Almanya da ‘’Cinsiyetsiz Milli Marş’’ Tartışması

Almanya Aile Bakanlığı’nın toplumsal cinsiyet eşitliği vekili Kristin Rose-Möhring, Almanya milli marşın da cinsiyet eşitsizliğine yol açan ifadelerin değiştirilerek tekrar düzenlenmesi ve daha ‘’cinsiyet eşitlikçi’’ bir hale getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Rose-Möhring, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle bakanlıkta ki kadın çalışanlara attığı mesajda, cinsiyet eşitsizliğini yansıtan ‘Baba Vatan’ kelimesi ve erkek kardeşi kasteden kelimenin değiştirilerek, ‘Yurt Vatan’ ve ‘cesurca’ gibi kelimelerin kullanabileceğini ifade etti. Aynı zaman da bu uygulamada herhangi bir zararın olmadığını ve İçişleri Bakanlığı’nın yeni yapısına daha uygun olduğunu belirtti.

Aşırı Sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) içerisinde yer alan Steffan Möller, öneriye Twitter üzerinden tepki gösterirken, marşı değiştirme yetkisi bulunan Cumhurbaşkanı Frank Steinmeier marşın şimdi ki halinde kalması gerektiği yönünde görüş açıkladı. Sosyal medyayı da ikiye bölen öneri hakkında bazı kullanıcılar, LGBTİ bireyleri de kapsayacak bir düzenleme yapılması gerektiğini dile getirerek, ‘açıklık, çok kültürlülük/rengarenk bir özyurt’ gibi ifadelerle başlayan bir marş önerisinde bulundu.

Almanlar için ilk milli marş krizi olmayan bu durum, 1952 yılına kadar gitmektedir. 1841 yılında yazılan Alman milli marşı, Nazi dönemini hatırlattığı için 1952 yılında bazı bölümleri çıkartılarak kabul edildi. Yakın geçmişe baktığımız da 2012 yılında Alman milli takımı içinde ki göçmen kökenli vatandaşların müsabakalar da milli marşı söylememeleri tartışma konusu olmuştu. Daha da ileri giderek sporculara milli marşı söylemenin zorunlu hale getirilmesi gündeme gelmiş fakat farklı kesimler tarafından buna karşı çıkılmıştı.

Candan BAYRI
o-Staj 2018 AÇAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa Soykırımı Mahkumu Radislav Krstic’in Mektubu

Srebrenitsa’da soykırımın desteklenmesi ve yardım edilmesi suçundan Lahey’de 35...

Trump’ın Ukrayna’da Batı/NATO Barış Gücü Planına Yönelik 10 Engel

Andrew Korybko 10 Obstacles To Trump’s Reported Plan For Western/NATO...

Türkiye-AB İlişkilerinde Kırılma Noktası: AK Parti Döneminde Yaşanan Gelişmeler ve Güncel Durum

Dr. Aziz Armutlu Giriş: Türkiye AB İliskileri Türkiye ile Avrupa Birliği...

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...