2021’den 10 Kare: Doğal Afetler, Göçmen Krizleri ve Savaşlar

2021 yılı, göçmen krizlerinden pandemi kısıtlamalarına, doğal afetlerden siyasi anlaşmazlıklara kadar pek çok olaya tanıklık etti. Hava saldırıları şehirleri aydınlattı,  ülkeler yangın ve sel felaketlerine teslim oldu, diplomatik savaşlar körüklendi. Uluslararası kamuoyu her gün yeni bir gündeme uyanırken, ardında izi silinmeyecek bir tarih bırakan 2021 yılının hafızalara kazınan 10 Associated Press (AP) fotoğrafı…

1.

Donald Trump‘ın destekçileri, ABD başkanlık seçimini Joe Biden’ın kazanmasıyla 6 Ocak 2021’de Kongre’yi basmaya çalışırken. (AP/Jose Luis Magana)

Trump’ın iddiaları doğrultusunda Biden’ın 2020 ABD başkanlık seçimlerini çaldığına inanan destekçileri, iddia edilen hırsızlığa son vermek amacıyla Kongre binasını bastı ve Biden’ın zaferinin resmileşmesini durdurmaya çalıştı. Washington’daki isyanda dört Trump destekçisi ve bir polis memuru öldü, 140 polis de yaralandı.

2.

22 Ocak 2021’de Sırbistan’ın güneybatısındaki Pot Pecko gölünü kaplayan plastik şişeler ve çöpler. (AP/Darko Vojinovic)

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde hızla ilerleyen sanayileşme ve giderek büyüyen bir çevre kriziyle karşı karşıya kalan dünyanın doğal kaynakları ve bütün bunların üzerinde katlanarak artan nüfus, 21. yüzyılda gelecek konusundaki çevresel endişeleri dile getirmektedir.

3.

3 Şubat 2021’de Almanya’nın Frankfurt kenti yakınlarındaki Nidderau’da sel sularıyla çevrili bir demiryolundan geçen tren. (AP/Michael Probst)

2021 yazında Almanya ve Avusturya’da başlayan yoğun yağış, su taşkınlarına ve toprak kaymalarına yol açtı. Sel felaketinin sonucunda yaklaşık 25 milyar avroluk zarar ve resmi rakamlara 180’den fazla can kaybı yaşandı. 

4.

12 Şubat 2021’de Akdeniz’in Libya kıyılarında çeşitli Afrika uyruklu mülteciler ahşap bir teknede yardım beklerken. (AP/ Bruno Thevenin)

AB’nin göç politikaları Akdeniz’de tespit edilen göçmenlerin zorla geri gönderilmesi yüzünden sık sık eleştiriliyor. Sene başından beri Akdeniz’i geçmeye çalışan göçmen sayısında artış var. Ancak buna paralel olarak denizde kaybolanların sayısı da artmış durumda. BM Uluslararası Göç Örgütü’nün verilerine göre bu senenin başından beri yaklaşık 900 kişi Kuzey Afrika’dan Avrupa’ya ulaşmaya çalışırken hayatını kaybetti. Ocak-Haziran arasında Libyalı sahil güvenlik ekipleri tarafından denizde tespit edilen ve yeniden Libya’ya dönüşü sağlanan göçmen sayısı ise 13 bin civarında.

5.

Filistinli bir adam, 8 Mart 2021’de Batı Şeria’dan İsrail’e yasadışı yollardan geçerken bir zeytin ağacı taşıyor. (AP/Oded Balilty)

BM İnsani İşler Koordinatörlüğü’nün açıkladığı verilere göre, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında 2021 yılında 249 Filistinli hayatını kaybederken bu rakam işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria’nın da katılmasıyla 324’e yükseldi. İsrail güçlerinin saldırılarında 17 binden fazla Filistinli yaralandı. İsrail-Filistin çatışması sonucu bazıları yerleşimci 14 İsrailli hayatını kaybetti.

6.

18 Mayıs 2021’de İspanyol Kızıl Haç üyesi Ceuta’da bir göçmeni teselli ederken. (AP/Bernat Armangue)

İspanya’nın Kuzey Afrika’daki toprağı Ceuta’ya, Fas’tan binlerce göçmen yüzerek ya da yürüyerek giriş yaptı. İspanyol yetkililer, bunun daha önce benzeri görülmemiş bir göçmen akını olduğunu belirtirken, İspanya hükümeti gelen göçmenlerden yaklaşık bin 500 kadarının Fas’a iade edildiğini ilan etti.

7.

İtfaiyeciler, 9 Temmuz 2021’de Kaliforniya’da Sugar Fire ile savaşırken. (AP/Noah Berger)

Sugar Fire, 2021’in Kaliforniya’da meydana gelen en büyük yangın olarak tarihe geçti. Plumas Ulusal Orman’da çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle daha yıkıcı hal alarak 105,163 dönüme yayıldı.

 

8.

6 Ağustos 2021’de Atina’nın yaklaşık 160 kilometre kuzeyinde plaja yaklaşan orman yangınını izleyen bir adam. (AP/Thodoris Nikolaou)

Atina’ya yalnızca 60 kilometre uzaklıktaki Vilia kasabası yakınlarında çıkan ve sıcak hava dalgasının körüklediği yangın, ülkenin son 30 yıldır gördüğü en şiddetli orman yangını olarak nitelendirildi. Yangın binlerce hektarlık alanı kül etti ve pek çok kişi evlerinden tahliye edildi.

9.

27 Eylül 2021’de Afganistan’ın başkenti Kabil’deki yoksul bir mahallede oynarken poz veren Laila. (AP/Felipe Dana)

2021 yılında Taliban, Afganistan eski Cumhurbaşkanı Eşref Gani hükümetini devirerek, 15 Ağustos sabahı Kabil’i ele geçirip ülkeye egemen oldu. Uluslararası kamuoyu yoğun diplomasi trafiğiyle ülkedeki şiddeti durdurmaya çalışsa da başarılı olamadı. 

10.

30 Ekim 2021’de İspanya’da patlamaya devam eden La Palma yanardağının külleriyle kaplanan bir ev. (AP/Emilio Morenatti)

İspanya’nın güneybatısındaki Kanarya Adaları grubundan La Palma Adası’ndaki Cumbre Vieja yanardağı, 2 bin 896 binayı yakıp yıkarken 150 binada hasar bıraktı. Bölgede 6 bine yakın kişinin evlerini tahliye etmesine neden olan volkanın ada ekonomisine verdiği zarar ise 840 milyon avroyu geçti

2021 Küresel Olayları 2021 Küresel Olayları 2021 Küresel Olayları 2021 Küresel Olayları 2021 Küresel Olayları 2021 Küresel Olayları 2021 Küresel Olayları 2021 Küresel Olayları 2021 Küresel Olayları 2021 Küresel Olayları 2021 Küresel Olayları 2021 Küresel Olayları

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...