Anadolu’da Girişimciliği Konuştuk

Geçtiğimiz Salı günü Bea TV’de, Yrd. Doç. Dr. Vedat Akman’ın hazırlayıp, sunduğu ‘‘Türkiye 2023’’ programında Anadolu’da girişimciliği ele aldık. Boğaziçi İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği Başkanı Deniz Yeker’in de katıldığı program, verimli bilgilerin paylaşılmasına vesile oldu.

Bu tür programların artmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sosyal sorumluluk gibi görülen ve o düşünceyle özenilerek yapılan bu tür programlar hem gençlere yol gösteriyor. Hem de toplumda pozitif bir farkındalık yaratıyor.

Bu programda emeği geçen başta Vedat Akman hocamıza ve diğer bütün çalışanlara teşekkür ederim.

Vizyona ihtiyaç var

Çeşitli konferanslar vesilesi ile Anadolu’nun birçok yerine gitme ve oradaki üniversiteli genç arkadaşlar ile bir araya gelme fırsatımız oldu. Gittiğim yerlerde görüyorum ki, aslında üniversite gençliğinin soruları ortak. Gelecekte iş bulabilecek miyiz? Üzülerek söylüyorum ki, tek tip eğitim sistemi insanı beceriksizleştirmekten ve yeni işsiz orduları yaratmaktan başka bir şeye yaramıyor. Elimizde ki en büyük imkan bu ülkenin genç nüfusudur. Eğer bu nüfusu doğru bir şekilde değerlendiremezsek. Bu ülkenin en az 20- 30 yılı kayıptır.

Bugün Avrupa’ya ve Amerika’ya baktığımız zaman gençlere yönelik gelişim politikalarının oluşturulduğunu görürüz. Biz ise gençlerimizi sadece okuturuz. Çocuk daha 6 yaşından başlar, sırtında kendinden ağır çantaları taşımaya, üstelik bir işe yaramayacağını bilmeyerekten. Birey ömrünün 20-30 yılını okuyarak geçirir, diploma sahibi olurda, vizyon sahibi olamaz. Onun içindir ki, işsizlikte belirli bir trend halinde artar.

Burada sadece sorumluluğu kamuya yıkmanın da doğru olmayacağı kanaatindeyim. Bu sürece gerek sivil toplum kuruluşları, gerek sanayi ticaret odaları, gerek özel sektör, gerekse kanaat önderleri girmelidir. Bilinmelidir ki, bu gençlik hepimizin, gençlerimizi kaybetmenin geri dönüşü olamaz. Üretime katılamayan ve işsiz gezen her bir gencin yükü de çalışan insanın sırtındadır. Diğer bir açıdan bakacak olursak, Siyasi erk şunu düşünmelidir. Alınan kararların 20- 30 yıl sonraki olumu ya da olumsuz etkileri neler olabilir. Ayrıca politikaları oluştururken, o politikaların sürdürülebilirliğine de önem verilmelidir.

Türkiye’nin 2023 hedeflerini yakalamasını, milli gelirin 30-40 bin dolar olmasını istiyorsak, insana olan yatırımımızı daha fazla yapmalı ve insan odaklı sosyal gelişim politikaları ortaya koymalıyız.

Remzi DURMUŞ

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

TikTok Kapandı ve Yeniden Açıldı: Dijital Rekabet VS İfade Özgürlüğü

Sosyal medya çağının en çarpıcı ve tartışmalı olaylarından biri...

Trump II: Yeni Dönemde ABD ve Dünya

Donald Trump, 20 Ocak 2025 itibarıyla ikinci kez ABD...

Uluslararası İlişkiler ve Türk Dış Politikası – Almanak 2024

Almanaklar, internetin yaygın olarak kullanılmaya başladığı yıllara kadar, geçmiş...

AB’nin Ucuz İş Gücü Talebi, Ukrayna’nın Yeniden İnşasını Tehlikeye Atıyor

Bu yazı, uluslararası ilişkiler analisti Andrew Korybko tarafından 9...