Euro bölgesine yönelik yaptığı eleştirileriyle tanınan ABD’nin ünlü yatırımcısı ve para sihirbazı lakaplı George Soros, Euro bölgesinin ve Euro’nun kurtuluşunun Almanya’ya bağlı olduğunu ve Berlin’in üzerine düşen sorumlukları yerine getirmesini eğer yapamıyorsa Euro bölgesinden çıkması gerektiğini belirtti. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Lehman Brother’ın iflasının sonrasında yaptığı açıklamada, “her ülkenin kendi finans sisteminin geleceğini garanti etmesi” önerisinde bulunmuştu. Soros ayrıca bu durumun, Euro Bölgesi’nin parçalanmasına yönelik ilk adım olduğunu belirtirken; “Almanya işlerin buraya gelmesinde önemli rol oynadı. Şimdi sorunların düzelmesi için sorumluluk almalı” diye konuştu.
Avrupa Birliği(AB)’nin sorunlarının sürekli artış gösterdiği son üç yılda, problemleri makul bir sürede ve az zararlarla önleyebilme fırsatını kaçırdıklarını belirten Soros “ Almanya sürekli küçük adımlarla mevcut durumu kurtarma yoluna gitti. Fakat bu yaklaşım sorunları çözmediği gibi daha da kötüye gitmesine neden oldu” dedi. Gerekli adımların bir an önce atılmaması halinde Avrupa’nın içinden çıkılamayacak bir depresyona girmesinin kaçınılmaz olduğunu belirtti. Soros bu durumdan kurtulabilmenin tek şartının büyümek olduğuna ise dikkat çekti. Bugün uygulanan yöntemlerin sadece AB’nin ömrünü 10 yıl uzatabileceğini düşünen Soros şunları da konuşmasına ekledi; “İhtiyaç duyulan büyümeyi sağlamanın yolu borçları birlikte sırtlamaktan ve Almanya tarafından diretilen kemer sıkma planlarının gevşetilmesinden geçiyor, Almanya’ya büyüme sağlayacak, siyasi birlik ve borç paylaşımı içeren bir politika izleyerek liderliğin bedelini kabullenmeli ya da dostça ayrılıp kendi yoluna gitmeli.”
Financial Times gazetesine verdiği röportajda Soros son olarak, Euro bölgesinin resesyondan kurtulabilmesi için Almanya’nın büyümeyi arttırması, bir ortak mali idare kurması ve ortak tahviller oluşturması; ya da bunları yapıp önderlik edemeyecekse Avrupa’nın geleceği için Euro bölgesinden çıkması çağrısında bulundu. Gazete, Soros’un “Almanya eğer kemer sıkma önlemlerinin uygulanması politikasından kesinlikle vazgeçmeyecekse, Euro bölgesinden çıkması uzun dönemde daha yararlı olacaktır” şeklinde sözlerini aktardı.
(TUİÇ Akademi,habertürk,abhaber)
Esra KAYA
TUİÇ Stajyeri