ABD Ara Seçimleri 2018: Cumhuriyetçiler Senatoda, Demokratlar ise Temsilciler Meclisinde Başarılı

ABD’de yapılan ara seçimin gayri resmi sonuçlarına göre Cumhuriyetçi Parti Amerikan Senatosundaki üstünlüğünü korumayı başardı. Kesin olmayan sonuçlara göre Temsilciler Meclisi’nde ise Demokratlar çoğunluğu elde etti. 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nde Demokratlar’ın 230, Cumhuriyetçiler’in de 205 sandalyeye sahip olması bekleniyor.

ABD’de seçmenler Temsilciler Meclisindeki 435 ve Senatodaki 35 koltuk için sandık başına gitti. Gayri resmi sonuçlara göre Cumhuriyetçi Parti, Senato’daki çoğunluğunu korurken Temsilciler Meclisi’nde üstünlüğü Demokratlar sağladı.

Amerikan medyasının derlediği resmi olmayan ilk sonuçlara göre Cumhuriyetçi Parti, 100 sandalyeli Senatoda 50 sandalyeye ulaştı. ABD’deki sistem gereği Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Senato Başkanı sayılması nedeniyle Cumhuriyetçiler çoğunluğu garantilemiş oldu.

Temsilciler Meclisi’ne İlk Başörtülü Üye

Michigan eyaletinden seçimlere giren Filistin asıllı Tlaib ve Minnesota eyaletinden seçime katılan Somali asıllı Omar, ABD Temsilciler Meclisine giren ilk Müslüman kadın üyeler oldu. Omar ise başörtülü ilk üye olarak tarihe geçti.

Seçimlerle ilgili uzmanların yaptığı yorumlara göre Donald Trump hâlâ güçlü. Fakat Demokratlar, Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçirerek yasama süreçlerinde söz sahibi oldu. Demokratların Temsilciler Meclisi’nde kontrolü sağlaması Trump ve Cumhuriyetçi partinin yasama gücünü zayıflatacak.

Yasama organlarının Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında bölünmesi Amerikan siyasetinde 2020 seçimlerine kadar farklı bir döneme girildiğini gösteriyor.

Yeni dönemde Türk-Amerikan İlişkileri

ABD ara seçimleri, Türk-Amerikan ilişkilerinin normalleştirilmesine dönük adımların atılmaya başlandığı bir dönemde yapıldı. Bilindiği üzere Pastor Brunson’un serbest bırakılması ABD-Türkiye ilişkilerinde gerginliğin azalmaya başlamasını sağlamıştı. Brunson’un serbest kalmasını karşılıklı olarak yaptırım kararlarının kaldırılması takip etmişti. ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarda Türkiye’yi muaf ülkeler arasında tutması da ilişkilerin düzeldiği yönünde bir göstergeydi.

ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hafta sonunda Paris’te yapmaları beklenen görüşme önemli. Bu görüşme iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni bir döneme girip girmediğini gösterecek. Ankara için seçim sonuçlarından çok Trump-Erdoğan görüşmesinin nasıl geçeceği ve sorunlu konularda nasıl kararlar alınacağı önemli.

Genel yorumlar ise seçim sonuçlarının Amerikan dış politikasında bir değişim oluşturmayacağı şeklinde. Trump’ın da seçim kampanyasında ilan ettiği hedeflere bağlı kalması bekleniyor.

Ankara’nın Washington’dan en acil beklentilerinden birisi Ekim 2017’den bu yana yapılamayan büyükelçi atamasının gerçekleşmesi. Türk-Amerikan ilişkilerinin yeniden şekillenmesi sürecinde ABD tarafından deneyimli bir büyükelçinin atanması, kurulan diyaloğun daha etkin ve sağlıklı işlemesi açısından önemli bir unsur. Senato’da çoğunluğunu koruyan ve atama süreçlerinde sıkıntı yaşaması beklenmeyen Trump yönetiminin kısa bir sürede Ankara’ya büyükelçi ataması beklentiler arasında.

Suriye politikası Trump’ın seçilmesinden çok önce Pentagon tarafından oluşturuldu. Trump YPG’ye askeri ve silah desteği verilmesini içeren kararnameyi imzalayarak Suriye politikasını onayladı. ABD’nin PKK’nın üst düzey 3 yöneticisi için ödül koyarak nasıl bir politika değişikliğine gittiği zaman içerisinde görülecek. Suriye özel temsilcisi James Jeffrey’in yaptığı açıklamada YPG’yi terörist olarak tanımlamıyoruz dedi. Bu açıklama ABD’nin PKK ile YPG’yi birbirinden farklı gördüğünü gösteriyor. Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın ise yaptığı açıklamada 3 üst düzey yönetici hakkında alınan kararın “geç ama olumlu” olduğunu söyledi. Kalın ayrıca ABD’nin YPG ile PKK’yı farklı şeyler gibi görmesinin kabul edilmez olduğunu belirtti.

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...