AB’den bir yetkili, yaptırımların 27 üye ülkenin yazılı olarak resmen onaylamaları durumunda cumartesi yürürlüğe gireceğini söyledi. AB’nin yeni yaptırımları AB’de basılan Suriye banknot ve metal paralarının teslim edilmemesini, bazı kuruluş ve kişilere yasak getirilmesini de kapsıyor. Bazı Arap ülkeleri gibi Suriye’nin de paralarının büyük kısmı AB’de basılıyor.
Yaptırımlarla, adı açıklanmayan bazı Suriye kuruluşları ve kişilerin mal varlıklarının dondurulması, seyahat yasağı getirilmesi ve AB şirketleriyle iş yapmalarının engellenmesi hedefleniyor.
Suriye’nin petrol sektörüne yönelik yeni yaptırımlar, Avrupalı şirketlerin Suriye’de petrol araması, üretimi ve rafine etmesini, Suriye’nin enerji sektörüyle ortak girişimlerini, kredi verilmesini ve Suriyeli şirketlerde pay sahibi olmasını yasaklıyor. Ancak, daha önceki yatırımlar yeni yaptırımlardan etkilenmiyor.
Avrupa hükümetleri, daha önce aldıkları önlemler çerçevesinde Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın 6 aydır hükümet karşıtı göstericilere karşı yürüttüğü bastırma operasyonlarını ekonomik yaptırımlarla sona erdirmeyi amaçlıyor. AB’li yetkililer, amaçlarının uzun vadede Esad hükümetinin fonlara erişimini durdurmak olduğunu belirtiyor.
Suriye’de önemli yatırımları olan Shell ve Total gibi Avrupalı şirketlerin gelişmeleri yakında izlediği bildiriliyor.
(tuicakademi-ntvmsnbc)