ABD, Hamas Lideri Haniye’yi ‘Terör Listesine’ Aldı

ABD yönetimi, eski Gazze’deki Filistin Hükümeti Başbakanı ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’yi “küresel terör”  listesine aldığını açıkladı. Dışişleri Bakanlığının yazılı açıklamasında, Heniyye’nin “Özel Düzenlenmiş Küresel Teröristler” listesine eklendiği bildirildi. Aynı açıklamada Heniyye’nin yanı sıra Sabirin Hareketi, Liva Sevra ve HASM Hareketi adlı organizasyonlar da “küresel terör” listesine eklendi. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, 55 yaşındaki Haniye’nin  Hamas’ın silahlı kanadıyla yakın ilişki içinde olduğu ve sivilleri hedef alanlar da dahil silahlı mücadeleyi desteklediği ileri sürüldü.

Açıklamada ifadelerine yer verilen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, “biri doğrudan İran tarafından yönlendirilen, diğer ikisi de İran destekli kişi ve grupların listeye eklendiği” iddiasında bulundu. Tillerson ayrıca, bu kişi ve grupların “Ortadoğu barışını tehdit ettiğini, barış sürecinin altını oyduğunu, İsrail ve Mısır’a yönelik saldırılar yaptığını” savundu. Açıklamada, Sabirin Hareketinin İran destekli bir yapı olarak Gazze bölgesinde faaliyet gösterdiği, Liva Sevra’nın Mısır’ın Kalyubiya ve Monufiya bölgelerinde etkin olan bir örgüt olduğu, HASM’ın da yine Mısır’da aktif olan bir örgüt olduğu ifade edildi.

Hamas yetkilisi Sami Abu Zuhri ABD’nin kararına ilişkin yaptığı açıklamada, “Kararı reddediyor ve kınıyoruz” diyerek bu kararın ABD’nin Kudüs kararıyla bağlantılı olduğunu söyledi. Haniye’nin liderlik ettiği Hamas, 1997 yılından bu yana ABD’nin ‘terör listesi’nde yer alıyor.

Hacer KARKİN
o-Staj 2018  ORTAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...

Küresel Göç Yönetiminde Sivil Toplumun Etkisi: Sivil Toplumun Katkısı ve Sınırları

Kaancan Koçak  Sivil Toplum Çalışmaları O-Staj Programı Özet Göç insanlık tarihinin en...