Amerika Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komitesi’nde ülkedeki Müslüman toplumun radikalleşmesine yönelik yapılan oturum tartışmalar, gözyaşlarıyla yapılan açıklamalar ve verilen kızgın yanıtlarla geçti. Toplantı demokrat ve cumhuriyetçi milletvekillerinin İslam,terörizm ve oturumun yapılıp yapılmasına yönelik gereklilik hususunda ikiye bölündüğü bir ortamda gerçekleşti.
Komite Başkanı Cumhuriyetçi Peter King yaptığı açılış konuşmasında “Yurt içinde büyüyen radikalleşmenin El Kaide’nin Amerikan halkına saldırma stratejisi olduğunun bilincinde olmalıyız. El Kaide kendine adam toplamak için Amerikan Müslüman toplumunu hedef alıyor. Bugünkü oturumda bu tehlikeli eğilim ele alınacak.”sözleriyle Müslüman toplumu terörle mücadele etmemekle suçladı. Konuşmasında oturumun gerekli olmadığına ilişkin eleştirileri de reddeden King, ABD’deki Müslüman gençlere ilişkin yapılan El-Kaide propagandasına ilişkin tehlikenin giderilmesi için bu tür oturumlar gerçekleştirilmesinin mantıklı olduğunu iddia etti.
King’in sözlerine bazı milletvekillerinden tepki gelirken bu konuyla ilgili olarak demokrat Benni Thompson “Bugünkü oturumun Müslüman toplumda korkuyu ve güvensizliği alevlendireceğinden endişe ediyorum. Kolluk kuvvetleri ve sosyal yardım çalışanlarıyla işbirliğinde büyük zorluk çıkartabilir.” dedi. Demokratlar bu oturumun ABD’de İslam karşıtı duyguları ve şüpheleri tekrar alevlendireceği uyarısında bulunarak, oturumda beyaz ırkçı aşırılar da dahil daha geniş terör tehdidini konuşması gerektiğini vurguladılar.
Demokrat milletvekili Sheila Jackson Lee, oturumu düzenleyen komitenin Amerikan anayasasını ihlal ettiğini vurguladı ve “bugünkü oturum, şu anda dünyada El Kaide’nin ekmeğine yağ sürüyor” dedi.
Oturumda söz alan Temsilciler Meclisi’nin ilk Müslüman Üyesi Demokrat Keith Ellison ise konuşmasında 11 Eylül 2001’de yaklaşık üç bin kişinin ölümüne neden olan saldırıların hemen ardından ikiz kulelere koşan ve yardım etmeye çalışırken hayatını kaybeden 23 yaşındaki bir Müslüman itfaiyecinin öyküsünü anlatırken gözyaşlarına hakim olamadı.
Bazı kesimler tarafından 1950 yıllardaki komünist karşıtı kampanyalara benzetilirken yeni bir “cadı avı olarak” yorumlanıyor.
Oturumdan sonra bir açıklama yapan Beyaz Saray, Amerika’da insanların haklarında kanıt olmadan, sırf bağlantılı oldukları kişiler nedeniyle suçlu ilan edilmeleri uygulamasına karşı olduklarını vurguladı. Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, “biz ayrıca Müslüman Amerikalıların büyük ölçüde buradaki sorunun değil, çözümün parçası olduklarına inanıyoruz” dedi.
ABD’de yapılan son anket çalışmalarına göre ise İslam’ın diğer dinlere oranla şiddeti teşvik ettiğine inanan sayısının %42 yi bulduğu belirtiliyor.
(tuiçakademi-VOAnews) // Halime GÜMÜŞ