4 Uygur’un İdam Cezası Onaylandı

Çin’de Yargıtay, “terör suçlarını” işledikleri gerekçesiyle idam cezasına çarptırılan 4 Uygur’un cezasını onadı. Söz konusu 4 kişi, Şincan Uygur Özerk Bölgesi’nde geçen yıl Ağustos ve Kasım ayları arasında 3 ayrı olayda 9 kişiyi öldürmekle suçlanıyor. Şincan merkezli Şincan Daily gazetesi ile resmi Xinhua ajansının haberine göre, idam cezasına çarptırılan 4 kişiden ikisinin, iyi haller göstermesinden dolayı ertelemeli idam cezasına çevrildiği kaydedildi.

Haberde, idam cezasına çarptırılanların ikisinin isminin Çince söylenişe göre Tuerhong Tuerdi ve Abudula Tueryacun oldukları ve bu kişilerin Kırgızistan sınırına yakın Aksu şehrinde patlayıcı dolu bir aracı geçen yıl 19 Ağustos’ta polisin üzerine sürdükleri ve 7 kişinin öldüğü, 15 kişinin yaralandığı olaylara karıştıkları ifade edildi. Olayın ardından Çin polisi şüpheli 4 Uygur’u tutuklamıştı. İdam cezası alan diğer iki kişiden Akeneyacun Nuer’ın Kasım 2010’da Hotan şehrinde bir polisi öldürmek, Abudukaiyoumu Abudureheman’ın ise Hami bölgesinde el yapımı silahla 2 kişiyi öldürmek suçundan bu cezaları aldıkları belirtildi.

2009’da bölgenin merkezi Urumçi’de Uygurlar ile Han Çinlileri arasında çıkan kanlı olaylarda resmi rakamlara göre 197 kişi ölmüş, bin 700’den fazla kişi yaralanmıştı. Ancak ölü sayısının resmi rakamların çok üstünde olduğu söyleniyor. Bu olaylara karıştıkları iddiasıyla şu ana kadar 25’ten fazla kişi idam edildi ya da idam cezasına çarptırıldı.

Çin’in her yıl binlerce kişiyi idam ettiği ve ülkede idam edilenlerin sayısının dünyanın toplamından daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Çin, resmi olarak her yıl kaç kişinin idam edildiği konusunda açıklama yapmıyor.

(tuicakademi, cha)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...