Avrupa Parlamentosu, gelecek hafta yapılacak liderler zirvesi öncesi 2013 bütçe görüşmelerini askıya aldığını açıkladı. İngiltere Başbakanlığı’nda yapılan ve yaklaşık iki saat süren görüşmelerde, Parlamento üyeleri 2013’e geçmeden bu yılki 9 milyar Euro’luk bütçe açığını konuşmak isteyince, görüşmelerin yine sonuçsuz kaldığı bildirildi.
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz: “Şu an için anlaşmaya varmış değiliz ancak bu felaket değil, görüşmeleri askıya aldık. Komisyondan yeni bir öneri bekliyoruz ve daha sonra görüşmelere yeniden başlayacağız” yorumunda bulundu.
Avrupalı hükümetler, tasarruf yaptığı bir dönemde Avrupa Parlamentosu’nun ek kaynak istemesinin bazı üye ülkeleri memnun etmediğini öne sürerek, “Avrupa Parlamentosu, 2012’nin hesaplarını kapattıktan sonra 2013 için bütün projeleri tartışmaya hazır olduğunu belirtti. Ne yazık ki, birçok üye ülke bu görüşe katılıyor ancak bir kısmı da karşı çıkıyor” ifadelerini kullandı.
İngiltere Başbakanı David Cameron’un, ülkesinin vergi mükelleflerini doğrudan etkileyecek AB bütçesinde artışı desteklemediği ve bütçede kesintiye gidilmesini istediği belirtildi. Cameron, dün akşam Merkel ile görüşmesi öncesi yaptığı açıklamada, “Zor ekonomik koşullardan geçtiğimiz günümüzde, Avrupa bütçesinde artışa gidilmesinin yanlış olacağına inanıyorum. Bu nedenle bütçede kesinti yapılması ya da en kötü ihtimalle bütçenin dondurulması gerektiğini söyledim” cümlelerine yer verdi. David Cameron daha önce ise, ülkesinin çıkarlarına uygun olmayan bir bütçeye onay vermeyeceğini açıklamıştı. İngiltere geçen yıl aralık ayındaki AB mali paketini de veto etmişti.
Merkel ise: “Uzlaşma sağlamak istenilen 27 AB üyesi ülke varsa, buna ültimatom ile başlanılması iyi bir fikir değil. Öncelikle ortak bir zemin bulmanız gerekir. Ne kadar fazla ültimatom alırsak, anlaşmaya varma ihtimalimiz o kadar düşük olur, bunu görüşmede dile getireceğim” açıklamasında bulundu.
Gelecek yılın AB bütçesinin AB Komisyonu tarafından yeniden hazırlanması bekleniyor. Komisyonun 2013 bütçesi için 2012 yılına göre yüzde 6,8 oranından daha fazla bir bütçe talep ettiği, AB Parlamentosu’nun da bu talebi desteklediği ifade edildi. Toplam 138 milyar Euro’luk bütçeyi AB devletleri ise çok fazla bularak 5 milyar Euro azaltmak istedikleri ve neredeyse tüm AB ülkelerinin, Euro borç krizi nedeniyle büyük bir tasarruf baskısı altında olduğu biliniyor.
Avrupa Birliği’nin istediği ek fonlar sağlanmazsa eğitim, altyapı ve araştırma projelerinde ciddi kesintilerin gündeme gelmesi söz konusu.
(TUİÇ Akademi, Dünya Bülteni, Euronews, CNN )
Ayşe DOĞAN
TUİÇ Stajyeri