KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs halkının Avrupa Birliği’ne (AB) ve İngiltere’ye olan güvenlerini kaybettiklerini belirtti.
AB ve İngiltere başta olmak üzere devletlerarası kurumların Kıbrıs barış sürecinde kendilerini hep hayal kırıklığına uğrattıklarını kaydeden Özgürgün, Batılı devletlerin kendilerine verdikleri sözlerin hiçbirini yerine getirmediklerini kaydetti. Batılı ülkelerce her zaman çifte standarda tabi tutulduklarını dile getiren Özgürgün, buna rağmen Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulununcaya kadar mücadele etmekten hiçbir zaman vazgeçmeyeceklerine vurgu yaptı.
Özgürgün, Londra temasları çerçevesinde, Lord Maginnis of Drumglass’ın davetlisi olarak katıldığı Lordlar Kamarası’nda yaptığı konuşmasında, Avrupa Birliği ve İngiltere’nin Kıbrıs halkına verdiği “izolasyonları kaldırma” sözünü tutmadığını ve kendilerinin daima “soğukta bırakılan taraf” olduklarını kaydetti. KKTC Dışişleri Bakanı Özgürgün, 1974’te Kıbrıs’ta alınan kararların geçerli olduğunu ve bunun bir anlaşmaya varması gerektiğini ancak Rum tarafının uzlaşmaz tavrı nedeniyle görüşmelerin çok yavaş ilerlediğini vurguladı. Her zaman olumsuz tavır içinde olan tarafın Kıbrıs Rum Kesimi olduğunu ve mağduriyeti yaşayanların ise hep kendi halkı olduğunu söyleyen Özgürgün, “Uluslararası toplumun ikiyüzlü tutumu Kıbrıslı Rumlar uzlaşmazlıklarını teşvik ederek barışın tesis edilmesini zora sokmaktadır.” şeklinde konuştu.
Kuzey Kıbrıs olarak devam eden müzakerelerde bütün görevlerini eksiksiz olarak yerine getirdiklerine dikkat çeken Özgürgün, Kıbrıs Rum Kesimi’nin ise görüşmelere “iyi görünerek” başlayıp üzerinde anlaşılmış maddelerde bile her zaman sorun çıkaran taraf olduğunu ileri sürdü. Yıllardır süren görüşmelerin çok yavaş ilerlediğine dikkat çeken KKTC Dışişleri Bakanı, Avrupa Birliği, ekonomi, yönetim ve güç paylaşımı gibi konularda çok az da ilerleme kaydedildiğini ancak mülkiyet, toprak, güvenlik ve garantiler konusunda bu tarihe kadar bir sonuca ulaşılamadığını aktardı. İlerleme sağlanan konuların ise her zaman Türk tarafının yapıcı tutumu sayesinde olduğunu sözlerine ekledi.
Uluslararası toplumun Kıbrıs Rum Kesimi’nin olumsuz politikalarına bundan böyle müsamaha göstermeyeceklerini umduklarını kaydeden Özgürgün, bu yönde net ve sert bir mesaj vermeleri gerektiğini söyledi. Özgürgün sözlerini şöyle sürdürdü: “Müzakerelerin olumlu yönde sonuçlanması için gerekirse Rum yönetimine baskı yapılmasını ve gerekli esnekliği göstermek için Rumların teşvik edilmesini talep ediyoruz.”
Sorulan bir soru üzerine Özgürgün, Birleşmiş Milletler’in (BM) Avrupa Briliği’ne göre daha güvenilir olduğunu fakat Ahmet Davutoğlu’nun “BM’nin devri tamamlanmıştır” tezine de kesinlikle katıldığını belirtti. Özgürgün, “BM’nin etki alanında olan yerlerde sıkıntılar yaşıyoruz. Özellikle sınır kapılarında, giriş çıkışlarda bu sıkıntıları yaşıyoruz. BM’nin ne kadar güvenilir olduğuna yakından şahitlik ediyoruz” dedi.
KKTC’ye verdiği destekle bilinen Lord Maginnis’in daveti üzerine yapılan toplantıya, Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz, Başkonsolos Ahmet Demirok, KKTC’nin Londra Temsilcisi Kemal Köprülü ve çok sayıda Lord ve meclis üyesi katıldı. Toplantı, Rumların Kıbrıslı Türklere yaptığı kötü muameleyi ve bunun sonucunda Türkiye’nin Kıbrıs’a müdahalesini konu alan belgesel gösterimiyle başladı. “Bu videoyu milletvekillerinize göndererek, gerçeği izlemelerini sağlayın” çağrısında bulunan Lord Maginnis ayrıca, İngiltere’nin Kıbrıs sorununda garantör ülke olarak daha aktif bir rol üstlenmesi gerektiğini söyledi.