ZSO Çalışmaları Başladı

Uzun süredir gündemde olan ve Sırbistan ile Kosova arasında gerginlik yaratan Sırp Belediyeler Birliği (ZSO), konusu üzerinde somut adımlar atılmaya başlaması ile tansiyon düştü ve tüzük konusunda taslak oluşturma çalışmaları başladı.

Sırp Listesi’nden (SL) Kosova Milletvekili İgor Simiç, bütün Sırp siyasi temsilcilerinin, Zvecan’da ZSO tüzüğünün hazırlanması için Cumhurbaşkanı Thaçi tarafından görevlendirilen ve tüzüğün oluşturulmasından sorumlu Kosova Hükümeti Yönetim Ekibi ile görüşeceğini, SL üyeleri ile konu hakkında yaptıkları bir buluşmadan sonra dile getirdi. Taslağın oluşturulması çalışmalarında ekibe destek vermeye çalışacaklarını belirten Simiç aynı zamanda kendi çözüm önerilerini de ekibe sunacaklarını belirtti. Sözlerini, oluşturulacak planda Sırpların temsilcisi olarak sadece SL değil, seçilmiş tüm Sırpların olduğunu AB’nin tasdik ettiği ve bunu ekibin değiştiremeyeceğini söyleyerek noktaladı.

Görüşmeden çıkan bir diğer karar ise ZSO’nun, SL tarafından kurulması konusunda alınan ve hükümetten çekilme ile sonuçlanan karardan dönülmesiydi. Böylelikle SL, ZSO’nun kurulması işini Kosova Hükümetine bırakmış oldu. Simiç’in yaptığı konuşmada dikkat çeken noktalardan biri de Sırpların her zaman yaptıkları gibi ZSO konusunda da duygusal davrandıklarının altını “Sırplar beyinlerinden önce kalplerini kullanıyor.” cümlesi ile çizmesiydi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı ise meseleye bu ölçüde sıcak bakmıyor. Vucic, 5 senedir Priştine’nin kendilerini oyaladığını buna rağmen Belgrad’ın 3,5 ay daha bekledikten sonra gereğini yapacağını ve bu durumda kimsenin Sırbistan’ı suçlayamayacağını çünkü uluslararası anlaşmaları ihlal eden tarafın Sırbistan değil, Kosova olmuş olacağını söyledi.

Öte yandan ise, Kosova Başbakan Yardımcısı Enver Hoxhaj ise ZSO’nun tamamıyla Kosova yasalarına uygun şekilde yapılacağına ve Kosova’da yeni bir Sırp Cumhuriyeti’nin (Republika Srpska) oluşmasına kesinlikle izin vermeyeceklerini söyledi.

Kosova yöneticileri, 19 Nisan 2013 tarihinde Kosova ile Sırbistan arasında Brüksel’de imzalanan anlaşmanın uygulanmasında ilk adım olarak Yönetim Ekibini kurmuş ve ZSO’nun Kosova yasalarına uygun olarak fakat yürütme yetkisi bulunmayacak şekilde ortaya çıkarılmasına hükmetmişti. Sırplar, Kosova’daki Sırp yönetimli on belediyenin birliğinden oluşacak ZSO’nun geniş yetkilere sahip olmasını umut ediyorlar. Brüksel’de 2015 yılının ağustos ayında AB arabuluculuğunda gerçekleşen kolaylaştırılmış Kosova- Sırbistan diyaloğu kapsamında Ortaklık Anlaşması’nın ilkeleri çerçevesinde, Kosovalı Sırplar ekonomik kalkınma, eğitim, sağlık, kentsel ve kırsal planlama, Sırbistan’dan doğrudan gelecek bütçe yardımları konularında tam bir yetki sahibi olmayı istiyor. Buna karşılık, belediyeler Kosova’ya tam entegrasyonu kabul edecekler.

Yusuf MEHMET

o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynak:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...