12 Yıl Önce NATO Kosova’daydı

24 Mart 1999 tarihinde NATO uçakları, Kosova’da etnik temizliğin durdurulması amacıyla Sırp askeri birliklerini bombalamış, bu harekât Sırbistan’ın Kosova üzerindeki hâkimiyetinin ve Miloseviç rejiminin sonunun başlangıcı olmuştu.

NATO’nun birkaç gün önce sivilleri korumak amacıyla, Libya diktatörü Muammer Kaddafi’nin hava savunma sistemlerine yönelik operasyon başlatması, Kosova’da bugün 12. Yıl dönümü olan NATO’nun Kosova müdahalesini hatırlatıyor. 12 yıl önce Kosova’ya havadan 78 gün süren müdahale ile Sırp güçleri bölgeden çekilmiş ve NATO’nun 50 bin askerinin bölgeye girmesiyle operasyon tamamlanmıştı.

Kosova Başbakanı Hashim Thaci, konuyla ilgili Hür Avrupa Radyosuna verdiği demeçte, 1999 NATO müdahalesinin Kosova’nın Sırbistan ile tarihi uzlaşmayı aramasına vesile olduğunu ve bu müdahalenin Kosova’da tek, doğru insani çözüm olduğunu dile getirdi. Üç yıl boyunca Trablus’ta görev yapan eski bir Yugoslav diplomat ve Dışişleri Servisinde çalışmış Kosovalı Arnavutlardan olan Nezir Berisha, setimes’a verdiği röportajda, Kosova halkı olarak bu operasyonların ne anlama geldiğini, Libya’lıların neyle karşı karşıya kaldıklarını çok iyi bildiklerini ve yardıma muhtaç olduklarını kaydederken, uluslararası toplumun Libya’da Kosova’dakinden daha hızlı hareket etmesinin sevindirici bir gelişme olduğunu vurguluyor.

Kosova’da gazetecilerin verdiği bilgilere göre, Libya ve Sırbistan arasındaki bağlantılar, Kaddafi’nin 1999 yılında Miloseviç’e verdiği destek ve hepsinden önemlisi, NATO’nun Yugoslavya’ya yönelik hava saldırıları ve sivillerin öldürülmesi, Libya’daki krizi Kosova’da halkın gündeminde en üst sıralara taşıyor.

Öte yandan Freedom House adlı düşünce kuruluşunun yayınladığı bir raporda yer alan uluslararası güçlerin 1999 yılında Kosova’ya girdikten sonra etnik temizlik ve sivil kayıpların sayısının giderek arttığı, 250.000’den fazla Sırp, Roman, Boşnak, Hırvat, Türk ve Yahudi halkın bölgeyi terk etme zorunda kaldığı tespiti ‘insani yardım’ operasyonlarının üzerine eleştirel yaklaşımları çeken unsurlar içindeydi. NATO müdahalesi Kosova için başlangıçta bir umut ışığıyken Sırpların Kosova’da etnik kıyımı hızlandırmak için müdahaleyi gerekçe olarak kullanması ve bu duruma yönelik ciddi tedbirlerin alınmaması yine tepki gösterilen nedenlerden bazıları.

Kosova Başbakanı Hasim Thaci aynı zamanda, birkaç gün önce yaptığı açıklamada, Kosova olarak 1999 yılında yaşanılan tecrübelere dayanarak, bu tür müdahalelere önem verdiklerini, Libya halkının özgürlük ve demokrasi savaşını, Arap dünyasında önemli bir ülke olma mücadelesini desteklediklerini belirtti.

(tuicakademi-setimes-timetürk)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa Soykırımı Mahkumu Radislav Krstic’in Mektubu

Srebrenitsa’da soykırımın desteklenmesi ve yardım edilmesi suçundan Lahey’de 35...

Trump’ın Ukrayna’da Batı/NATO Barış Gücü Planına Yönelik 10 Engel

Andrew Korybko 10 Obstacles To Trump’s Reported Plan For Western/NATO...

Türkiye-AB İlişkilerinde Kırılma Noktası: AK Parti Döneminde Yaşanan Gelişmeler ve Güncel Durum

Dr. Aziz Armutlu Giriş: Türkiye AB İliskileri Türkiye ile Avrupa Birliği...

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...