Arap İsyanları Bin Ladin’i Anlamsızlaştırdı mı?

‘Arap dünyasındaki halk ayaklanmaları Usame Bin Ladin’i siyasi olarak zaten öldürmüştü’ ifadesi Ladin’le mülakat yapan az sayıdaki gazetecilerden biri olan Robert Fisk’in haberinde yer alıyor. El Kaide liderlerinin Pakistan istihbarat ve ordusunun ihanetine uğramış olabileceğini savunan İndependent gazetesinde yayınlanan haberde ‘infaz etmek yerine sağ olarak ele geçirilip yargılansaydı adalet yerini daha mı iyi bulacaktı?’ sorusu yönlendiriliyor.

Usame Bin Ladin sonrası El Kaide’nin daha radikal bir örgüt olabileceğine dikkat çeken bir diğer gazeteci yine Ladin ile mülakat yapmış olan El Kuds el Arabi gazetesi genel yayın yönetmeni Abdülbari Atwan. Örgütün ‘simgeleşen şehidin’ sancağı altında bütünleşme tehlikesine dikkat çeken Atwan, örgüt liderliğini üstlenmesi beklenen Zevahiri’nin Ladin’den daha tehlikeli olduğuna dikkat çekiyor.

Öte yandan Financial Times gazetesi muhabirlerinden Roula Khalaf, El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in ölümünün Arap isyanlarının olduğu bir ortamda fazla etkisinin olmayacağını belirtiyor. Ladin ve yardımcılarının, Arap dünyasını sarsan ve rejimin barışçı yollarla devrilebileceğini ortaya koyan eylemler boyunca ortada görünmediğini kaydederken, Ladin’i kahraman yapan şeyin öfke olduğunu ve insanlar başka yollarda umutlarını görünce bir anda anlamsız bir varlık haline dönüştüğünü belirtiyor.

El Kaide Şimdi Ne Yapacak?

Amerika Birleşik Devletleri ve Batı’nın çeşitli yerlerinde kutlamalar devam ederken, başkentler kendilerini Usame bin Ladin’in öldürülmesinin sonuçlarına hazırlıyor. Yüzlerce cihad yanlısının, Bin Ladin’in yasını tutuyor olacağı ve ABD-Pakistan özel birlikleri tarafından Abuttabad’da öldürülmesinin intikamını almak isteyeceği yönündeki tahminler artıyor.

El Kaide örgütü ise son üç yılda merkezi bir hiyerarşiden daha çok gevşek ve şekilsiz bir yapıya evrilmiş durumda ve bugünkü felsefesi gereği ‘bir adam, bir bomba’ ile bayilik usulüyle işliyor. New York şehrinin Times meydanına ya da kentin metrosuna konan bomba son yıllarda yapılan girişimler olup El Kaide’nin hayatta olduğunu hissettiren vakalar.

Avrupa ülkelerinde konuşlanmış El Kaide hücresinde bulunan yüzlerce kişi eğitim için Pakistan’ın aşiretlerinin kontrolü altındaki bölgelere gittikten sonra Avrupa’ya geri dönüyor ve bombalı saldırı düzenlemek üzere yetiştiriliyorlar. Geçen hafta kamusal alanda eylem gerçekleştirmeyi planlayanların Almanya’da yakalandıkları gibi benzer durumlar İngiltere, Fransa, İspanya ve İtalya içinde geçerli durumda. Afganistan, Pakistan, Hindistan ise daha planlı, organize saldırı tehlikesiyle karşı karşıya.

(tuicakademi-bbc.co.uk-haberler.com)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...