AB, Sırbistan’a Kosova Hakkında Son Tarihi Vermek Üzere

Uzun süredir var olan, çözümlenemeyen sorunun ortadan kalkması ve  Kosova ile Sırbistan ilişkilerinin yumuşaması için AB, yasal olacak bir biçimde anlaşma sağlamak üzere Sırbistan hükümetinden tarih istedi. İki ülkenin uzun süredir anlaşmaya varamadıkları, konunun daha da uzamasını istemediğini belirten AB, kesin bir tarih istedikleri belirtildi.

Belgrad medyasının haberine göre, Sırbistan’ın belgeyi resmi olarak şubat ayında sunulması gerektiğini belirtilirken, Belgrad ile Priştine arasında imzalanacak bu anlaşma, hem Kosova hem Sırbistan’ın Avrupa’da önemli sonuçlar doğuracağını belirtti. Bu anlaşma, hem siyasi hem ekonomik ve kültürel anlamda katkılar sağlayacağını, bu yüzden büyük önem taşıdığı belirtildi.

Vuciç, “ekonomik büyümeyi” garanti ederek, Sırp ve Kosovalı hükümetler arasındaki mevcut sorunları çözerek Kosova’da güvenlik anlamında önceliği vurgulayarak, Brüksel’deki yaklaşan müzakerelerde hedeflerini özetledi. Yetkili, Kosovalı ve Sırp yetkililer arasındaki AB tarafından denetlenecek görüşmelerin, “yeni bir anlaşmaya” ulaşmak için aylar sürebileceğini ve normalleştirme sürecinin üç ya da dört yıl sürebileceğini öne sürdü.

Aynı zamanda bu anlaşma, Sırbistan’ın AB’ye üyelik sürecini 2025 yılına kadar tamamlaması gerektiği, gösterge niteliğinde bir karar verilmemesi ve en geç 2019 yılı sonuna kadar Belgrad ile Kosova arasındaki ilişkilerin ilgili madde gereği geçiş kriterlerini yerine getirmelidir. Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuciç, Belgrad’ın, Kosova ve Sırbistan arasındaki uyuşmazlıkları çözmesi gerektiği ancak Avrupa Birliği’nin baskısıyla olmaması gerektiğini dile getirdi.

İki ülke için ilklere adım atacak anlaşmada şöyle sözler yer aldı: ‘Belgrad ve Priştine, Kosova’nın Avrupa’ya geçiş sürecinde daha da önemli ilerleme kaydedecek bu anlaşmada, bir an önce ilişkilerin düzeltilmesi ve yerine getirilmesi gerekiyor.’

Sırbistan medyası, gelecek yılın sonuna kadar Priştine ile bir anlaşmaya varmanın imkansız olmadığını ancak devletlerin yardımının mümkün olmadığını düşünüyor. Bu sebepten, Dragan Çukanoviç, ilişkilerin normalleştirilmesinin 2019’un başlarında ya da en sonunda sağlanabileceğine inanırken, eski Büyükelçi Milovan Bozinoviç’in, gazete verdiği demeçte, hükümetin psikolojik olarak büyük kararlar için halkı buna hazırladığı izlenimi aktardı.

Kadir Akkurt
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Davetlisiniz: Afet Sonrasında Yükseköğretime Erişim Hakkı İzlenmesi Raporu

📢 Davetlisiniz! 📢 Birlikte İyileşiyoruz programının bir parçası olan afet...

Suriye’de Mücadele: Türkiye ve İsrail

Bu makale, 14 Şubat 2025 tarihinde Shlomo Ben-Ami imzasıyla...

Türkiye’nin Toplumsal Haritası: TGSS 2024

Türkiye’nin Toplumsal Haritası Türkiye Genel Sosyal Saha Araştırması (TGSS), Türkiye’nin...

Almanya Yol Ayrımında

Bu makale, 14 Şubat 2025 tarihinde Ulrike Malmendier, Thilo...