ABD’nin Hürmüz Boğazı Öfkesi, İsrail’in İran Nükleerine Karşı Gizli Savaş İddiaları ve İran’ın Latin Amerika Misillemesi

Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Ali Fedevi, Fars Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, bir ay içinde Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı’nda deniz tatbikatı yapacaklarını söyledi. Ardından başarılı bir kruz füzesi denemesi gerçekleştirildiği basına duyuruldu.

İran ordusunun yaptığı tatbikatlara karşılık olarak ABD USS John C. Stennis adlı uçak gemisini Hürmüz Boğazı’na gönderdi. Tatbikattan sonra bölgeden ayrılan gemi için, İran Ordusu geri gönderilmesi durumunda harekete geçeceği uyarısında bulundu. İran Ordusu Generali Ataullah Salihi “Bu uçak gemisinin geri gönderilmemesi konusunda onlara tavsiyede bulunuyorum, uyarıyorum. İki kere uyarma gibi bir alışkanlığımız yok” şeklinde konuştu.

Tatbikat, İran’ın nükleer programı nedeniyle Batı ile İran arasındaki gerilimin iyice yükseldiği bir döneme rastlıyor. Bu durum, İran ile ABD arasındaki yükselen gerilimin, iki ülkenin 1988’de yaşanana benzer bir şekilde deniz üzerinde çatışma ihtimalini akıllara getiriyor. Ancak her şeye rağmen uzmanlar, İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapayacağı ihtimalini güçlü bulmuyor.

Gelişmelerin İran topraklarındaki ayağında ise, 11 Ocak 2012 tarihinde başkent Tahran’da nükleer bilim adamı olan Mustafa Ahmedi-Ruşen’in seyir halindeki otomobiline, motosikletli bir saldırganın bomba yapıştırarak kaçması ve patlamada bilim adamının hayatını kaybetmesi; İran hükümetinin İsrail’i suçlamasına sebep oldu.

Saldırıların arkasında kimin olduğunu gösteren herhangi bir kanıt yok, ama İsrail ne yapıp edip İran’ın nükleer silah elde etmesini engellemek istediğini çok açık bir şekilde söylüyor. Ruşen’in son iki yıl içerisinde İran’da benzer bombalı saldırılarda ölen dördüncü nükleer bilim adamı olması akıllarda kuşku yaratırken; İranlıların bunu bir gizli savaş olarak görüp misilleme yapması bekleniyor.

Bu süreçte İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad Latin Amerika turuna çıkarak Küba ziyaretinde efsanevi lider Fidel Castro ile bir araya geldi. ABD’ye karşı en sert eleştirilerde bulunan iki liderin Havana’daki görüşmesi geniş yankı uyandırdı.

Latin Amerika ziyaretinin son durağı olan Ekvator’da, Ahmedinejad düzenlediği basın toplantısında İran’ın nükleer programının ülkesinin ilerleme kaydetmesi ve bağımsızlığını sağlaması amacında olduğunu; atom bombası yapmaya çalışmadığını söyledi. Ziyaret ettiği Latin Amerika ülkelerinin liderlerinden nükleer programı konusunda destek aldığını kaydetti. Ahmedinejad Batı’nın baskılarına ve hakaretlerine İranlıların direneceğini belirtti.

Sıla Sezge ÇINAR

TUİÇ Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...