2000’li yıllar Balkan coğrafyasında siyasi istikrarsızlıkların hakim olduğu yıllar olarak kayda geçmeye devam ediyor. Sırbistan, Bulgaristan, Yunanistan, Kosova, Bosna Hersek, Arnavutluk, Hırvatistan… En son ve yeni olanı ise Romanya… Ardı ardına yaşanan siyasilerin yolsuzluklarla olan ilişkilerini hedef alan halk yürüyüşleri ve protestolar Balkan Coğrafyasındaki huzursuzluğun büyük göstergesidir.
Romanya’da, af ve ceza kanununda değişikliğe yönelik çıkartılan acil hükümet kararnameleri halk tarafından tepki ile karşılandı. Çıkarılan kararname ile 5 yıldan az hüküm giyen ya da 5 yıldan az cezası kalanların serbest kalması amaçlandı. Bu kararnamenin ülkede yolsuzluğu meşrulaştıracağını savunan eylemciler sokağa dökülerek protestolara başladı. Kısa sürede sayıları binleri bulan eylemcilerin daha çok “şehirli” ve “eğitimli” kesim olduğu anlaşıldı. Protestolar devletin zirvesinden de, Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, destek gördü. Yaşanan bu gelişmeler üzerinde hükümet geri adım atarak kararnameyi durdurmak zorunda kaldı.
Balkanlarda yaşanan siyasi istikrarsızlık ve yolsuzluk yönündeki gelişmeler son yıllarda sıkça halkın tepkisini beraberinde getirdi. Arap baharı da tıpkı bu şekilde başlamıştı. Halkın siyasilerin başarısızlıklarına ve yolsuzluklara gösterdiği tepkilerin dalga dalga artması akla acaba “Balkan baharı mı geliyor?” sorusunu getiriyor.
Ömer Güveyi – BALKAM Stajyer
Editör – Ayşe Enise Muş
Kaynak: