Libya’da yaşanan olayların şiddetlenmesi sonucunda Avrupa Birliği ülkeleri Kaddafi yönetimine yönelik yaptırım olasılıklarını değerlendirmeye başladı.
Libya’da başlayan isyan hareketlerinin şiddetlenmesi, Avrupa Birliği ülkelerinin giderek tonunu serleştirmesine sebep oldu. Avrupa Birliği’nin olayların başındaki çekingenliğinden sıyrılmasında Libya lideri Muammer Kaddafi’nin ülkesindeki ayaklanmayı kanlı yöntemlerle bastırma çabasına girmesi ve herhangi bir geri adım sinyali vermemesi etkili oldu.
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Libya’daki olaylarda ordunun sivillere yönelik güç kullanımının hoş görülmeyeceğini söyledi. Barroso ayrıca, akan kanın durdurulmasını, şiddete son verilmesini ve baskının çözüm olmadığı söyledi.
Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da yeni adımlar atmaya ve yaptırımlara hazır olduklarını belirterek yaşanan şiddetin sorumlarının hesap vereceklerini söyledi.
Brüksel’de yapılan, Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin üst düzey diplomatlarının katıldığı bir toplantı ile Libya yönetimine karşı alınacak somut önlemler masaya yatırıldı. Toplantıda özellikle Almanya ve Fransa yaptırım kararı alınmasından yana tavır koyarken, alınacak somut önlemler arasında Libya yönetiminin üst kademelerine seyahat yasağı getirilmesi, malvarlıklarının dondurulması ve bu ülkelere silah ambargosu uygulaması yer alıyor.
Diğer birlik ülkelerine oranla bu yaptırımlara daha temkinli yaklaşan İtalya, “temkini yaklaşılmasını” istiyor. Bu kararda, Libya İtalya’nın en önemli ticaret partnerlerinden ve doğal gaz, petrol sağlayıcılarından biri olmasının etkisi büyük.
(tuicakademi-VAOnews)