HSBC’nin hazırladığı rapor; üretim, istihdam ve ürün siparişlerinin Temmuz ayında daha hızlı yavaşladığını gösterdi. Açıklanan verilere göre, üretim sektörünün durumunu gösteren PMI endeksi haziran ayındaki 48, 2 seviyesinden 47, 7’ye geriledi. PMI endeksinde 50 puanın altındaki seviye “daralma” olarak kabul edilir. HSBC verileri Çin’in art arda üçüncü ayda 50 puanın altına düştüğünü gösterdi.
Çin’de ekonomik büyümenin peş peşe 2 çeyrekte zayıflama belirtisi gösterdiğini, Nisan-Haziran aylarını kapsayan ikinci çeyrek verileri ortaya koymuştu. Ekonomik büyüme ilk çeyrekte % 7, 7 seviyesindeyken ikinci çeyrekte % 7, 5 seviyesine düşmüştü.
Küresel krizle birlikte Çin ürünlerine olan talepte yavaşlama ve Çin’li yetkililerin ihracattaki düşüşü dengeleyecek şekilde iç piyasayı canlandırmada başarısız olmaları, Çin ekonomisini büyüten 2 ana sektörü -ihracat, üretim- sekteye uğrattı.
Çin’in küresel piyasalarda önemli bir ekonomik güç haline gelmesi, talepteki en ufak bir düşüşte tüm piyasaların bu düşüşten önemli oranda etkilenmesine yol açıyor. Bu bağlamda Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri’nin Çin’den elde ettiği gelirde önemli oranda düşüş kaydedildi. Uzmanlar hem iç hem de dış piyasalarda talepte görülen düşüş değişmeden, Çin’in ekonomik durumunda iyileşmenin beklenmemesi gerektiğini vurguluyorlar.
(TUİÇ Akademi, BBC Türkçe)
Tuğba İnci
TUİÇ Stajyeri