Amerika, Kosova-Sırbistan Diyalogunu Konuşuyor

Geçtiğimiz hafta içinde Kosova-Sırbistan müzakerelerinin olumlu sonuçlanmasıyla barış yolunda ilk adımları atan Sırbistan Başbakanı Ivica Daçiç, Kosova Başbakanı Hashim Thaçi ve AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton bu hafta içinde Brüksel’de tekrar bir görüşme yaptılar. Görüşmenin amacı ise; anlaşmanın uygulanmasına ait eylemsel planın görüşülmesi ve anlaşmanın uygulanmasında görevli olan ekip üyelerinin tanıtılmasıdır.

 

Yine bu hafta Amerikan Kongresi’nin Dış Politika Komitesi 24 Nisan’da düzenlenen olağan toplantısında, Kosova ve Sırbistan arasındaki ilişkileri tartıştı. Avrupa ve Asya’ya ait Altkomite Dönem Başkanı Rorabacher. ‘Kosova ve Sırbistan Barışa Doğru Yol’ konulu toplantı öncesinde, şimdiye kadarki sorunların çözümlerinin bulunmasının iki ülkenin de çıkarları için gerekli olduğunu belirtti. Ayrıca Dışişleri Bakanlığı’nın bu konuda yapıcı role sahip olması nedeniyle kongrenin emin olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Sırbistan’da olduğu gibi Kosova’da da azınlıkların haklarının korunmasının gerekliliğini belirten Amerikan Kongre üyesi Deja Rorabacher, Kosova bağımsızlığının ilk destekçilerinden biri olup, Kosova’nın bağımsızlığını, Amerikalı Wilson’un 14 prensibinden biri olan self determinasyon yani halkların kendi kaderini tayin etme gerekçesiyle savunuyor.

ABD Temsilciler Kongresi Dışişleri Komitesi Kosova ile Sırbistan diyalog süreciyle ilgili yaptığı durum değerlendirmesinde anlaşmayı olumlu olarak yorumladı. ’Kosova ve Sırbistan: Barış Yoluna Doğru’ konulu oturum yaklaşık iki saat sürdü. ABD Dışişleri Bakanlığı Güney ve Orta Avrupa’dan Sorumlu Müdürü Jonathan Moore ise anlaşma ile ilgili şunları dile getirdi, “Zorluklara rağmen anlaşma bir ilerlemeyi teşkil ediyor. Sırbistan ve Kosova’nın hedefi bölünme veya toprak değişim değil, uzlaşmadır.” ABD’nin tutumu Balkanlar için Avrupa’ya entegresyon yolunun en iyi yolu teşkil ettiğini açıklayan Moor, etnik bazda sınırların değişiminin söz konusu olmadığını söyledi. Ayrıca, Rohrabacher’in ‘Kosova Güvenlik Gücü’ne kuzeye girme yasağı mı uygulanacak?’ sorusu üzerine Moor: ‘KFOR ve NATO oradadır ve biz onlara güveniyoruz.’ yanıtını verdi.

15 Maddelik Plan Açıklandı

Priştine ve Belgrad, geçtiğimiz hafta içinde varılan anlaşmanın hayata geçirilmesiyle ilgili 15 maddelik planlarını açıkladılar. Başbakan Yardımcısı Hajreddin Kuçi’nin yönetimindeki Kosova Heyeti, anlaşmanın nasıl ve hangi zaman sürecinde uygulanmasının planlandığını, diyalogun AB arabulucusu Catherine Ashton’a bildirdi.

Yerel Seçimler Yaklaşıyor

Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga’nın önümüzdeki sonbaharda yerel seçimler için biri 22 Eylül diğeri 29 Eylül olmak üzere iki tarih belirlediği bilinmekteydi. Bununla birlikte siyasi partiler kendi aralarında yerel seçimlerin sonbaharın başında yapılması mutabakatına vardılar.

Cumhurbaşkanı danışmanı Arber Vllahiu konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, siyasi partilerin tekliflerini esas alarak, Cumhurbaşkanı Jahjaga’nın kesin seçim tarihini saptayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Jahjaga’nın Mayıs ayının ilk haftalarında siyasi parti ve oluşumlarla danışmalarını sürdüreceğini belirten Vllahiu, seçim tarihini kesin olarak vermezken siyasi partilerin seçimlerin sonbaharın başında yapılması talebinde bulunduğunu bir kez daha dile getirdi.

(TUİÇ Akademi, Kosovaport, Kosova Haber Ajansı, Kosova Sot Gazetesi, AA)

TUİÇ BALKAM

Şule ÇELİK

Kosova

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...