Afrika Kıtası’nda Salgın Hastalıklar Bitmiyor

Doğu Afrika ülkesi Malavi’de şubat ayında baş gösteren kolera salgınında 17 kişi, Nijerya’nın 1969 yılından beri mücadele verdiği Lassa sıtması yüzünden 110 kişi, yine Gana’da Lassa sıtmasından 1 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Malavi Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Joshua Malango, açıklamasında, şubat ayından beri başta Başkent Lilongwe olmak üzere ülkenin farklı bölgelerinde 17 kişinin kolera nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirtti.

Malango, 693 kişiye kolera teşhisi konulduğunu, bu kişilerin de hastanede tedavi gördüklerini belirtti. Sağlık görevlilerine kolera vakaları için öncelik verilmesi gerektiği talimatı verildi. Özellikle kırsal bölgelerde hastalığın belirtilerinin görülmesi durumunda acilen hastaneye gidilmesi için çağrıda bulunuldu. Tarihinin en büyük kolera salgınını 2009’da yaşayan Malavi’de 3 binden fazla kişiye kolera teşhisi konulmuş, en az 82 kişi yaşamını yitirmişti. Kolera vakaları şubat ayında yağmurların başlamasıyla beraber artış gösterdi. Kolera salgınına göl ya da nehir kenarlarında yaşayan köylülerin kirli suları kullanması yol açıyor.

Gana’da ise, hayvanlardan insanlara geçen ve ölümcül olabilen “Lassa sıtmasına yakalanan bir kişinin öldüğü bildirildi. Ulusal basında çıkan haberlere göre Gana Sağlık Hizmetleri Sözcüsü Dr. Badu Sarkodie, ülkede salgının yayılmasından endişe duyduklarını belirterek, ülkenin sınırları ve havaalanlarında gözetim ve tarama cihazları konulduğunu kaydetti. Ülkede iki hafta önce “Lassa sıtması” salgınına karşı vatandaşlar uyarılmıştı.

Gana’da “Lassa sıtması” alarmı Fare dışkısıyla temas sonucu bulaşan Lassa sıtması, insandan insana geçebiliyor ve ölümcül kanamalı ateşe yol açıyor.

Komşu ülke Nijerya’da ise iki aydan bu yana devam eden Lassa sıtması salgını çok sayıda kişinin ölümüne neden oldu. Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi (NCDC) yaptığı açıklamada son iki ayda 300 kişinin hastalığa yakalandığını, bunlardan 90’ının hayatını kaybettiğini bildirdi. Bilim adamları salgının son derece “şiddetli” olduğunu ifade etti. Ülkede Lassa sıtmasında hayatını kaybedenlerin sayısının 110’a yükseldiği ifade edildi.

Nijerya’da 1969 yılından beri görülen Lassa ateşi salgını, anofel cinsi sineğin sokmasıyla ateş, titreme ve ter nöbetleri, diş, göz ve burundaki kanamalarla da kendini gösteriyor. Ayrıca fare dışkısıyla temas sonucu bulaşan salgın, insandan insana geçebiliyor. Belirtiler, Ebola salgınıyla benzer özellikler taşıyor.

Kıtanın genelinde bu tür salgın hastalıklara sıkça rastlanılmakta. Afrika Birliği Örgütü’nün ve çeşitli uluslararası sivil toplum kuruluşlarının işbirliği yaparak konuya özel olarak eğilmeleri, halkın bilinçlendirilerek salgın hastalıklara tüm Afrika ülkelerince ortak bir çözüm üretmeleri gerekmektedir.

Merve ACAR
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...