Alman Ekonomisinde Hayal Kırıklığı Yaşanıyor

Alman ekonomisindeki büyümenin Nisan ve Haziran ayları arasında ciddi şekilde düştüğü ve daha önceki hesaplamaların aksine yılın başlarında daha zayıf durumda olduğu açıklandı.

Alman ekonomisi, Avrupa ekonomilerindeki sorunlara rağmen şimdiye kadar güçlü büyüme oranları sergilemeyi başarıyordu. Hatta Almanya ekonomisi, para birimi olarak euro kullanan ülkeler bölgesinin itici gücü olarak görülüyordu.

Daha önce açıklanan rakamlar, ülkenin ilk çeyrekte yüzde 1,5 oranında büyüdüğüne işaret ediyordu. Ancak Ulusal İstatistik Kurumu’nun şimdiki açıkladığı rakamlara göre, ülkenin yılın ilk çeyreğindeki büyüme oranı ise yüzde 1,3 olarak yeniden belirlendi. Avrupa’nın en güçlü ekonomisi Almanya yılın ikinci çeyreğinde yalnızca binde bir oranında büyüdü.

Hatırlayacak olursak, Fransa ekonomisine ilişkin geçen hafta açıklanan rakamlar ise ikinci çeyrekteki büyümenin neredeyse durma noktasında olduğunu ortaya koymuştu.

Ülkenin büyük şirketleri daha önce yaptıkları uyarılarda, hammadde fiyatlarındaki çalkalanma ve Avrupa ile ABD’deki kamu borçlanması düzeylerinin yüksekliği nedeniyle, Alman ekonomisindeki büyümenin pek yüksek olamayacağını söylemişlerdi. Alman ekonomisindeki büyüme sorunu, başta Euro bölgesi olmak üzere tüm Avrupa ekonomisi için olumsuz bir sinyal olarak görülüyor.

 

(tuicakademi — bbc)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...