Almanya’nın Bavyera Eyaletinde Psikiyatrik Hasta Tasarısı

 

Almanya’nın Bavyera eyaletinde Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) yönetiminin gündemindeki, “Psikiyatrik Hastalara Yardım Yasası” (PsychKHG) çeşitli parti ve kuruluşların tepkisine yol açtı.

CSU’nun, psikiyatrik hastalara sağlanan sağlık hizmetinin kapsamını genişletme amaçlı yasa tasarısında, 7 gün 24 saat hizmet verecek bir kriz servisi oluşturulması, böylece kriz durumlarında erken müdahale imkânı sağlanarak, hastaların zorla kliniğe yatırılmasıyla sonuçlanan vakaların azalması hedefleniyor.

Söz konusu yasa tasarısında en çok tepki çeken nokta ise, hastaların verilerinin saklanmasına ilişkin düzenleme. Tasarıda mahkeme kararıyla kliniğe sevk edilen hastalara ilişkin bilgilerin oluşturulacak veri bankasında beş sene boyunca saklanması öngörülüyor ve saklanan veriler, suç takibi için polisle de paylaşılabilecek.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Bavyera Meclis Grubu, tasarıya Facebook sayfasından yaptığı “CSU’nun çılgın yasa tasarısına hayır!” başlıklı açıklama ile tepki gösterdi. Açıklamada, “Söz konusu tasarının yasalaşması ile psikolojik sorunları olan ve kendileri ve başkaları için tehlike teşkil edenlerin; ziyaret saatlerinde düzenleme yapılması, gözetlenmeleri, hatta kimi durumlarda genital aramaya tabi tutulmaları da dâhil olmak üzere bir suçlu gibi muamele görmeye başlayacakları.” ifade edildi.

Tasarıya SPD’nin yanı sıra, Yeşiller, Hür Demokrat Parti (FDP) ve Özgür Seçmenler partisi de tepki gösterdi.

Yeşiller Bavyera Eyalet Meclisi Grubu, söz konusu tasarının “30 yıl önce yine CSU tarafından hayata geçirilmek istenen AIDS hastalarının kayıt altına alınması planlarıyla benzerlik taşıyan vahim bir girişim.” olduğunu ifade etti.

 

 

Aybüke Rabia Halil

o-Staj 2018 AÇAM Stajyeri

 

 

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...