Antalya’da Suriye Ve Irak Zirvesi

 ABD, Rusya ve Türkiye Genelkurmay Başkanları, Antalya’da bir araya geldi. Toplantının gündemi Suriye ve Irak’taki son gelişmelerdi.

 Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Francis Dunford ve Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Vasilyeviç Gerasimov, Antalya’da üçlü bir toplantıda bir araya geldi.

 Böylece, 2011’de başlayan Suriye’deki krizin başından bu yana üç ülkenin Genelkurmay Başkanları ilk kez bir araya gelmiş oldu.

 Üç ülke arasında, Suriye’de ilk kez 1 Mart günü Suriye’de cephe hattı oluştu. TSK destekli Özgür Suriye Ordusu birlikleri ile ABD destekli YPG, Menbic’de cephe hattı oluşturdu. İki grup arasında çatışmalar çıktı.

 Ankara’dan, PKK’nın Suriye kolu PYD/YPG’nin bölgeden geri çekilmesi için ‘hedef Menbic’ açıklamaları geldi. Ardından bu cehpe hattından YPG çekildi ve Rusya destekli Suriye rejimi ordusu cephe hattına yerleşti. Böylece rejim, adeta YPG ile ÖSO arasında bir tampon bölge yaratmış oldu.

 Rusya Savunma Bakanlığı Menbic ve çevresinin rejimin kontrolünde olacağını, YPG/PYD ile anlaşıldığını duyurdu.

 ABD’nin desteklediği YPG öncülüğündeki Menbic Askeri Konseyi de Menbic ve çevresinin “ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri ve Konsey’in kontrolünde olduğu” açıklaması geldi.

Pentagon, YPG ve ÖSO arasında çatışmaların büyümesi ihtimalini ortadan kaldırdığı için rejimin cephe hattına yerleşmesinden memnun. Ancak PYD ile Rusya arasındaki anlaşmaya taraf olmadığını ve bölgedeki ABD askerlerinin sayısının arttığını açıklayarak “Menbic’de biz de varız” mesajı veriyor.

 Rakka operasyonu için Trump’ın nasıl bir yol izleyeceği henüz netleşmedi. Ancak Pentagon, YPG’nin başlattığı Rakka’yı kuşatma operasyonuna devam etmekten ve Rakka için de YPG ile devam etmekten yana.

Bunun için de en kısa yol Menbic ve Kobani üzerinden Rakka’ya yürünmesi. Washington bu sebeple Menbic’deki varlığını güçlendiriyor.

 Rusya ise desteklediği rejim ordusunu batıdan Menbic’e birleştirerek PYD kontrolündeki iki bölge arasında sevkiyat sağlanmasına izin vererek PYD ile yoğun işbirliği yürütüyor. Ankara, iki ülkenin de YPG’ye verdiği bu destekten rahatsız. Ankara Rakka operasyonunda YPG’nin kullanılmasını istemiyor. Yerel Arap güçlerle birlikte Barzani’ye bağlı Suriye peşmergesinin kullanılmasından yana.

 Pentagon için, Peşmerge’nin de operasyonda kullanılması masada. Ancak İncirlik dışında Türkiye’nin vereceği destek henüz netleşmedi.

Merve Uzar – ORTAM Stajyer

Editör – Ayşe Enise Muş

Kaynak:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

TikTok Kapandı ve Yeniden Açıldı: Dijital Rekabet VS İfade Özgürlüğü

Sosyal medya çağının en çarpıcı ve tartışmalı olaylarından biri...

Trump II: Yeni Dönemde ABD ve Dünya

Donald Trump, 20 Ocak 2025 itibarıyla ikinci kez ABD...

Uluslararası İlişkiler ve Türk Dış Politikası – Almanak 2024

Almanaklar, internetin yaygın olarak kullanılmaya başladığı yıllara kadar, geçmiş...

AB’nin Ucuz İş Gücü Talebi, Ukrayna’nın Yeniden İnşasını Tehlikeye Atıyor

Bu yazı, uluslararası ilişkiler analisti Andrew Korybko tarafından 9...