kurum İnternaional”Arnavutluk’ta 4 Hidroelektrik Santralinin Sahibi Oldu

Arnavutluk gazetelerinden Shqip’in haberine göre; Türk firması ”Kurum internaional”  109,5 milyon euro’ya 4 hidroelektrik santralinin sahibi oldu. Bu Santraller: Bistrica 1, Bistrica 2, Ulza i Škopet, nerdeyse toplamda: 80 MW’ten  senelik 400-450 miliyona kWh elektrik enerjisi üretebilirler..

Arnavutluk yönetimi iki sene önce başladığı bu özelleştirme hareketinde 1.280 devlet objekatlarını özelleştirdi, bunun içinde: küçük hidro elektrik santrallerinden, askeri binalara kadar bir çok yapı bulunmakta. Geçtiğimiz senenin sonunda yine Amerikan firması” Vetro enerdži”  850 milyon euro’ya Arnavutluk  Devlet Petrol üretim ve işleme şirketi ” Albpetrol” ü satın almıştı. Bu, Arnavutluk devletinin stratejik olarak özelleştirdiği son devlet şirketiydi. Özelleştirmelerin öncelikli sebebi devlet malları ve şirketlerini satarak bütçe gelirlerini arttırmak ve ülke sanayisini canlandırmaktı.

Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, Marmara Grubu Vakfı Heyetini Kabul Etti

Arnavutluk Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Başbakan Sali Berişa’nın, Marmara Grubu Vakfı Baskanı Dr. Akkan Suver başkanlığındaki heyeti kabul ettiği ve görüşmede hükümetin siyasi ve ekonomik alanlarda yaptığı çalışmalar hakkında heyete bilgi verdiği ifade edildi.

Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Süver’e, Arnavutluk’a gösterdikleri ilgi için teşekkür eden Berişa, dost Türk halkı ile Arnavutluk’un ilişkilerinin her zaman önemli ve yakın olmasının güvence verici bir unsur olduğunu kaydetti. Berişa, iki ülke arasındaki siyasi iş birliğinin, ekonomik ilişkilerin pekiştirilmesinin, Arnavutluk’ta Türk yatırımlarının artırılmasının önemini vurguladı.

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Füle, Arnavutluk’ta

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu Üyesi Stefan Füle,  Tiran’ı ziyaret etti.

AB tarafından Arnavutluk’tan istenilen yargı sistemi, kamu yönetimi ve meclis kanundaki değişikliklerin onaylanmasına çözüm bulma çabalarına katkıda bulunmak üzere Tiran’ı ziyaret eden Füle, AB’nin Tiran Büyükelçisi Ettore Sekui, ABD’nin Tiran Büyükelçisi Alexander Arvizu ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) Tiran Büyükelçisi Eugen Wolfarth ile görüşme yaptı.

Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa ile de basına kapalı olarak görüşen Füle, bu görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Buyar Nişani ve Arnavutluk’un ana muhalefetteki Sosyalist Parti Genel Başkanı Edi Rama ile bir araya geldi.

Avrupa Komisyonu, Arnavutluk hakkında geçen yıl sonunda yayımladığı raporda, yargı sistemi, kamu yönetimi ve meclis oylamaları hakkında üç kanunun mecliste onaylanmasını talep etmişti, fakat ana muhalefetteki Sosyalist Parti bunu desteklememişti. Geçen hafta Başbakan Berişa, AB’ye aday ülke statüsünün sağlanması hakkında söz konusu üç kanunun onaylanması için vatandaşlarının görüşünün önemli olduğunu, bu kapsamda referandum düzenlenebileceğini ifade etmişti.

Arnavutluk’ un “Čež’’ Çilesi

Çek Cumhuriyeti kökenli ‘’ČEŽ’’ firması özelleştirme programı kapsamında, 2009’un Mart ayında 102 milion avro ödeyerek Arnavut’luk  elektirik üretim ve dağıtım şirketi ”KEŠ”  in %76’sına sahip olmuştu.  ČEZ ‘in 2011 deki kazancı 32 miliona evro’ya ulaşırken geçtiğimiz senenin ilk altı ayı 90 milyon euro civarında bir kayıp sözkonusuydu. Uluslararası uzmanları ile enerji uzmanlarının tahminleri hiçte iyimser değildi. Uzmanlar bunun riskli bir iş olduğunu, Arnavut tüketicisini ödeme alışkanlığı ve illegal kullanımların had safhada olmasına vurgu yapmışlardı. Ama atılan adımlar Arnavutluğun enerji sektöründe yaşayacağı yakın zamanlı büyümenin işaretleri sebebiyle idi. Politik iklim ve Sali Berisanin demeçleride bunu destekler biçimdeydi. Devlet denetleme kurumunun elektirik fiyatlarini  ikiye katlaması bardağı taşıran son  damla oldu. ČEZ bu kararın ardından 40 milyon euro olan borcu yüzünden Kasım ayında  dağıtımı durdurdu. Bunun sonucu olarak Tiran’da hayat felç oldu, bir çok toprak birkaç gün susuz kaldı. Sadece  devlet su tesisatı şirketine  borçlanma  38 milyon euro’yu buldu. Bu durum Arnavutluk devletinin ČEZ’ in lisansını  geri almasıyla  son buldu. Bu tavrı karşılayan tavırsa böyle devam ederse Çek Cumhuriyeti’nin Arnavutluğun Avrupa Birliği’ne girişini engelleyecegi yönünde.

(TUİÇ Akademi, Balkan Busnes News Correspondent, Anadolu Ajansı, Shqip ,  EnergyObserver.com)

Zehra ADİLOVİÇ

TUİÇ BALKAM

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa Soykırımı Mahkumu Radislav Krstic’in Mektubu

Srebrenitsa’da soykırımın desteklenmesi ve yardım edilmesi suçundan Lahey’de 35...

Trump’ın Ukrayna’da Batı/NATO Barış Gücü Planına Yönelik 10 Engel

Andrew Korybko 10 Obstacles To Trump’s Reported Plan For Western/NATO...

Türkiye-AB İlişkilerinde Kırılma Noktası: AK Parti Döneminde Yaşanan Gelişmeler ve Güncel Durum

Dr. Aziz Armutlu Giriş: Türkiye AB İliskileri Türkiye ile Avrupa Birliği...

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...